Top5 weboldal, amivel rágyúrhatsz a hallás utáni szövegértésre

A legtöbb nyelvtanuló életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, hogy ugyan már remekül érti a szintjének megfelelő tanulótársakat, mégis végtelen szakadék választja el attól, hogy tökéletesen megértse az angol kollégát, külföldi rokont, az angol filmeket vagy egyszerűen csak a gyors beszédet. Ha Te is így érzed, akkor ez a cikk Neked szól.

Először is nem árt tudni, hogy a hallás utáni szövegértés is éppen olyan skill, mint bármi más, azaz nem egyik percről a másikra, hanem türelmes és kitartó gyakorlással fejleszthető a legjobban.

Hogyan gyakoroljuk a hallás utáni szövegértést?

Röviden: rendszeresen, szintnek megfelelő gyakorlattal és élvezve, hogy megy.

Persze nem csodálkoznék, ha sokan elveszettnek éreznék magukat a neten fellelhető tömérdek anyag között. Ezért most következzen az 5 talán legértékesebb kincsesbánya, amivel felturbózhatod a hallás utáni szövegértésedet.

Minél lejjebb van az oldal a listán, annál nagyobb kihívásokat tartogat.

Top5 weboldal, ami garantáltan megedzi a füledet

 

1) http://www.newsinlevels.com/

httpwww-newsinlevels-com

Kevés weboldalt készítenek kifejezetten kezdőknek, de ezt ők is nagy haszonnal látogathatják. Három szinten hallgathatunk aktuális hírekhez kapcsolódó anyagokat, amelyek között tematikusan is kereshetünk. Hatalmas előnye az oldanak, hogy a nehezebb szavakat körülírja nekünk, ráadásul a hanganyagok tempója is kifejezetten lassú.

Pro tipp: Hallgass meg egy hírt több szinten is a könnyűtől a nehezebb felé haladva.

2) http://www.esl-lab.com/

httpwww-esl-lab-com

Több száz kidolgozott hallott szövegértési gyakorlatot találsz ezen az oldalon, kezdőtől haladó szintig. Az egyszerű design hasznos anyagokat takar. Itt ráhangolódó feladatok, változatos témák várnak, a párbeszédhez kapcsolódó feladatok hanganyagának minősége pedig kiemelkedő és élethű.

Pro tipp: Mivel itt nem érhető el a hanganyagok átirata, ha szükséges, hallgass meg egy-egy anyagot akár 3-4 alkalommal is.

3) http://breakingnewsenglish.com/

httpbreakingnewsenglish-com

Ez az oldal nem csak a hallott szövegértés fejlesztésére használható, de arra nagyon.

Összesen 7 szinten hallgathatunk aktuális híreket. Nagy pozitívum az a sok előre gyártott feladat, ami rendelkezésre áll ezen az oldalon, csak le kell görgetni hozzá.

Hallgathatunk amerikai vagy brit kiejtést, 5 különböző sebesség áll a rendelkezésünkre, és diktálást is választhatunk. Ennek fejében talán nem vesszük zokon, hogy a hang kissé gépszerűen hat.

Pro tipp: Nehezebb anyagoknál használd a lyukas szöveget, olvasd el egyszer, és hallgatás közben írd be a hiányzó szavakat.

4) https://www.youtube.com

untitled-design

A Youtube-ot azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. A benne rejtőző lehetőségeket viszont kevesen használják ki maradéktalanul.

Szinte minden megtalálható itt különböző nyelvváltozatoktól kezdve (skót, többféle amerikai és brit, stb.) könnyített olvasmányok teljes hanganyagán át, egész filmekig, interjúkig, show-műsorokig.

A legfőbb problémát a célzott segítség hiánya és az említett sokaság jelenti, hiszen nem egyszerű feladat a nagy kavalkádban megtalálni a pont nekünk valót.

Néhány kiindulási pont:

http://bit.ly/2fzsy46 – A BBC hallott szövegértéssel foglalkozó lejátszási listája hozzá tartozó szöveggel (!)

http://bit.ly/2gGdkrp – Hosszabb vágatlan interjúk híres színészekkel és filmesekkel. Kiváló beszélt nyelvi fordulatok ellesésére haladóknak.

Pro tipp: Szánd rá az időt, hogy találj egy (vagy több) a céljaidhoz és érdeklődésednek megfelelő csatornát és tarts ki mellette.

5) http://www.ted.com/

httpwww-ted-com

Haladó angolosoknak ajánlom ezt az innovatív gondolatoktól hemzsegő oldalt. Nagy előnye a sokszínűség. Rengeteg téma és rengeteg anyanyelvi és nem anyanyelvi előadó közül válogathatunk, akik különféle kiejtéssel edzik a füledet.

Sokat segít, hogy minden videóhoz elérhető angol felirat és átirat (transcript) is. A Discover à Topics útvonalon keresztül tematikusan is kereshetünk videót.

Pro tipp: Keress a saját szakterületedhez, érdeklődési körödhöz kapcsolódó videókat, így fejlesztheted az ahhoz tartozó szókincsedet is.

Persze kizárólag videókból, zenékből, vagy hallás utáni szövegértési feladatokból nem fogsz megtanulni angolul, de jó alapot adhatnak a folytatáshoz.

Ha gyorsabb, hatékonyabb megoldást keresel, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkat, és csatlakozz ahhoz a 2 500+ fős közösséghez, akik ezzel a módszerrel már megtanultak angolul beszélni:

banner_button

kelemen_david

Kelemen Dávid, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This