Kép forrása: www.freepik.com

Ma három izgalmas kutatás eredményeiről szeretnék mesélni neked, hiszen mind azt bizonyítják, hogy a sikeres nyelvtanulás kulcsa egy és ugyanaz.

Mert a hatékony tanulásnak nem titka van, hanem tudományosan igazolt receptje. Ha ezt követed, akkor elérheted az angollal kapcsolatos céljaidat. Ezt bizonyítja több ezer elképesztő kísérlet is, amiket egerekkel, illetve izzólámpákkal végeztek. Hadd mutassam be őket, hogy megértsd mi a legfontosabb dolog a nyelvtanulásnál. (Akkor is sokat segíthetnek, ha úgy érzed, csak kicsit megkopott az angolod.)

Egerekkel végzett kutatás kimutatta, hogy az ismétlés a gyors tanulás kulcsa

A bécsi Molekuláris Patológiai Intézet (IMP) kutatócsoportja 2013-ban azt vizsgálta, hogy mi lehet a gyors tanulás titka.

A kutatás részeként több mint kétezerszer megismételtek egy különleges kísérletet egerekkel. Az állatok feladata az volt, hogy megkülönböztessenek egymástól két hangot. Ha az „A” hangot hallották jutalmat kaptak, ha viszont a „B” hangot, akkor nem kaptak semmit.

A kutatás megerősítette, hogy a tanulásban kulcsszerepet játszik az ismétlés. Sőt, az eredmények azt mutatják, hogy valójában ez a gyors és hatékony tanulás titka. Hiszen a kutatócsoport azt figyelte meg a kísérletek segítségével, hogy van egy pont, ahonnan kezdve a tanulási görbe meredeken felfelé ível. Ugyanis körülbelül az ezredik ismétlésnél az egerek hirtelen gyorsabban kezdtek tanulni.

A tanulás sebessége elsősorban az agyi idegsejtek összeköttetéseinek, azaz a szinapszisoknak az erősségétől függ, melyet folyamatos és nagy számú ismétléssel javítani lehet. A kutatás is ezt bizonyítja, hiszen az egerek a folyamatos ismétlés által egy idő után könnyebben és gyorsabban tudtak tanulni.

Na de mit jelent mindez az angoltanulásra lefordítva? Azt, hogy olyan módszert érdemes választanod, ami a folyamatos ismétlésre épül. Hiszen a nyelvtani magyarázatoknál sokkal fontosabb szerepe van annak, hogy újra és újra begyakorold a dolgokat. Ha a tanulás része a folyamatos beszédgyakorlás és ismétlés, akkor egy idő után a te tanulási görbéd is meredeken felfelé ível majd – azaz végre meg mersz majd szólalni angolul.

Edison több mint tízezer kísérlete az izzólámpával – és a tanulság

Ki ne hallott volna Thomas Alva Edison-ról, a híres feltalálóról? Neki köszönhetjük többek között az izzólámpa feltalálását, melynek motiváló története megerősíti, hogy mennyire fontos szerepe van az ismétlésnek a sikerben.

Száva István: A Menlo-parki varázsló című – Edisonról szóló – könyvében ír arról, hogy miképp köszönhetjük az ismétlésnek és kitartásnak az izzólámpa feltalálását. A könyv alapján a feltalálónak több mint tízezer próbálkozás után sikerült csak megalkotnia az első használható szénszálas izzólámpát.

A szóbeszéd úgy tartja, hogy körülbelül a kétezredik kísérlet után riportot készített Edisonnal egy francia újságíró, aki ezt kérdezte tőle: „Mister Edison! Nem kellene ezt abbahagyni? Önnek van kétezer sikertelen kísérlete. Látszik, hogy ez nem fog menni.” Mit felelt erre Edison? „Uram, ön téved. Nekem nincs egyetlen sikertelen kísérletem sem. Nekem van kétezer sikeres kizárásom.”

Ez a történet is jól rávilágít, hogy az áttörés kulcsa az ismétlés. Ha Edison feladta volna az első néhány sikertelen kísérlet után, akkor valószínűleg ma teljesen másképp élnénk a mindennapjainkat.

Angoltanulóként neked szerencsére nem kell több ezer sikertelen kísérletet végigszenvedned. Csak meg kell találnod azt a jól működő módszert, amit már mások kikísérleteztek és ami segít az ismétlésben. Hiszen a nyelv is úgy épül, ha újra és újra ismétled és begyakorlod a szavakat, mondatokat és a nyelvtant. Erre épül a Speak! Nyelviskola beszédközpontú módszere is, ahol az órákon rengeteg beszédgyakorlással folyamatosan ismételsz is.

Ha eddig nem ment az angoltanulás, akkor pedig állj hozzá úgy, mint Edison: fogd fel sikeres kizárásként, és próbáld meg más módszerrel a tanulást, hogy sikereket érhess el.

Így hat az ismétlés az agyi aktivitásra (És így segít ez neked az angolban)

Az utolsó kísérletben, amiről mesélni szeretnék neked nincsen semmi izgalmas „hozzávaló” (se egerek, se izzólámpák, se Edison). Mégis nagyon tisztán rávilágít arra, hogy csak olyan módszerrel lenne szabad angolul tanulod, ami a folyamatos ismétlésre épül. És jól rámutat arra is, hogy a már megtanultakat is érdemes néha újra átismételni.

Régebben már írtunk róla, hogy az angol The Journal of Neuroscience című lap 2010-ben beszámolt egy kutatás eredményéről, ahol az új szavak beépülését és „megtanulását” vizsgálták. A kísérlet során a résztvevők agyi aktivitását figyelték meg, ismert szavak hallgatása közben, valamint olyan szavak hallgatása közben, melyeket még nem ismertek.

A tesztek azt derítették ki, hogy a tesztalanyok számára ismeretlen szavak 14 perc hallgatás után, már az ismert szavakra jellemző agyi aktivitást váltották ki. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az agy az ismétlés által tanul.

Ugyan kísérletben a hangsorokat „csak” meghallgatták a résztvevők, de az agy összetettségéből fakadóan tény, hogy ha a szavak megtanulásához más ingerek is kötődnek, mind például a beszéd, akkor azok könnyebben megtanulhatóak. Ez a felfedezés pedig különösen fontos az angoltanulásnál.

Mit tudsz kezdeni ezekkel a kutatási eredményekkel a siker érdekében?

A kutatások alapján egyértelmű, hogy az ismétlés kulcsfontosságú a nyelvtanulási sikerekhez (is). De felmerülhet benned a kérdés, hogy hogyan tudod az ismétlés erejét kihasználni a mindennapok során, ha szeretnél megtanulni angolul?

Két nagyon egyszerű tanácsom lenne ehhez:

1) Válassz olyan módszert, ami az ismétlésre épül

Hidd el, hogy semmire nem mész azzal, ha egyszer megérted a nyelvtant, amennyiben folyamatos gyakorlás (azaz ismétlés) által nem rögzül az agyadba. Így ugyanis nem fogod tudni használni a tanultakat. Ezért kell az ismétlés, melynek legegyszerűbb módja az, ha beszélsz, beszélsz, és még többet beszélsz. Egy jó beszédközpontú módszer ebben segíthet.

2) Ne félj ismételni

Tudod, hogy már tanultad, de mégsem megy? Nincs ebben semmi ciki, nézz szembe vele, hogy már nem megy és ismételd át újra. Az iskolában talán ciki volt, ha újra kellett járni egy osztályt, de a nagybetűs életben már nincs azzal semmi gond, ha ismétel az ember. Vedd elő újra azt a nyelvkönyvet, vagy akár végezz el újra egy angol tanfolyamot. Hiszen tudod, az ismétlés a kulcs. 🙂

 

Ha szeretnéd kipróbálni az ismétlésre és folyamatos gyakorlásra alapuló 100% beszéd, 0% könyv módszert, akkor jelentkezz hozzánk egy ingyenes szintfelmérőre:

Jelentkezem

Share This