Kép forrása: macrovector – www.freepik.com

Talán futurisztikusnak tűnhet az a kép, hogy egy robot tanítson angolul. Pedig sokan már most is így próbálnak sikert elérni – aztán csodálkoznak, ha magabiztos angoltudás helyett kudarcélményt sikerül begyűjteniük.

A mai napon két dolog miatt is elgondolkodtam azon, hogy milyen káros hatásai vannak annak, hogy egyre többen próbálnak alkalmazások és weboldalak segítségével angolul beszélni tanulni. Mert így bizony robotokra és algoritmusokra bízzák magukat, ami okozhat gondokat.

Először szembejött velem egy komment a nyelviskolánk Facebook oldalán, ahol egy idősebb úr azt bizonygatta, hogy hülye mindenki, aki hibásan beszéli az angolt, hiszen ahelyett, hogy megszólalnának használhatnák az okostelefonjukat is fordításra. Hiába hívták fel rá a figyelmét, hogy az alkalmazások is gyakran hibáznak, ő mégis úgy érezte, hogy több hasznuk van, mintha valaki elkezd angolul tanulni (és az elején még hibásan beszél).

Aztán amikor haza a buszon hallgattam, ahogy egy külföldi srác angolul mesél a barátainak arról, hogy megpróbált egy alkalmazással magyarul tanulni. Majd a magyar lakótársától megtudta, hogy az alkalmazás teljesen értelmetlen mondatokra tanítja és feleslegesen ölte bele az idejét.

Mindkét történet ledöbbentett és megerősítette bennem azt az érzést, hogy a nyelvtanulásnál nem szabadna pusztán „robotokra” bízni magunkat. És félre ne érts, nem azt mondom, hogy töröld le a Duolingo-t és átkozd el a Google Fordítót. Hiszen ezek nagyon hasznos kiegészítői a nyelvtanulásnak. De mégis kevés, ha csak rájuk bízod magad.

Egy alkalmazás nem fog megtanítani a beszédre

Ha a magabiztos beszéd a célod az angoltanulással, akkor nem lesz elég, ha feladatokat oldasz meg és fordítgatsz írásban. Angolul beszélni ugyanis csak beszéd közben lehet megtanulni – és ez az a pont, amiben egy „robot” már nem fog tudni segíteni.

A beszédfejlesztéshez bizony hús-vér beszélgetőpartnerekre van szükséged. Akikkel párbeszédet folytathatsz, és akik ki tudják javítani az esetleges hibáidat, hogy ezáltal tanulhass belőlük. Erre pedig jelenleg a technológia még nem képes.

A jó hír, hogy egy jó tanár – aki beszédközpontú módszerrel tanít – viszont képes rá. Sőt, még ennél sokkal többre is képes, hiszen ha elakadsz, akkor el tudja neked magyarázni, amit nem értesz. Az anyagot az egyedi igényeidhez tudja igazítani. És a legfontosabb, hogy képes MOTIVÁLNI. Az pedig gondolom számodra sem meglepő, hogy ez óriási előny.

Hiszen a Duolingo használatot bűntudat nélkül adjuk fel ha kicsit besűrűsödik az életünk. De ha van egy igazán jó tanárunk, akkor ő ilyenkor is arra tud ösztönözni minket, hogy folytassuk a tanulást.

Ezért én azt javaslom, hogy bízd magad jófej és profi tanárokra, akik beszédközpontúan tanítanak. A különböző nyelvtanulós alkalmazásokat, weboldalakat és szoftvereket pedig hagyd meg kiegészítésnek, hiszen ezek is nagyon hasznosak, de a beszédkészségedet nem fejlesztik hatékonyan.

Próbáld ki, hogy milyen a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel kiképzett tanárainkkal angolozni:

Jelentkezem

Share This