Kép forrása: canva – canva.com

A virágba borult fák, az illatos tavaszi virágok és a napsütéses időjárás mindenkit a szabadba csábítanak, de mi van azokkal a napokkal, amikor az idő borús, vagy egyszerűen csak kikapcsolódnánk egy hosszú nap után? Ilyenkor érdemes bepótolni a filmes lemaradásainkat vagy újranézni az elfeledett kedvenceinket, és persze közben tanulni is valami újat. Filmjánlónkban olyan alkotásokat hoztunk most el neked, amelyek könyvként kiállták az idő próbáját, a belőlük készült filmek pedig igazán érdemesek arra, hogy angol nyelven megnézd őket!

Ugye már mondanunk sem kell, mennyi előnnyel jár, ha angolul nézed a filmeket a szinkronos változat helyett? Ez az egyik legegyszerűbb, és persze legszórakoztatóbb módja annak, hogy az angoltanulást kiegészítsd egy kis kikapcsolódással. Közben új kifejezéseket tanulhatsz, fejlődik a hallásértésed, megtanulhatod a szavak helyes kiejtését, és próbára teheted a már meglévő szókincsedet is. Hát nem klassz? Ha pedig még egy kis kihívásra vágysz, olvasd el a filmek alapjául szolgáló regényeket is: természetesen angolul!

Nomadland 

(2020)

Egy szépirodalmi mű átemelése a mozivászonra sajátos kihívásokkal jár, különösen igaz ez akkor, ha a történet alapjául szolgáló könyv dokumentarista-jellegű. A Nomadland írója és rendezője, Chloé Zhao azonban ügyesen lavíroz a sokszínű műfaji egyvelegben, és a kihívásokkal teli nomád életstílust sikerül úgy bemutatnia, mintha az ember egy szívszorító, mégis melengető verset olvasna. Fern (Frances McDormand) élettörténete a háborús túlélők beszámolóit idézi meg, pedig ő csak a mindennapjait éli az USA-ban, ahol minden lehetőséget megragad, hogy fenntartsa magát. Hideg és fájdalmakkal teli élet ez? Vagy a nomádok birtokában vannak valaminek, amit az átlagos emberek egy életen át csak hajszolnak? A nézők is útitársakká válnak a filmben, és közben megkérdőjelezik az otthon valódi jelentését. Elképesztő utazás ez, miközben hol elveszítjük, hol újra megtaláljuk önmagunkat éjszaka, a tűz körül ülve.

Poor Things

(2023)

A legfrissebb alkotás a listánkon olyannyira új, hogy talán még a mozikban is elcsípheted. A filmet Alasdair Gray regénye alapján Jórgosz Lánthimosz rendezte Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe és Ramy Youssef szereplésével. Nehéz műfajilag behatárolni, hiszen van itt fekete humor, sci-fi-, fantasy- és thriller-elemek is, de egy biztos, ilyen film nem mindennap lát napvilágot. Bella Baxter különleges lány. Egy felnőtt nő testében egy gyermek lelke lakozik, aki a kortársaira jellemző kíváncsisággal és lelkesedéssel fedezi fel a világot és önmagát. Fantasztikusan gyorsan tanul Dr. Godwin Baxter legnagyobb örömére, aki szokatlan módszereivel megalkotta Bellát. A tudós hét lakat alatt őrzi a lány történetét, ám ő mégis úgy dönt, felfedezi a világot, amihez egy meglehetősen züllött útitársat választ. Ahogy Bella megtapasztalja az élet örömeit és árnyoldalait rájön, hogy mi is valójában a küldetése. Semmi többet nem szeretnénk elárulni a történetről, mert minél kevesebbet tudsz róla, annál izgalmasabb lesz megnézni! Viszont ha erre a filmre esik a választásod, figyelmesen nézd az épületeket és a díszletet, mert ismerős helyszíneket láthatsz, ugyanis a filmet Magyarországon forgatták.

Jackie Brown

(1997)

Quentin Tarantino harmadik filmjébén Elmore Leonard Rum Punch című regényét vette át, nagyjából szóról szóra. A Jackie Brown a Ponyvaregény népszerűségét sosem tudta felülmúlni, de így is igazi ékkő a rendező életművében, nem érdemes megfeledkezni róla. Különösen azért nem, mert a munkásságához képest kissé stílusidegen, de ettől lesz igazán érdekes: más a képarány, kevesebb az agresszió és a vér, és valahogy még a párbeszédek is sokkal valóságosabbak, mint bármelyik Tarantino-rendezésben. Ettől valahogy sokkal komfortosabb mozi, ami kifejezetten jól áll neki, hiszen valamilyen szinten egy romantikus film képkockái állnak össze mozgóképpé a szemünk előtt. Persze itt is van bőven csihi-puhi, gengszterek, káromkodás, kultzenék és belevaló főhősnő, azaz minden, amit Tarantinótól elvárhatunk. 

The Perks of Being a Wallflower 

(2012)

Nem sok olyan eset van, amikor egy író saját művét rendezőként meg is filmesíti, de Stephen Chbosky 1999-ben kiadott regénye után 2012-ben a filmváltozattal is előrukkolt. A 90-es években játszódó felnövéstörténet mindent teljesít, amit a műfaji követelmény megkíván: első szerelem, első csalódás, első találkozás a drogokkal, az a könnyű lebegés a gyermekkor és a felnőttkor hajszálvékony peremén, amit mi csak tinédzserkornak nevezünk. Ugyanakkor a történetet körüllengi valamilyen sötét, szorongató érzés is, amire először nehéz rámutatni, de időről időre csomót köt a néző gyomrában. Sokkal több lappang itt, mint házi feladatok, lopott csókok, házibulik és szívfájdalmak, de a felismerés a főszereplővel egy időben ér minket is. Nem egyszerűen tinifilm, hanem érzékeny betekintés a fiatalok lelki világába, történet az elfojtott érzelmek és traumák felszínre kerüléséről, és a fájdalmas pillanatról, amikor hirtelen belátjuk: felnőttünk.

The Shining

(1980)

Kevés olyan filmes toplista van, amin ne szerepelne a Stephen King klasszikus horrorjából készült alkotás, A ragyogás. Kubrick rendezése igazi kultfilmmé nőtte ki magát, habár köztudott, hogy az író nem igazán volt megelégedve a könyve filmes változatával, mert sok fontos részlet kimaradt belőle. Ennek ellenére hátborzongató és briliáns film készült a történetből, ami alapjaiban változtatta meg a horrorfilmekhez való viszonyunkat. A rémtörténet főszereplői a Torrance család: Jack, Wendy és a kis Danny, akik a téli szezonban a patinás Overlook Hotel egyetlen vendégei. Jack gondnoki állást vállal a szállodában, ami tökéletes helyet és alkalmat biztosít számára, hogy a külvilágtól teljesen elzárva a regényén dolgozzon. Csakhogy a szálloda folyosóin ólálkodik valami, apát és fiát furcsa látomások gyötrik, és egyre nagyobb kihívást jelent számukra különbséget tenni valóság és képzelet között.

Minden vágyad, hogy felirat nélkül is könnyedén megértsd az angol nyelvű filmeket? Ha ehhez jól jönne egy kis gyakorlás, válaszd a Speak! Nyelviskolát! A tudásodnak megfelelő szinten ismerheted meg az angol nyelv minden csínját-bínját. Töltsd ki az ingyenes szintfelmérőt, és találkozzunk online angol magánóráinkon!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This