„Hiába tanulom évek óta az angolt, mégsem tudok megszólalni. Nekem egyszerűen nincs nyelvérzékem!” – ismerős mondat?

Én sajnos rengetegszer hallottam már azoktól, akik szintfelmérőre jöttek az iskolánkbai

Ilyenkor mindig elszomorodom, hogy még mindig ilyen elterjedt a nyelvérzék mítosza!

Jól olvastad, mítosznak hívtam. Ugyanis nyelvérzéke mindenkinek van.

Neked is.

Hadd bizonyítsam be

Mivel ezt olvasod úgy sejtem, hogy tökéletesen beszélsz magyarul. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy a magyar nyelvet nem tanultad sok-sok évig. Valószínűleg 1-2 év alatt elsajátítottad. Mire iskolás korú lettél már szinte tökéletesen beszélted. Bátran és gyönyörű kiejtéssel. Anyanyelvi szinten. 🙂

Ez egyértelműen azt mutatja, hogy jól tudsz nyelvet tanulni!

Tudom, sokan ezt azzal magyarázzák, hogy gyermekkorban egyszerűbb nyelveket elsajátítani… Hát még anyanyelvi környezetben!

De szerintem nem emiatt tanultál meg könnyedén magyarul.

A beszéd a kulcs

Anyanyelved tankönyvek és nyelvtani szerkezetek magolása nélkül is könnyedén megtanultad. Pusztán BESZÉD alapján. Életed első 6-7 évében azt sem tudtad mi az a nyelvtan, mégis szinte hibátlanul használtad.

Pontosan ezért megy könnyedén a gyerekeknek a nyelvtanulás.

Ők semmilyen elméletet nem kapnak, 100%-ban beszéddel és gyakorlással tanulnak. És az eredményeik magukért beszélnek.

Talán biciklizni tankönyvből tanultál?!

Képzeld el milyen lenne, ha a biciklizést tankönyvből próbálnák tanítani. Hogyha a bringa működésének hátterét évekig magyaráznák a gyerekeknek, mint ahogy az angol nyelvtant tanítják az iskolában.

Szerinted eredményesebb lenne mintha ráültetnék őket, hadd tekerjenek?

Elég egyértelmű, hogy nem. Hiszen gyerekek generáció tanultak meg biciklizni minden elmélet nélkül.

Felültették őket a bicajra és addig csinálták, amíg nem ment. Persze közben hibáztak néha és estek is párat. De tökéletesen megtanulták!

Így kellene csinálni az angollal is

Az angolt is csak BESZÉDDEL és GYAKORLÁSSAL lehet elsajátítani. Valójában nincs olyan ember, akinek elméletre vagy nyelvtanra van szüksége ahhoz, hogy meg merjen szólalni (pedig sajnos sokan ezt gondolják).

Itt hibádzik a magyar iskolarendszer, mert kifejezetten a nyelvtanra és az elméletre fekteti a hangsúlyt. Az eredmény pedig egyértelmű és szomorú: rengeteg szorongó tanuló, aki lesütött szemmel hebegi, hogy „Sorry, I don’t speak English”, amikor odamegy hozzá egy turista útbaigazítást kérni.

Hadd kérjelek meg

Ezért a te érdekedben kérlek: válassz olyan nyelvtanulási lehetőséget, ami beszélni tanít! Ahol az órák gyakorlatból, gyakorlatból és még több gyakorlatból állnak. Mert ez a kulcsa annak, hogy a nyelvtant könnyedén és észrevétlenül sajátítsd el. Pont, mint amikor a saját anyanyelvedet megtanultad!

Ha kipróbálnád a mi módszerünket, ami 100% beszéd és 0% könyv, akkor első lépésként jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre:

banner_button

 

Share This