Kép forrása: pch.vector – www.freepik.com

Volt már, hogy szégyellted az angol kiejtésed és emiatt meg sem akartál szólalni? Akkor ezt a cikket mindenképp olvasd végig, jobban fogod érezni magad a végére.

Csodás dolog, ha valaki tökéletes brit vagy amerikai akcentussal tud angolul beszélni. És természetes, hogy nyelviskolaként mi is abban próbálunk segíteni, hogy a nálunk tanulóknak minél szebb kiejtése legyen. De ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy annak is örülnöd kéne, ha nem szép a kiejtésed.

Az akcentus a tanulás jele

Ha valaki akcentussal beszél egy nyelvet az annak a jele, hogy vette a fáradtságot, hogy az anyanyelvén kívül még egy idegen nyelv tanulásába belekezdjen. Ez pedig mindig tiszteletre méltó! És szerintünk pont emiatt kéne örülnöd még annak is, hogyha jelenleg még nem szép kiejtéssel beszéled az angolt.

Gondolj csak bele, hogy mi magyarok is mennyire megörülünk, amikor azt halljuk, hogy egy külföldi turista magyarul mond valamit. Pedig az esetek 99%-ában bizony törik a magyart és erős akcentusuk van. De nem arra fogunk koncentrálni, hogy milyen a kiejtése és mit rontott el. Sokkal inkább örülni fogunk, hogy megtanult valamit a nyelvünkön. Tisztelni fogjuk amiért próbálkozik. És maximum kedvesen kijavítjuk, de biztos nem kezdjük el cikizni.

Téged sem fognak kicikizni

A fenti turista példájához hasonlóan benned sem azt fogja látni egy anyanyelvi angol, hogy hú de béna a kiejtésed. Helyette örülni fog, hogy megtanultad a nyelvét és tudsz vele kommunikálni.

Ezért arra kérlek, hogy soha ne fogd vissza magad azért, mert cikinek érzed a kiejtésed! Nem ciki. Nagy dolog, hogy egyáltalán el tudod mondani amit szeretnél egy az anyanyelvedtől teljesen különböző nyelven. És ez számít.

A beszéd szentesít minden akcentust

A nyelv lényege az, hogy tudjunk kommunikálni. Így aztán az a legfontosabb, hogy megértesd magad, és nem az, hogy tökéletes legyen a kiejtésed és teljesen hibátlan a nyelvtanod. Ezt soha ne feledd. 🙂

Ezerszer többet ér egy lassan, apró hibákkal elmondott mondat is, mintha meg sem mertél volna szólalni. Szóval mi csak bátorítani tudunk arra, hogy beszélj.

És ne feledd, ha szeretnél még szebb kiejtést, hogy igazán magabiztosan tudj beszélni, akkor szívesen segítünk. Ha pedig úgy érzed, hogy nem a kiejtésed gátol az angol beszédben, hanem egyszerűen nem megy, akkor mindenképp próbáld ki különleges beszédközpontú módszerünket. Segíteni fog.

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

 

Share This