Kép forrása: canva – canva.com

Mindenki tehetséges valamiben. Ha szerencsések vagyunk, akkor sikerül rájönnünk, hogy mi ez, és olyan munkában találjuk meg a boldogulásunkat, amelyet szívesen végzünk. Hiába vagyunk tehetségesek azonban egy dologban, ha óriási konkurenciával kell szembenéznünk. Nincs ez másképp a szórakoztatóiparban sem: a legnagyobb zenészeknek és színészeknek amellett, hogy kiemelkedően jónak kell lenniük, kis szerencsére is szükségük van, hogy ki tudjanak tűnni a tömegből. Ha azonban sikerül világhírnévre szert tenniük az egyik színpadon, akkor sokan próbálnak maradandót alkotni a másikon is. Ez persze nem jön össze mindenkinek, de bőven találunk olyan művészeket, főleg angol nyelvterületen, akik mindkét szakágban sikeresek tudnak lenni.

A legtöbben közülük először a zenei pályán teszik le a névjegyüket, azután próbálnak a filmvásznon is felejthetetlent alkotni. Az alábbiakban megpróbálunk bemutatni néhány hírességet, akik ezt az utat járták be. Természetesen a legjobban akkor élvezhetjük a munkásságukat, ha pontosan értjük, hogy miről énekelnek, ehhez pedig nem árt ismernünk az angol nyelv szépségeit. Ezután pedig a tökéletes élményért az alábbi sztárok filmjeit is eredeti hanggal, angolul nézhetjük. Jöjjön tehát az általunk legjobbnak vélt zenész-színészek listája!

Elvis Presley

A kategória első szereplője nem más, mint a rock királya. Nem ő volt az első, aki az éneklés mellett a színészettel próbálkozott, viszont ő volt az első sztár, akivel gyakorlatilag bármilyen filmet el lehetett adni. Erre kis híján rá is ment a karrierje, ugyanis a kezdeti filmsikerek után egyre több gyengébbre sikerült alkotás főszerepét is elvállalta. Összesen több, mint harminc filmben láthattuk. A legjobb visszajelzést a korai filmjei kapták: az 1956-os Love Me Tender és az 1957-es Börtönrock után még az 1963-ban vászonra kerülő Acapulcói kaland nyerte el leginkább a nagyérdemű tetszését. Szerencsére volt visszaút és a hetvenes évek elején újra a zenét helyezte az előtérbe, a csillaga pedig jobban ragyogott, mint valaha. Ugyanis a Király elsősorban a dalairól híres, a My Way, vagy éppen a Jailhouse Rock örök klasszikus. Nem véletlen, hogy halála után negyvenöt évvel, 2022-ben óriási sikerrel fut az életéről szóló film a mozikban.

Madonna

A rock királya mellett természetesen a pop királynője is kipróbálta magát a filmvásznon. Miután üstökösként befutott a Like a Virgin című 1984-es albumával, szinte azonnal megtalálták a filmipar képviselői. Az 1985-ös Kétségbeesve keresem Susant és az 1987-es Ki ez a lány? megmutatta, hogy nem esik kétségbe akkor sem, ha nem az éneklés miatt kerül a kamera elé, de a legnagyobb sikert és a szakmai elismerést az 1996-os Evita című musical címszerepének eljátszásáért kapta. Alakítása ugyanis Golden Globe-díjat érdemelt, míg a főcímdal, az általa előadott You Must Love Me az Oscar-szobrocskát is elnyerte a legjobb eredeti dal kategóriában. Közben persze a zenei karriert sem adta fel, nagyjából negyvenéves munkássága alatt olyan dalokat köszönhetünk neki, mint a Like a Prayer, a La Isla Bonita, a Papa Don’t Preach vagy éppen a Material Girl.

Will Smith

A rock és a pop mellett a hip-hop képviselői sem maradhatnak ki a filmkészítésből. A legnagyobb sztár ebben a kategóriában minden kétséget kizáróan Will Smith. A philadelphiai születésű énekes-színész a nyolcvanas évek végére már helyben ismert, sőt sikeres rappernek számított, az országos ismertséget azonban az 1990-ben elindult, Kaliforniába jöttem című sorozat hozta meg neki, amely mellett a zenei karrierjét is tovább tudta építeni. Később színészként egyre inkább világsztárrá vált, köszönhetően elsősorban a Bad Boys és a Men in Black filmeknek, de a Függetlenség napja, az Én, a robot vagy a Legenda vagyok című alkotásokban is kiemelkedően formálta meg a rá osztott karaktereket. Közben néhányszor producerként is hozzájárult a filmjei sikereihez. Mindezek mellett a zenei pályáját is próbálta sokáig magas színvonalon tartani, a kétezres évek közepéig jól is futottak a dalai. Ma már ritkán ad elő, igaz, hogy az Aladdin filmes feldolgozásában zenészként is közreműködött a közelmúltban, mostanában ő is inkább színészként tekint magára. Nem véletlen, hogy 2022-ben a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar szobor is bekerült a vitrinjébe a Richard király című filmben nyújtott alakításáért. Az más kérdés, hogy a gálán történt események miatt milyen irányt vesz vajon a jövőben a karrierje? Akik a hip-hopot szeretik, azoknak pedig 1997 óta az egyik legnagyobb slágere úgyis a Gettin’ Jiggy Wit’it.

Jennifer Lopez

A New York-i születésű, de puerto-ricói származású énekes-színésznőt sem kell bemutatni senkinek. Érdekes módon viszont a manapság a zeneipart uraló tinédzserekkel ellentétben harmincéves korára ismerte csak meg a világ. Előtte is énekelt már, szerepelt táncosként a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján jó pár felkapott sztár klipjében, sőt kisebb-nagyobb filmszerepeket is kapott addigra. MC Hammer vagy Janet Jackson mellett azonban nem rá irányult a figyelem, és a moziba sem miatta vettek jegyet a nézők. A változást és a világhírnevet 1999 hozta el, akkor került ugyanis a boltokba az If You Had My Love című kislemez, rajta pedig az azonos című dal. A siker azóta is töretlen, bő húsz év alatt számtalan világslágert köszönhetünk neki, a filmjeinek száma mára pedig a harmincat is meghaladta. Dicsőséglistáján szerepel egyik oldalon A sejt, az Anyád napja, a Parker vagy éppen a Szomszéd fiú, két film között pedig meghallgathatjuk a legnagyobb slágereit. A teljesség igénye nélkül pár kedvencünk: Waiting for Tonight, Ain’t Your Mama, On The Floor.

Justin Timberlake

Fiúbandával szerzett világszintű ismertség, még nagyobbat ütő zenei szólókarrier majd egyre nagyobb elismerés a filmek világából. Nagyjából így lehetne röviden leírni hősünk elmúlt huszonöt évét. Persze nem ment minden könnyen. A Backstreet Boys sikerét meglovagolva elfért a zenei piacon az N’Sync nevű formáció, amelynek egyértelműen Justin volt a legkedveltebb tagja, ezt azonban sokáig nem lehetett fenntartani, így 2002-től már szólóban halmozza a sikereket. Valljuk be, mi is jobban jártunk, így a Bye Bye Bye helyett olyan dalokat hallgathatunk, mint a Mirrors, a Sexyback vagy a Can’t Stop the Feeling. Közben pedig a filmes megkeresései is megnőttek. Egyre több alkotásban szerepel, mi mégis néhány régebbit ajánlunk: a Lopott idő remek ötletre épül, a Barátság extrákkal szórakoztató, a Social Network – közösségi háló című filmre pedig a történet miatt érdemes időt szakítanunk. Mindhárom filmben kiválóan alakítja a rábízott karaktereket.

Lady Gaga

A legújabb sztárzenészből lett sztárszínésznek egyértelműen az olasz származású színésznőt tekinthetjük. 2008-ban robbant be a köztudatba a Just Dance című kislemezével, majd gyorsan letarolta a zenei piacot dalaival: a Poker Face, a Paparazzi, a Bad Romance mind-mind vezették hosszabb-rövidebb ideig a legnagyobb toplistákat. Közben pedig a filmek felé fordult: kisebb epizódszerepeket kapott két moziban is, majd jött 2018-ban a Bradley Cooperrel közös Csillag születik című film, amely minden várakozást felülmúló kritikákat kapott a szakmától. A filmet és a betétdalának számító Shallow című közös dalukat kis túlzással a létező összes díjra jelölték, amelyek közül sokat el is nyert, közte a Grammy- és az Oscar-díjat is. Úgy tűnik, továbbra is sűrűn találkozhatunk vele a moziban is, akár mint színész, akár mint énekes. 2021-ben lett elérhető A Gucci-ház című film, Lady Gagával a főszerepben, míg 2022-ben a Top Gun: Maverick főcímdalát köszönhetjük neki: Hold My Hand.

Ha tetszett a lista, és kedvet kaptál a kedvenc énekeseid filmjeihez is, ráadásul szeretnéd angol nyelven megnézni őket, de nem beszéled jól az angolt, akkor szívesen várunk. Első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This