Az angoltanulással kapcsolatban nagyon sok tényező van, amit figyelembe kell venned annak érdekében, hogy elérd a célodat – mint például a helyes szintfelmérés.

Két nézőpontra fókuszálunk ma a szintfelmérőkkel kapcsolatban, hogy közösen el tudjuk dönteni, melyik az a megközelítés, amelyik jobban rámutat az angolos problémáidra és a problémák megoldásához vezető útra.

Az egyik a találgatós szintfelmérő, amelyet a kifejtős szintfelmérővel fogunk szembeállítani.

 

Találgatós vs kifejtős szintfelmérő: mi a különbség?

Képzeld, egyszer megcsináltam spanyolból egy találgatós szintfelmérőt, amely 50 kérdésből állt. Nagyjából 30 másodperc alatt végeztem is a teszttel és a javítólkulcs alapján középfokon tudok spanyolul – miközben soha az életben nem tanultam és egyáltalán nem beszélem a nyelvet.

Ha kifejtős szintfelmérőt kellett volna csinálnom, akkor borítékolhatóan teljesen kezdő szintre sorolt volna be a teszt, mert azonnal kiderült volna, hogy lövésem sincs a nyelvről.

De mi az oka annak, hogy a találgatós szintfelmérő nem mutat pontos képet?

Válaszoljuk meg ezt a kérdést egy konkrét példán keresztül, mert ez a mintamondat jól rámutat a lényegi különbségre.

A magyar mondat így hangzik: „Reggel hívlak.”

Ennek az angol fordítása pedig ez: „I will call you in the morning.”

Hogyan kellene megoldanod ezt a fordítási feladatot egy találgatós szintfelmérőben?

I will _______ you in the morning.

call calling
called caller

Ezek közül az opciók közül választhatnál és ha szerencsés vagy, akkor el is találod a megfejtést.

Ugyanezt a feladatot, ugyanazok az emberek, akiknek a tippelgetős verzióban legalább 25% esélyük van a helyes válaszadásra, az alábbi megoldást szokták 10-ből 8-szor írni, ha saját maguknak kell a teljes mondattal megbirkózniuk: I call you at morning.

Látod, hogy mennyivel több problémára mutat rá, ha nem tippelgetésre, hanem tételes fordításra, vagyis kifejtős szintfelmérőre vagy „rákényszerítve”?

A tipikus válaszadók kihagyják a will-t és rendre elrontják az elöljárószót (in helyett at).

Amíg a tippelgetős szintfelmérőnél vagy nem derül ki, ha bizonytalanság van (szerencsés tipp), vagy nem tudjuk meghatározni a probléma forrását.

Ugyanez a kifejtősnél adja magát. A fenti példánál maradva, a válaszadónak valószínűleg gondot okoz a jövőidő alkalmazása és a prepozíciók helyes használata.

A tippelgetős szintfelmérőn 0 tudással is szép eredményeket érthetsz el, kifejtősnél viszont azonnal kiderül, ha a „király meztelen”.

Ennyi.

Szeretnéd tudni miért szenvednek a magyarok a szenvedő szerkettől? Vagy, hogyan kell helyesen (és könnyen) használni a befejezett jelent vagy a függőbeszédet? Vagy, hogy miért nem oké az elméleti oktatás? Iratkozz fel YouTube csatornánkra és kövesd a Például Péterrel sorozatot, hogy elsőként értesülj, ha új videóbloggal jelentkezünk:

Share This