Nem akarják, hogy megtudd ezt a (nyelvvizsga) titkot

Szia! Először is köszi hogy ide kattintottál a cím ellenére is. Amikor ilyen címeket látunk az interneten, általában az örök élet titkát ígérik, vagy a lábgombával kapcsolatos gyógykészítményeket árulnak. Mi azonban egy valódi kiskaput mutatunk neked a nyelvvizsga miatt beragadt diplomád kimentésére.

A mai magyar felsőoktatás egyik komoly problémája, hogy a diplomák kiadásához legalább egy középfokú, államilag akkreditákt nyelvvizsga kell. Több tízezer felsőoktatási oklevélről tudunk, amelyek az egyetemek, főiskolák irattáraiban porosodnak, és várják, hogy a tulajdonosaik megszerezzék a nyelvvizsgát,.

A probléma megoldására komoly diplomamentő programot húzott fel az állam, ami nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pestiesen szólva, akkorát bukott mint a ház. (A program bukásának okairól itt írtunk bővebben.)

Azonban, ha igazak rád bizonyos feltételek, akkor lehet hogy a tanulmányaidat egy egyszerűbb nyelvvizsgával is befejezheted, és végre a kezedbe veheted a hőn áhított papírt.

Nyelvvizsga amnesztia

A parlament még 2011 decemberében bólintott rá az úgynevezett nyelvvizsga-amnesztiára. Ez az átmeneti könnyítés azokra vonatkozik, akik 2013-ban vagy korábban államvizsgáztak, és általános, nem pedig szaknyelvi nyelvvizsgát kell szerezniük.

A teljes amnesztia elég ritka, a legtöbb intézmény továbbra is azt kéri, hogy legyen valamilyen nyelvvizsgád – a kiskapu abban rejlik, hogy léteznek olyan nyelvvizsgák, amelyeket az adott intézmények szerveznek meg.

Az ún. belső nyelvvizsgák egy felmérés szerint nem feltétlenül könnyebbek, mint az akkreditált nyelvvizsgák, de a legtöbben hiányzik az úgynevezett nyelvhelyesség rész (értsd, nem kell nyelvtanozni).

A belső vizsga másik előnye, hogy a szövegek és a beszélgetés témái általában kicsit közelebb esnek a tanulmányaidhoz. Ez azt jelenti, hogy a belső vizsgákon olyan témákban (is) megnyilvánulhatsz, amely feltehetően kapcsolódik az érdeklődési területedhez, ami könnyít a megszólalás terhén.

Hol és mikor helyettesítheti a belső vizsga a „sima” nyelvvizsgát?

A belső nyelvvizsga lehetőségéhez több feltételnek kell megfelelni. Egyből kihullasz a rostán, ha az adott képzésen szakmai nyelvvizsga a követelmény.

Az is fontos szempont, hogy mikor kezdted az egyetemet, mikor diplomáztál, és mikor ragadt be a diplomád a nyelvvizsga hiánya miatt.

Jelenleg összesen 16 olyan felsőoktatási intézmény van Magyarországon, ahol ilyen típusú belső nyelvvizsgát szerveznek – úgyhogy ez a lehetőség akkor áll fenn, ha te ezek közül jársz (jártál) valamelyikbe:

 • Budapesti Metropolitan Főiskola
 • Edutus Főiskola
 • Dunaújvárosi Főiskola
 • Eötvös József Főiskola
 • Kaposvári Egyetem
 • Eszterházy Károly Főiskola
 • Károly Róbert Főiskola
 • Kecskeméti Főiskola
 • Kodolányi János Főiskola
 • Miskolci Egyetem
 • Nyíregyházi Főiskola
 • Széchenyi István Egyetem
 • Szolnoki Főiskola
 • Zsigmond Király Főiskola

A felsorolt egyetemeken kívül, más felsőoktatási intézményekben is vannak belső nyelvvizsgák, amiket az adott egyetem nyelvi tanszékei és lektorátusai szerveznek.

Ezeket viszont NEM lehet az adott egyetem diplomáinak kiadására felhasználni, csak egyéb követelmények teljesítésére (pl. az ELTÉ-n vannak úgy nevezett latinköteles szakok, ezekhez azonban nem kell akkreditál latin nyelvvizsga, hanem elég a helyben szervezett belső záróvizsga sikeres teljesítése).

Ha érdekel, hogy te élhetsz-e ezzel a lehetőséggel, akkor lépj kapcsolatba az intézményed tanulmányi osztályával és kérdezz rá – egy telefonhívást mindenképp megér.

Ha a belső nyelvvizsga nálad nem opció, akkor jelentkezz a Speak! Nyelviskola nyári nyelvvizsga felkészítő tanfolyamaira. A tanfolyam anyaga annyira erős lett, hogy nyelvvizsga garanciát vállalunk, ha elvégzed a 2×32 órás tanfolyamot + egy próbanyelvvizsgát is leszervezünk neked házon belül, hogy a rutinos vizsgázók magabiztos mosolyával léphess be a vizsgaközpont ajtaján.

 

Ha kíváncsivá tettünk, akkor jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, csekkold a tudásszintedet, és vágj bele a tankönyv- és stresszmentes nyelvvizsga felkészülésbe:

banner_button

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

Share This