A kitartók nyáron is tanulnak – és mindig ők győznek

Majdnem két éve dolgozom már a Speak!-ben, és egy nyarat már végigtoltam. Teljes meggyőződéssel (és saját tapasztalatom alapján) mondhatom, hogy a tanulás nyáron sem áll meg. Mégis elég sok diák gondolja úgy, hogy ha nyár van, akkor neki „muszáj szünetet tartania” a tanulásban.

Nem azt mondom, hogy ezt nem tudom megérteni. Azt sem tagadom, hogy a nyári szabadság mindenkinek jár. Mégis, szerintem elég kevés olyan ember van, aki megteheti, hogy 2-3 hónapig távol legyen az irodától és egy napsütötte tengerparton lazuljon.

Egy nyári szünet pedig kinyírhatja az egész angoltanulásodat. Mutatom miért.

1) El fogod felejteni azt, amit eddig tanultál

Most biztosan azt gondolod magadban, hogy ez rád nem vonatkozik. Hááát, rossz hírem van: DE.

Ha úgy döntesz, hogy neked most 3 hónap szünet kell, akkor az angolod nem csak megáll a fejlődésben, hanem elkezd visszafelé fejlődni.

Rutinos nyelvtanuló lévén bizton tudom állítani, hogy el fogod felejteni azokat a dolgokat, amiket most megtanultál. Persze, mondhatod azt, hogy majd a nyáron előveszed a füzeted, és nézegeted azokat a szavakat, szerkezeteket, amiket itt átvettél és begyakoroltál. De őszintén, tedd a kezed a szívedre: hányszor fogod tényleg elővenni?

Nem kell most válaszolnod. Csak gondold át.

2) Sokkal nehezebb lesz visszarázódnod ősszel (ha egyáltalán sikerül)

2-3 hónap kihagyás után esélyed sincs arra, hogy amikor visszajössz, egyből onnan tudod folytatni, ahol abbahagytad. Mintha mi sem történt volna. Mintha csak 1-2 hét maradt volna ki.

Ki fogsz esni a napi rutinból, kijössz a gyakorlatból. A folytatásnál – még akkor is, ha a nyárról van szó – mindig nehezebb a visszarázódás, és szeptemberben azt fogod kívánni, bárcsak ne hagytam volna ki ennyi időt.

Akkor majd gondolhatsz erre, és nem bánom, ha csuklani fogok, hogy igen, a Timi megmondta. (De biztos vagyok benne, hogy a tanárod is elmondta már párszor. Így lesznek majd emberek, akiket emlegethetsz.)

3) Elveszíted a csoporttársaidat 🙁

Erre nem is gondoltál, ugye?

Az egyik legjobb dolog szerintem a Speak! kultúrájában az, hogy az emberek, akik egy csoportban tanulnak, akarva akaratlanul is barátságokat kötnek.

Gondolj a saját csoportodra! (Vagy, ha még nem tanulsz nálunk, bármilyen csoportra, ahol sok időt töltöttél együtt ugyanazokkal az emberekkel.) Ugye, hogy tök jól elvagytok? Ugye, hogy jólesik beszélgetni és gyakorolni velük?

Minden csoporttal, amit eddig tanítottam, megkönnyeztem az elválás pillanatát. És sokszor ők is. A közös munka során egy meghitt, közvetlen, barátságos, szinte családias légkör alakul ki az órákon, és ezáltal a tanulás is sokkal könnyebben, gördülékenyebben megy.

De tekerj vissza a film elejére! Amikor még nem ismertétek egymást. Amikor még egymáshoz kellett csiszolódni.

Ha most kihagysz egy, kettő, esetleg három hónapot, akkor kezdheted elölről.

4) Elveszíted a tanárodat 🙁

Na jó, most tényleg összeszorult a gyomrod, ugye? 🙂

Eddig akárhány diákkal beszéltem, mindegyikük azt mondta, hogy az ő tanára a legjobb és, hogy mennyire nagyon hálás a sok segítségért.

És ez teljes mértékben így van. Úgy gondolom, hogy egy csoport a tanár tükre és a tanár a csoporté. Komikusnak tűnhet, de ez az igazság.

Egyértelműen alkalmazkodni kell mindkét félnek, de amikor megvan az összhang, utána a haladás egy tökéletes útra kerül.

Megszokjuk egymást, felvesszük egymás ritmusát, ráhangolódunk egymásra, és utána brutálisan hatékonyan tudunk együtt dolgozni.

Ezt a profi és testhezálló együttműködést nem szeretnéd magad mögött hagyni, ugye?

Gondolj csak bele, hogy néha milyen furcsa, ha egy más habitusú tanár jön be a csoportba helyettesíteni. Azt is nehéz megszokni, pedig csak 2-3 óráról van szó. 2-3 hónapnyi kihagyás után finoman szólva is kicsi a valószínűsége, hogy ugyanazzal a tanárral tudod folytatni a tanulást, akivel közel kerültetek egymáshoz.

A nyelvtudás kitartás kérdése

A végére egy utolsó gondolat. A nyári nyelvtanulás nem lehetetlen. Persze, áldozatokkal jár. De nem nagyobbakkal, mint télen, vagy tavasszal – és piszkosul megéri.

Tudnának mesélni a diákjaim. Van egy lány az egyik csoportomban, aki már több, mint egy éve jár hozzám, hozzánk. Nagy fesztiválozó, szinte minden nyári fesztiválon ott van. És mégis, tavaly megoldotta, hogy itt legyen. Végig. És már egy éve mindig megoldja, hogy itt legyen.

Egy másik diákom orvos. Szinte mindig úgy osztják be ügyelni, hogy a 24 órás kórházi munka után épphogy beesik az órára. És mégis, megoldja. Már több, mint egy éve. És ha kihagyott 5 alkalmat, akkor sokat mondok.

A titok az elkötelezettség. Nem a Speak! mellett. Nem a csoport mellett. Nem a tanár mellett. Elkötelezettség a SAJÁT CÉLOD mellett.

OK, nem beszélek tovább, azt hiszem így is mondtam már eleget.

A lényeg az, hogy ne hagyd abba, és semmiképpen se add fel. A nyár csak egy évszak. Ugyanolyan, mint a többi. A célod pedig mindig lebegjen ott a szemed előtt, mert ez fogja megacélozni a kitartásodat.

Engednéd azt, hogy ez a cél hónapokat, esetleg éveket csússzon csak ezért, mert nyáron elmész kétszer két hétre nyaralni?

De… ha most abbahagyod, akkor jól figyelj rám: lehet, hogy sosem jössz vissza.

És akkor mi lesz az angoltanulással? Mi lesz a céloddal? A folyékony angol beszéddel? A csajozással/pasizással a nyaralás során? A nyelvvizsgával? A magasabb pozícióval a munkahelyen? Az álomfizetéssel? A diplomáddal?

Köteleződj el, mert, ha te nem fogsz, akkor senki más nem teszi meg helyetted. Lehet, hogy a hőn áhított célt pont a nyári szünet miatt nyúlja le valaki más az orrod előtt, akiben volt elég kitartás, hogy ne adja fel.

Viszont, ha kitartó vagy, te leszel a befutó.

Ha a győztesek közé szeretnél tartozni, akkor csatlakozz nyári tankönyvmentes tanfolyamainkhoz. 100% beszéddel, nyilvános szereplés nélkül, hamisítatlan Speak! élményekkel, és mindenre elszánt, profi tanárok segítségével turbózhatod fel az angolodat. 3000+ embernek már sikerült velünk megtanulnia angolul beszélni. Most rajtad a sor. Első körben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőre itt:

banner_button

 

Rusz Timi, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This