Miért nem lehet tankönyvből megtanulni angolul beszélni?

100% beszéd, 0% könyv: ezzel a 4 szóval mondható el a legegyszerűbben, hogy mit gondolunk a nyelvtanításról és a nyelvtanulásról. Nem hiszünk a tankönyvekben. Nem hiszünk abban, hogy fél tucat angol tankönyv felfalásától közelebb kerülsz a magabiztos, zökkenőmentes és rutinos kommunikációhoz. Épp ellenkezőleg. Ebben a bejegyzésben azt is elmondom miért.

Mi a baj a tankönyvekkel?

A tankönyvalapú tanítás elméleti tanulás. Gondolj vissza a gimnáziumi angolóráidra. Kati néni kiállt az osztály elé, megmondta, hogy hányadik oldalon kell kinyitnod a könyvet, majd elmagyarázta az adott szöveghez, feladathoz tartozó nyelvtani szabályokat, esetleg előre felírta a kapcsolódó kifejezések, szavak jelentését a táblára.

Ezután kolostori csendben átfutottad az olvasmányt, megpróbáltad megválaszolni a szöveg végén feltett kérdéseket, majd közösen kijavítottátok a válaszokat, és mentetek tovább a következő feladatra.

Eltelt 20-25 perc az órából és két dolog történt:

  1. Kaptál egy nagy adag elméleti magyarázatot.
  2. Megpróbáltad átültetni a megemésztetlen információkat a „gyakorlatba”.

És egy dolog egészen biztosan nem történt: egyetlen egyszer sem kellett kinyitnod a szádat, és elkezdened kommunikálni angolul.

Ha egy iskolai, magántanárnál töltött, vagy tanfolyami keretek között zajló angolóra közel 50%-a abból áll, hogy nagy dózisban pumpálják beléd az elméletet, akkor soha nem fogod megtanulni használni, alkalmazni a megtanultakat. És amikor szembejön veled az első éles helyzet (pl. egy angol nyelvű állásinterjú, vagy útbaigazítást kérő turista), akkor sóbálvánnyá meredsz a félelemtől, és egy hang sem jön ki a torkodon.

Pedig minden kommunikáció alapja a beszéd, a beszédhez pedig mindig legalább két ember kell. Ez az, amit egyetlen tankönyv sem tud megadni, vagy másképp megfogalmazva: nem tud megtanítani rá. Mert nincsenek hozzá eszközei.

angolul-beszelni-tankonyv

Ezek után nincs nagyon mit csodálkozni azon, hogy ez a nyelvtanulási szisztéma az elmúlt 25 évben, Európa egyik legsiralmasabb hatékonyságú rendszerét hozta létre, ami a felnőtt lakosság mindössze 37%-át tudta valamilyen szinten megtanítani angolul.

És mindezt úgy, hogy egyébként minden ember ösztönösen sikeres nyelvtanuló.

Te egy sikeres nyelvtanuló vagy – csak hagytad, hogy lebeszéljenek róla

Tudod, honnan tudom? Onnan, hogy gond nélkül elolvasod és meg is érted ezt a cikket. Ha pedig összefutnánk a folyosón, akkor beszélgetni is tudnánk róla.

Gyerekként tökéletesen elsajátítottad az anyanyelvedet – tankönyvek nélkül. Absztrakt elméleti magyarázatok, agysejt-pusztító nyelvtanozás, és lélekölő magolás nélkül.

Vagyis minden olyan eszköz nélkül, amire a hagyományos, tankönyvalapú nyelvoktatás Szent Grálként, vagy ledönthetetlen tabuként tekint.

Mit csináltál félig-meddig öntudatlan gyerekként 100x jobban, mint felnőtt nyelvtanulóként? Odafigyeltél a környezetedre és állandóan interakcióba léptél másokkal, vagyis folyamatosan kommunikáltál a szüleiddel, nagyszüleiddel, testvéreddel és a játszótéri barátaiddal.

Több ezerszer vétettél megmosolyogtató hibákat, amik azóta is a közös családi ebédek legnépszerűbb beszédtémái, de tökéletesen elsajátítottad az anyanyelvedet, mert fanatikus megfigyelő voltál és orrvérzésig gyakoroltál.

Mintadiák voltál, csak nem tudtál róla. Felnőttként pedig hagytad magad lebeszélni a nyelvtanulás leghatékonyabb formájáról: a beszédközpontú tanulásról.

Akkor miért ragaszkodnak mégis a nyelvtanárok és a nyelvtanulók is a tankönyvekhez?

Talán ez a legfogósabb kérdés. Tele van a padlás riasztó statisztikákkal, ezrével sorakoznak az egyetemeken a nyelvvizsga hiányában beragadt diplomák, és lefogadom, hogy a családodban, baráti körödben is van legalább egy olyan ember, akinek fizikai kínokat okoz az angolul való megszólalás.

Miért ragaszkodunk ennyire egy szemmel láthatóan rossz hatásfokkal működő, elavult eszközhöz, mint a tankönyv?

A megszokás és a hagyomány egy dolog. Az oktatási rendszer soha sem volt a villámgyors változások kísérleti laboratóriuma, és a status quo felrúgása nagy intézményi ellenállásba ütközne.

nem-megy-tankonyv

De az érem másik oldala, hogy maguk a diákok sem igazán tudják elképzelni, hogy tankönyv nélkül tanuljanak. Hiába látják, érzik, tapasztalják a saját bőrükön és pénztárcájukon, hogy könyvvel nem érik el a céljaikat, mégsem akarnak váltani.

Azt látom, hogy a tankönyv elengedését a legtöbb ember úgy éli meg, mintha hegymászás közben lekapcsolná magáról a biztosítókötelet. Nem csak azért ragaszkodnak foggal körömmel a tankönyvhöz, mert ezt diktálja a szokásjog, hanem azért is, mert a tankönyv az a mankó, amire egy diák támaszkodni szeretne.

Miközben éppen a tankönyv az, ami lassítja a haladásodat, csomót köt a nyelvedre, és mázsás elmélethegyeket rak a válladra, amivel csak heroikus küzdelem árán juthatsz fel a csúcsra.

De van egy jó hírem: van jobb korlát is, amibe kapaszkodni lehet, amikor csúcsdöntésre készülsz.

„A legjobb mankó, még mindig a gyakorlás”

Ezt nem mi írtuk, hanem az egyik diákunk, Sütő Andrea egy visszajelzésében, ami olyan friss, hogy még meg se száradt rajta a tinta.

De mi sem tudtuk volna szebben, vagy pontosabban kifejezni ezt a felismerést, ami betlehemi csillagként világítja be előttünk az utat a Speak! alapítása óta.

A gyakorlás, a folyamatos, szünet nélküli beszéd és kommunikáció az egyetlen általunk ismert nyelvtanulási módszer, ami az emberek 85-90%-át képessé teszi a nyelv használatára. Korábban letanult óraszámoktól, kortól, nemtől, politikai, etnikai, vallási hovatartozástól függetlenül, szó szerint szinte mindenkinél működik.

A megszakítás nélküli kommunikáció kényszerétől brutálisan hatékony az anyanyelvi terepen való nyelvtanulás. Mert nem tudsz elugrani, vagy elbújni: egyszerűen muszáj megszólalnod, mert csak így élhetsz túl.

Ezt a szuperintenzív nyelvi környezetet nem lehet tankönyvek, tesztfüzetek, vagy online programok segítségével újrateremteni. Ezt csak folyamatos beszéddel, rengeteg gyakorlással, véget nem érő mondatgyártással, egyszóval kemény melóval lehet létrehozni.

100% beszéd, 0% könyv: ezzel a 4 szóval mondható el a legegyszerűbben, hogy mit gondolunk a nyelvtanításról és a nyelvtanulásról. Így kezdtem ezt a cikket, és remélem, hogy mikor ezeket a sorokat olvasod már érted, hogy miért tettük fel erre az életünket.

100% beszéd, 0% könyv: felejtsd el a tankönyveket, a száraz nyelvtanozást, és válj magabiztos és profi kommunikátorrá. Mi segítünk.

Csatlakozz a Nagy Tankönyvgyűjtési Akcióhoz. Az akció célja, hogy tankönyvmentesítsük a hazai nyelvoktatást, és elméleti tudás helyett praktikus, alkalmazható ismereteket adjunk Neked. 

 

Hozd be egy régi, megunt, a megvásárlása óta a könyvespolcon porosodó, vagy talán soha ki sem nyitott angol tankönyvedet, és mi megajándékozunk Téged egy 5 000 Ft értékű tanfolyambónusszal, amit június 17. és augusztus 18. között válthatsz be a Speak! Nyelviskolában.

tankonyv-button

Share This