Kép forrása: jcomp – www.freepik.com

A nyelvtanuláshoz nem nyelvérzék kell, hanem egy jó módszer, nagy motiváció és az, hogy időt fektessünk a tanulásba. Most azt fogjuk megnézni, hogy mik a motivációval kapcsolatos legkárosabb tévhitek, amiket el kéne kerülnöd, mert csak letörik a lelkesedésed.

Legyünk őszinték, nagy adag motivációra lesz szükséged ahhoz, hogy tényleg megtanulj angolul beszélni – hiszen hacsak nem születtél zseninek, akkor a dolog nem a képességeiden, hanem az elszántságodon fog múlni. De a motiváltság felé vezető első lépés az, hogy messziről elkerülöd azokat a tévhiteket, amik inkább rombolnak, mint építenek.

Tévhit, hogy a félelem motivál

Gondolj vissza arra, hogy ki volt gyerekkorodban a legjobb tanárod, aki tényleg elérte, hogy kihozd magadból a maximumot. Szinte biztos vagyok benne, hogy egy olyan tanár volt, akit szerettél és nem pedig féltél tőle.

Ez azért van, mert a félelemnél sokkal nagyobb motiváló ereje van a kedvességnek és a valódi törődésnek. Egy igazán jó tanár nem fenyeget, hanem dicsér. Mert egy támogató közegben sokkal hosszabb ideig maradhatsz motivált, mint egy fenyegető helyen, ahol csak a „túlélés” érdekében teljesítesz.

Hidd el, ha egy igazán jó tanár (és pár jó tanulótárs) áll melletted, akkor ők olyan erőt adnak, ami hosszú ideig kitart. Így akár még a szabadidődben is szívesen beleteszel egy kis pluszt a tanulásba. Ezzel ellenben félelemmel csak azt lehet elérni, hogy addig legyél motivált, ameddig az ijesztő közegben vagy – és valljuk be még ez is elég nyomasztó lesz.

Tévhit, hogy csak akkor fogod élvezni, ha már mindent megtanultál

Sokan azt gondolják, hogy majd akkor lesznek motiváltak és lelkesek, amikor egy bizonyos nyelvtant már tökéletesen megtanultak. Úgy gondolják, hogy ugyan maga a tanulás szenvedés lesz, de amikor először sikerül hibátlanul használni a tanult anyagot, akkor új motivációt nyernek majd a folytatáshoz.

A valóság az, hogy az legtöbb motivációt az adja, ha már tanulás közben is folyamatosan sikerélményed van. Persze ehhez egy olyan módszerre van szükséged, ami élményközpontú és nem csak a hibáidra helyezi a hangsúlyt, hanem azokra a területekre is, amikben fejlődtél.

Tévhit, hogy azért nem vagy motivált, mert nincs nyelvérzéked és így nehéz

A legdurvább tévhit mégis az, hogyha azt gondolod, hogy veled és a nyelvérzékeddel van baj, és ezek miatt nem vagy motivált. Hiszen a valóságban a rossz tanulási módszer (vagy egy rossz tanár) az, ami letöri a motivációd, nem pedig a képességeid hiánya.

Igenis képes vagy megtanulni angolul. Mi szívesen segítünk ezt bebizonyítani beszédközpontú módszerünkkel:

Jelentkezem
Share This