Egy tucat életmentő mondat és kifejezés angolul, amely nélkül ne indulj el külföldre

Mielőtt az ember elindul egy külföldi utazásra, mindig igyekszik alaposan felkészülni. Bepakolja a ruhatárát, a tisztálkodóeszközöket, gondoskodik róla, hogy roomingolni tudjon a mobilja és hogy külföldön is tudja használni a mobilnetet.

Régen nem maradhatott ki a poggyászból az útikönyv, amely manapság már nem akkora divat, hiszen minden szükséges információt megtalálhatunk az interneten.

A szorult helyzeteknek azonban megvan az a nyugtalanító közös jellemzője, hogy úgy és akkor jönnek, amikor nem tudunk telefonos/internetes segítséget kérni.

Ha semmilyen nyelven nem beszélünk, vagy éppen a célország nyelve kimaradt az eddigi nyelvi tanulmányaink közül, érdemes fejben összerakni és élesíteni egy tucatnyi olyan (angol) mondatot, amelyeket álmunkból felkeltve vagy éppen pánikhelyzetben is el fogunk tudni mondani, hogy a rendeződés felé mozdíthassuk előre az eseményeket.

Alap mondatok

Olyan mondatokat sorolunk itt fel, amelyek bármely témakörhöz köthetőek, így jobban járunk, ha már a kezdet kezdetén túlesünk rajtuk.

How much does it cost? (Mennyibe kerül?), What time is it? (Hány óra?), How long does it take? (Mennyi ideig tart?), olyan mondatok, amelyeket a legtöbben ismerünk már, hiszen az első angolórák anyagai közé tartoznak.

A What time …? (Mikor lesz …?) egy rendkívül univerzális mondatkezdés, hiszen megkérdezhetjük, hogy mikor nyit vagy zár a múzeum/bolt, mikor kezdődik valamely esemény vagy hánykor indul a busz a célunkhoz, és még sok hasznos dolgot.

Kicsit lépjünk túl azon a késztetésen, hogy alapvető fontosságú mondatok csak azok lehetnek, amelyekkel mi tudunk segítséget kérni, és lássunk néhány udvariassági kifejezést is.

Ezek nem csak azért fontosak, hogy gavallérnak érezhessük magunkat, hanem azért is, mert kedves emberrel az idegenek is kedvesebbek, előzékenyebbek. How do you do? (Üdvözlöm), Excuse me … (Elnézést …), Could you help me? (Segítene?), Thank you. (Köszönöm.), Your welcome. (Szívesen.)

Végül néhány őszinte mondat, amely segít a beszélgetés pozicionálásában: I speak a little English. (Csak kicsit beszélek angolul.), vagy a magukhoz szigorúbbaknak: I don’t speak English. (Nem beszélek angolul.). Please speak more slowly! (Kérem, beszéljen egy kicsit lassabban!), Please write it down/touch it off! (Kérem írja/rajzolja le!), Could you please repeat that? (Meg tudná ismételni?), ezek a kifejezések megkönnyítik, hogy meg is értsük amit a másik segítségképpen közölni akar velünk.

Tájékozódó mondatok

Where can I find a …? (Hol találom meg a/ Hol találok egy …?), How can I get to …? (Hogy jutok el a/egy …?) Ezek azok a mondatok, amelyeket az idegen országban forgolódó turisták a leggyakrabban használnak. Nem csak amiatt fontosak, mert így könnyebben jutunk el a Louvre-ba vagy a Buckingham Palotához, hanem azért is, mert a hotelbe való hazajutást és a vasútállomás megtalálását is támogatják. Alkalmazhatjuk őket, ha valamilyen speciális boltot keresünk, vagy éppen orvosi rendelőt szeretnénk találni.

Nem bízhatsz csak a sármodban, vagy a mosolyodban. A nyelvtudás viszont mindig vonzó, és segít kapcsolatba lépni a helyiekkel.

Utazás

Ezek a mondatok helyi közlekedésben lehetnek hasznosak: How many stops is it to …? (Hány megálló …-ig?) Where shall I get off to …? (Hol kell leszállnom a …-hoz?) Which line/platform do I need to …? (Melyik vonallal/megállóból utazzak …-ba?), Where/How can I buy a ticket? (Hol/hogyan tudok jegyet venni?)

Egészségi állapot

Ha váratlanul rosszul leszünk és emiatt kell segítséget kérnünk, nagyon hasznos, ha el tudjuk mondani, hogy mi van velünk: my head turns (szédülök), I’m exhausted (kimerült vagyok), I’m thirsty (szomjas vagyok), I fainted (elájultam), I feel better now (már jobban vagyok).

Fontos kérdés szorult helyzetben: Where is the toilet? (Merre van a WC?)

Vásárlás, étterem

I’d like … (szeretnék), Please give me … (adjon nekem, kérem), ha olyan boltban vásárolunk, ahol kérni kell, ezekkel a kifejezéssel jelezhetjük a szándékunkat. Ha keresünk valami konkrét dolgot, a Where can I find … (Merre találom a …?), Have you got … ? (Tartanak …-t?) kérdésekkel kérhetünk segítséget.

Tudod hol tanulhatsz még több azonnal használható mondatot és brutálisan sok gyakorlatias kifejezést? Tankönyvmentes és beszédközpontú tanfolyamainkon, ahol a valódi élet szituációra készítünk fel, hogy magabiztosan megvethesd a lábad, ha angolul beszélő környezetbe kerülsz, legyen szó külföldi munkáról, Erasmusról, multis állásról, vagy egy londoni hosszú hétvégéről.

 

Jelentkezz be ingyenes és kötelezettségmentes szintfelmérőnkre itt:

banner_button

Share This