Sokan bújnak kifogások mögé a nyelvtanulás elől. Az egyik állítólagos „égető probléma” az időhiány. Pedig nincs másra szükséged ahhoz, hogy angolul tanulj, csak minimális változtatásokra a napi rutinodban és egy picit szervezettebb időbeosztásra.

A véget nem érő teendőlisták és a fénysebességgel száguldó napok mellett persze ez sem olyan egyszerű – viszont ezzel az öt tippel könnyen és hatékonyan tudod beépíteni az angoltanulást a mindennapjaidba.

Amit nem gyakorolsz napi 10 percet, azt nem is csinálod igazán

Az igazság az, hogy minden nap gyakorolnod kell ahhoz, hogy a megszerzett tudást ne veszítsd el.

Most szinte hallom, ahogy nekem szegezed a kérdést: „Tudod milyen elfoglalt vagyok? Komolyan? Ugye felfogod, hogy van életem, amit élnem kell, igaz?”

Igen, pont ezért szedtem neked össze ezt az 5 tippet.

„Várj, van olyan varázsszer, amivel meghosszabbíthatom a 24 órás napomat?”

Nem igazán. Bocsi.

Mágikus megoldások helyett viszont simán becsúsztathatod az angolozást a napi feladataid közé, például az étkezések, a munka, a tévénézés (tudom, sose szoktál ilyet csinálni) és a vásárlások közötti résekbe.

Talán te is észrevetted, hogy a nap bizonyos szakaszaiban hosszú percek vagy akár órák telnek el azzal, hogy a Facebook hírfolyamodat görgeted lefelé, vagy éppen Instagramra posztolsz és végig tekered az összes ismerősöd Mystory-ját.

Melyek ezek a nyilvánvalóan üres órák? Például a kávészüneteid.

Lehet, hogy hozzám hasonlóan te is kávéfüggő vagy, aki naponta több kávét is elpusztít. Áruld el nekem, mivel töltöd ezeket a kávészüneteket?

Van egy ötletem. Pontosabban öt ötletem, amivel kitöltheted a legértékesebb perceidet is.

Ezek egyike sem vesz igénybe 10 percnél több időt, és biztosítják, hogy becsúsztasd a napi 10 perc angolozást a napirendedbe még a legsűrűbb napodon is.

5 tipp, amivel értékesebbé (és hasznosabbá) teheted a kávészünetedet:

1. Játssz

A nyelvtanulás kötelezően száraz magolás, ugye? Nem. A nyelvtanulás lehet szórakozás is.

Rengeteg nyelvtanulási játékot találhatsz a virtuális plázákban, vagy éppen a Messengeren is.

Ha megnyitod Messengeren valakivel a beszélgetés ablakot, akkor van egy kis + jel, amire ha rákattintasz, kiadja a gifeket, a locationt, hangfelvételt és ott lesz a „Games” fül is közöttük. Ha ráböksz, rengeteg olyan játékot találsz, ami fejlesztheti az angolod. Az egyik személyes (nyelvtanulási szempontból is hasznos) kedvencem a „Words With Friends”.

Ezzel a szókincsedet fejlesztheted, miközben próbálsz újabb és újabb szavakat kirakni. Emellett, ha beírod a keresőbe, hogy „Hangman”, szintén a szógyakorláshoz kapsz gyors és azonnali segítséget.

Ne felejts el olyan játékot választani, amivel gyakorolhatsz és tanulni is tudsz belőle. Semmi értelme azoknak a játékoknak, amiket lazán végigviszel és simán nyersz. Hidd el, én már elkövettem ezt a hibát.

2. Olvass újságot

Rengeteg dolgot tanulhatsz az újságolvasás során: komoly témáktól egészen a szórakoztató tartalmakig mindent megtalálhatsz benne, ami éppen a világban zajlik, legyen az éppen, hogy Ryan Reynolds milyen öltönyben ment az Oscar-ra.

Emellett gyakorolhatod az angolul olvasást – így a reading-típusú feladatokat ki is pipálhatod a listádon.

Gyanítom a New York Times nem kapható minden budapesti utcasarkon, de mire való az internet ha nem erre?

Egyszerűen csak keress rá, hogy „Newspapers in England” és azonnal kinyílik a világ.

Ha nem szeretnél időt pazarolni a keresgélésre, íme pár oldal, ami segíthet:

3. Hallgass podcastokat

A podcast nagyszerű módja annak, hogy (szinte) tökéletesre csiszold a kiejtésedet egy adott nyelven – és persze tökéletes időtöltés a kávészünetedben.

Egyszerűen csak keresd meg azt a podcastot, ami a legjobban felkelti az érdeklődésedet és azt a témát, amiről akár órákig tudnál beszélgetni.

Nem vagy benne biztos melyik podcastot válaszd? Ne aggódj, összeszedtem neked egy listát, ahol a legjobbak között válogathatsz:

4. Nézz reklámokat angolul

Tudom, mindenki utálja a reklámokat. De annak ellenére, hogy számos rossz tulajdonsága van, és sokszor idegesítő, nagyszerű módja annak, hogy nyelvet tanulj vele, mert sok kulcsszó és ezek ismétlése található meg egy reklámban.

Annyit kell tenned, hogy beírod a keresőbe „commercials” vagy „ads” és tengernyi reklámot fogsz találni.

Az a legjobb bennük, hogy rövidek, tömörek, rögtön a lényegre térnek. Így akár 5-6 reklámot is végig nézhetsz 10 perc alatt.

5. Lapozd át a szótárad

A szótár manapság nagyon elavultnak számít az emberek szemében. Pedig nem az, sőt: brutál hasznos mivel rengeteg (mondjuk ki: kvázi végtelen mennyiségű) új szót tanulhatsz.

Persze fontos kiválasztani azokat a témaköröket, amik érdekelnek, vagy amire szükséged lesz a jövőben (pl. szakmádhoz kapcsolódó szókincs).„Felesleges” szavakat nincs értelme megtanulnod az elején.

A kávészünetre pedig messze ez a legjobb oldal: http://www.dictionary.com/.

Válogass szabadon, és tanulj szavakat, így rövid időn belül már sokkal választékosabban fogsz angolul beszélni.

Ha úgy érzed napi 10 percnyi angolozásnál picit többre lenne szükséged ahhoz, hogy megtanulj angolul beszélni, próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszert, az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változatát. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

banner_button

Takács Petra, marketinges
Speak! Nyelviskola

 

Share This