Kép forrása: canva.com

A zenei ízlés folyamatosan változik, ahogy az emberek is. Hiába mondták a szüleink, nagyszüleink, hogy „bezzeg az én időmben még igazi zene volt”, már mi sem hittünk nekik igazán. Hiába volt zseniális előadó Elvis Presley vagy Michael Jackson, hiába adott felejthetetlen koncerteket az Aerosmith és a Guns N’ Roses, ha nem abban a korban születtünk, amikor a topon voltak, akkor valószínűleg nem ők lettek a kedvenceink. A legtöbben persze sokat hallgattuk őket, de ha választhattunk, akkor mi mégis a kortárs zenék között keresgéltük a legjobbakat a rádióban és a televízióban is. Nincs ez másképp napjainkban sem. Olvassátok és hallgassátok meg a listánkat az öt angolul éneklő szupersztárról.

Manapság azonban a szupersztárok nemcsak a zenei kvalitásaikkal tűnnek ki a tömegből, aktívnak kell lenniük a közösségi oldalakon is. Ezeket ugyan sokszor az erre a célra szerződtetett harmadik személy kezeli, viszont milliós rajongótábor követi az ezeknek a platformoknak a segítségével is felpörgetett sztárokat. Fokozottan igaz ez az Egyesült Államokra. Az igazi szupersztárok azonban természetesen énekelni is tudnak, nem is akárhogyan. Ha szeretnénk pontosan megérteni a dalaikat, vagy megismerni az életútjukat, akkor nem árt, ha beszélünk angolul. Ha még nem elég jó az angolunk, akkor segít nekünk a Speak! Nyelviskola egyik angol nyelvtanfolyama. Utána pedig nincs más dolgunk, mint élvezettel hallgatni a dalaikat. Nézzük tehát, hogy kik az elmúlt öt esztendőben befutott amerikai sztárénekesek, akik jó eséllyel még hosszú évekig fogják szórakoztatni a nagyérdeműt.

Bebe Rexha

A Brooklynban született énekesnő egész életét a zene töltötte ki. A középiskolában több musicalben is megmutatta a tehetségét, később pedig zenei együttesekkel is próbálkozott, de az igazi sikert a dalszövegírás hozta meg neki, legalábbis kezdetben. Az albán származású énekesnő a szólókarrier előtt ugyanis ebben a műfajban komoly hírnevet szerzett magának. Az ő tollából származik például a kis átalakítás után Eminem és Rihanna által sikerre vitt The Monster, de többek között Selena Gomeznek is írt dalt. A kezdeti sikerek után egyre határozottabban kezdte építeni a saját énekesi pályáját. A világsiker pedig nem maradt el: 2016 végén megjelent egy dal és a hozzá tartozó videó a saját YouTube-csatornáján, majd 2017 januárjában kiadták az ugyanilyen című albumot. A hónap elején pedig elérhető lett hozzá a hivatalos videóklip is. Azóta nem csak a fiatalok ismerik Bebe Rexha nevét, karrierje pedig töretlenül ível felfelé. Ez a dal pedig nem volt más, mint az I Got You.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Bebe Rexha – I Got You

Ariana Grande

Az amerikaiak valamiért imádják az úgynevezett tinisorozatokat, ahol középiskolás fiatalok vicces-drámai történeteiken izgulhatnak, sokszor zenés-táncos kiadásban. Nyilván a hasonló korosztály szereti elsősorban, így könnyebben átlendül a saját, sokszor hasonló problémáján. Legalábbis mi ezt gondoljuk, más magyarázatot nem nagyon találtunk erre a jelenségre. Ami viszont biztos, hogy ezeknek a sorozatoknak az alkonyán, a milliók által megszeretett, ráadásul tehetséges színészek gyakran próbálkoznak zenei karrier beindításával. Egyesek megmaradnak egyszerű, ismerős karakternek, mint Selena Gomez, míg mások a lehető leggyorsabban próbálják lerázni a sorozatban megismert cuki csaj imázst, lásd, hogyan lett Hannah Montanából Miley Syrus. Talán a legjobban sikerült átváltozást Ariana Grande mutatta be. Az elmúlt öt évben ontja magából a nagyobbnál nagyobb slágereket – ki emlékszik már arra, hogy ő volt Cat Valantine a V, mint Viktória című tinisorozatban. Ma már sokkal inkább a 7 Ring, a Side to Side, vagy a Bang Bang jut eszünkbe róla.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Ariana Grande – 7 rings

Billie Eilish

Egy világsztár, aki még mindig a szüleivel él. Legalábbis papíron. A még mindig csak húszéves, Los Angeles-i lány pedig nem szorul rá, hiszen többet elért ennyi idősen, mint amiről sok sztár valaha álmodott: csak 2020-ban laza 53 millió dolláros bevételt generált a munkásságával. Dalszövegíróként, előadóként sikert sikerre halmoz, már hét (!) Grammy-díj boldog tulajdonosa. Tizenhét évesen előadta azt a dalt, amely után valószínűleg soha többé nem lesz pénzügyi gondja az életben. Ő az első 2000 után született előadó, aki elérte az első helyet a Billboard Top 100-as listáján. A 2022-es tervezett koncertturnéit böngészve szemet szúr, hogy több nagyvárosban két este is fellép egymás után, ráadásul már februárban ki kellett tenni a megtelt táblát a jegyirodákban. Londontól Sydney-ig, Berlintől Párizsig mindenhol telt házra számíthat. Sokat tehát nem lesz otthon, ha idejében eszméltünk, akkor a személyesen is megtekinthetjük valamelyik helyszínen. Ha nem, akkor marad a rádió vagy a videómegosztók, és persze a Bad Guy.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Billie Eilish – Bad Guy

Olivia Rodrigo

Kanyarodjunk vissza a tinisorozatok világába, és álljunk meg egy pillanatra a klasszikus High Scool Musical-filmek mintájára készült sorozatból megismert Olivia Rodrigónál. A listánkon azért kapott helyet, mert ő is olyat tett, amit előtte soha senki. A sorozatbeli általános ismertségére alapozva, 2021-ben, nagyjából fél év alatt három kislemezt is megjelentetett, amelyek mindegyik a slágerlisták elejére repítette. A már emlegetett, mértékadó Billboard Top 100-as lista év végi összesítésében négy dala kapott helyet, ezek közül három egyenesen az első 13-ban. A legelőkelőbb helyen a Good 4 You végzett, amely éppen csak lemaradt a dobogóról, míg a Deja Vu című dal épp csak kiszorult az első tízből. A kettő között, a nyolcadik helyig jutó Drivers License azóta is folyamatosan fut a rádiókban. Olivia sztárként robbant be a zenei iparba néhány hónap alatt, az más kérdés, hogy kiérdemli-e ehhez a szuper jelzőt, amit mi megelőlegeztünk neki. Ez még a jövő zenéje. A Drivers License viszont a máé.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Olivia Rodrigo – Drivers License

Post Malone

A sok kedves, vagy annak látszó fiatal lány mellé beesett a lista végére egy ijesztő figura. Az indián felmenőkkel rendelkező, tetőtől talpig kivarrt, torzonborz alak azonban csak elsőre tűnik rémisztőnek, egyedi hangjával és stílusával hamar belopja magát a szívekbe. Az Austin Richard Postként született New York-i srác egy rövid texasi kitérőt követően hamar Los Angelesbe költözött, a siker azonban nem jött könnyen. Apránként lépegetett előre a ranglétrán, előbb Kanye Westtel, majd Justin Bieberrel dolgozhatott együtt. Az áttörést a Rockstar című dal hozta meg 2017-ben. Ezután viszont nem volt megállás, akadt olyan hét, amikor hat különböző dala szerepelt a Billboard aktuális listájának első húsz helyén. A legnépszerűbb videómegosztón több szerzeménye is milliárdos megtekintés felett jár. Ennek ellenére mi egy olyan dalt kedvelünk tőle leginkább, amely szégyenszemre még alig érte el az ötszázmilliót. Szóljon végezetül a Better Now.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Post Malone – Better Now

Fiatalok, szupersztárok. Nagy kérdés, hogy ugyanolyan jó szívvel emlékszünk-e rájuk tizenöt-húsz év múlva, mint ahogy a mi szüleink emlékeznek az ő sztárjaikra, vagy jönnek mások, és ők a feledés homályába merülnek?

Ezt ma még nem tudhatjuk, de szerezhetnek néhány felejthetetlen percet a dalaikkal. Ha pedig azt is szeretnénk tudni, hogy a listán szereplő előadók pontosan miről énekelnek, de nem beszéljük a nyelvet, akkor érdemes igénybe vennünk a Speak! Nyelviskola angol nyelvű tanfolyamait. Első lépésben pedig töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This