Kép forrása: canva – canva.com

Amikor az angol kultúráról beszélünk, számos ikonikus dolog jut az eszünkbe: az eső, az angol reggeli, és persze az ötórai tea. De miért pont öt órakor van az ötórai tea? Milyen történelmi és kulturális háttere van ennek a szokásnak?

Honnan ered?

Az Egyesült Királyságban a tea már a 17. században elterjedt, főként II. Károly király és portugál felesége, Bragança Katalin hatására. A 17. század végére már több száz teaház működött Londonban. Az ötórai tea hagyománya azonban csak jóval később, az 1840-es évek közepén alakult ki egy furcsa rosszullétnek köszönhetően.

Anna, a bedfordi hercegnő, Viktória királynő barátnője és udvarhölgye délutánonként gyakran rosszul érezte magát. Az angolok akkoriban általában csak kétszer, reggel és este ettek, így nem meglepő, hogy a hosszú délutánok miatt éhesek voltak. Anna ezért bevezette a délutáni teázás szokását a belviori kastélyában. Ez a rövid összejövetel idővel egyre népszerűbbé vált, és hamarosan más felsőosztálybeli családok is követték ezt a szokást.

Az ötórai tea egy olyan rövid összejövetel, melyet délután fél 4 és 5 óra között szoktak megtartani. Ez egy kellemes és költséghatékony módja a baráti összejöveteleknek és jó hangulatú beszélgetéseknek. A tea mellé általában kis süteményeket vagy szendvicseket, valamint tortát vagy vajas kekszet szolgálnak fel. Az időpont lényege az, hogy ebéd és vacsora között essen.

Az ötórai tea hagyománya ma is népszerű a szigetországban. Bár már nem kizárólag a felsőosztályhoz tartozik, még mindig egyfajta luxust jelent az emberek számára. A hétköznapokon gyakran csak egy rövid teaszünetre van idő, de az ötórai tea kitartó szertartása tovább él a brit kultúrában.

De honnan jött, hogy tejet öntsenek bele?

A brit szigeteken mindig is tejjel fogyasztották a teát, és maga a „tea” kifejezés már eleve a tejes verziót jelenti az Egyesült Királyságban. Ennek a szokásnak az eredete azonban homályba vész a múltban, és többféle feltételezés is kering ezzel kapcsolatban.

Az egyik elmélet szerint a teázáshoz használt drága porceláncsészéket akarták így óvni a repedésektől vagy törésektől. Ebben az esetben a hagyomány szerint a tejnek kellett először a csészébe kerülnie, mivel ez a hideg folyadék segített megvédeni a cserépedényt a forró teától érkező hirtelen hőmérsékleti sokkhatásoktól.

Egy másik vélekedés szerint azért kezdték tejjel hígítani a teát, mert a tej olcsó alapanyag volt, ellentétben az akkoriban luxusnak minősülő tiszta teával. Ez a megoldás lehetővé tette, hogy a teafogyasztás szélesebb körben elterjedjen az alacsonyabb társadalmi rétegekben is, így az ötórai tea hagyománya tovább gazdagodott és vált elérhetőbbé az egész társadalom számára.

Bármelyik is volt az eredete, a tejjel fogyasztott tea azóta is meghatározó elemévé vált az angol kultúrának, és számos ember számára jelent egyfajta otthonosságot és hagyományokhoz való ragaszkodást. Ez az egyedi szokás továbbra is megtalálható a brit mindennapokban, és egyúttal fontos részét képezi az ötórai tea kultúrájának.

Az ötórai tea három fontos dologgal jár együtt, melyek mélyen beágyazódnak az angol kultúrába és életmódba

1. Történelem és hagyomány

Az ötórai tea hagyománya hosszú évekre nyúlik vissza az Egyesült Királyságban, és szorosan kapcsolódik az angol arisztokrácia életmódjához és étkezési szokásaihoz. A hagyomány eredete az 1840-es évek közepére nyúlik vissza, amikor Anna, a bedfordi hercegnő rosszulléte miatt kezdte el szervezni a délutáni teázásokat. Ez a rövid összejövetel azután hamarosan népszerűvé vált a felső osztály körében, és a későbbiek során más társadalmi rétegek is átvették ezt a szokást. Az ötórai tea tehát nemcsak egy egyszerű nassolás, hanem egy olyan hagyomány, amely évszázadokra nyúlik vissza az angol életben, és mélyen beágyazódott a kulturális identitásba.

2. Társasági élmény

Az ötórai tea nem csupán egy ital és néhány falat elfogyasztása, hanem egy rövid, de kellemes összejövetel, amely lehetőséget ad a baráti beszélgetésekre és az együtt töltött időre. Ez az időszak a nap folyamán lehetőséget teremt arra, hogy az emberek lazítsanak, kikapcsolódjanak a mindennapi teendőkből, és élvezzék egymás társaságát. Az ötórai tea így nemcsak a gasztronómiai élményekről szól, hanem a közösség és a kapcsolatok építéséről is.

3. Kóstolás és élvezet

Az ötórai tea szertartása magában foglalja a tea kóstolásának és az hozzá kínált finom falatok felfedezésének örömét. A különféle teaízek megkóstolása és az ínycsiklandó sütemények vagy szendvicsek elfogyasztása része a teljes élménynek. Az emberek élvezik a különféle teaízeket, a frissességet és a kényeztetést, amit az ötórai tea nyújt.

Az ötórai tea tehát nemcsak egy egyszerű napi rutin, hanem egy kis időszak a napban, amely lehetőséget ad a kikapcsolódásra, a társasági életre és az élvezetre. Ez az angol hagyomány mára már szerte a világon ismert és kedvelt, és továbbra is fontos szerepet játszik az angol kultúrában, mint a közösség építésének és az élvezetek kiélésének egyik fontos pillére. Az ötórai tea így egy valódi angol ikon, amely generációkon átívelő hagyományokat és értékeket hordoz magában. Ha szeretnél valamikor angol anyanyelvi területen ötórai teázni, akkor gyere a Speak!-be, és első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Budai Boglárka
a Speak! Nyelviskola ügyfélszolgálati vezetője és tanára

Share This