Több tanárom is volt az iskolában, aki ehhez hasonló ijesztgetéssel próbált motiválni minket:

  • „Ez benne lesz a vizsgában, ha nem tanulod meg, akkor garantált az egyes!”
  • „Meg fogsz bukni, ha még ezt is képtelen vagy megjegyezni.”
  • „Ha nem kezdesz szorgalmasabban tanulni, akkor semmi nem lesz belőled!”

Na de mi köze ennek a nyelvtanuláshoz?

A legtöbb tanuló fél az angoltól

Az a tapasztalatom, hogy letöbben félnek az angollal kapcsolatban is. Nem mernek megszólalni, nem merik elküldeni az angolul írt e-mailt, amíg nem nézte át egy kollégájuk. Sőt, sokan nem mernek belevágni egy tanfolyamban sem, mert annyira tartanak a kudarctól.

Tényleg ez motiválna?

Szerintem ebből tisztán látszik, hogy a félelem nem jó motiváció. Sokkal inkább gátol minket, mint hogy előre vinne. Ezért azt is ki merem jelenteni, hogy hibát követett el minden olyan tanárod, aki ijesztgetéssel próbálta elérni, hogy szorgosabban tanulj.

Talán rövid távon még működhet is a dolog, hiszen ha szorongsz a következő vizsga miatt, akkor ez segíthet abban, hogy nekiülj a tanulásnak. Nagy ritkán egy kis aggódás még tud motiválni (pl. komolyabb vizsga előtt).

De hosszú távon a félelem biztosan nem fog segíteni. Ehelyett inkább gátat állít eléd és lebénít.

Többre mész a jó hangulattal

Sokkal nagyobb motivációt tud adni, ha jó hangulatban és játékosan tanulhatsz. Hiszen így a tanulás élvezetessé válik és nem lesz kínszenvedés rávenni magad, hogy bemenj órára.

Könnyedén és örömmel állsz neki, mert tudod, hogy vidám lesz a hangulat és mosolyogva jössz majd ki óráról.

Pont, mint amikor egy gyerek járni tanul

Erre tökéletes példa az, amikor egy kisgyermek megtanul járni.

Nincs benne semmi félelem, nevetve próbálkozik újra és újra.

Persze előfordulhat, hogy elesik és egy rövid elszontyolodik. De ilyenkor senkinek nem jut eszébe félelemkeltéssel motiválni, hiszen ösztönösen tudjuk, hogy nem ez a jó módszer.

Senki sem fogja azt mondani a gyerekének, hogy „Ha nem folytatod a gyakorlást és tanulsz meg gyorsan járni, akkor egy semmirekellő naplopó lesz belőled!”

Ehelyett inkább játékosan tanítjuk, vidáman csalogatjuk magunkhoz, hogy gyakoroljon.

Ez a módszer tökéletesen működik. A gyerek motivált marad és addig gyakorol, amíg jól nem megy neki.

Ilyen egyszerű. Nincs olyan gyerek, aki ne tanulna meg járni.

Így kéne ezt az angolozásnál is

Amikor angolt szeretnél tanulni, akkor is a jó hangulat fog motiváltan tartani. Valamint rengeteget tud még segíteni, ha van melletted egy csapat – óriási húzóereje van annak, ha látod ahogy társaid is haladnak.

Így azt javaslom, hogy mindenképp csoportos tanulási módszert válassz, olyan helyen, ahol nem félelemmel, hanem jó hangulattal motiválnak a tanárok.

Ha szeretnéd kipróbálni a 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, akkor gyere el egy ingyenes szintfelmérőre majd a bemutatóórára, és tapasztald meg milyen az, amikor szorongás helyett végig jól érzed magad:

button

Share This