Kép forrása: canva – canva.com

Minden sportoló azért teszi fel az életét az élsportra, hogy sikereket érjen el, érmeket nyerjen, megpróbáljon csúcsokat dönteni. Nincs ez másként a nők esetében sem: a tudomány és az edzéslehetőségek fejlődésével évről évre írhatjuk át a megdönthetetlennek hitt rekordokat. Éppen ezért nehéz összehasonlítani a különböző korok legjobb versenyzőit, mi azonban kerestünk tíz angol anyanyelvű hölgyet, akikről azt gondoljuk, hogy bármikor is versenyeznének, a legjobbak között emlegetnénk őket.

Akár egyéni, akár csapatsportról beszélünk, a listán szereplő legjobbak érdekes módon mindannyian az Egyesült Államok sportiskoláiból kerültek ki. Ezért aztán ahhoz, hogy sok érdekességet megtudjunk róluk, érdemes az angol nyelvű oldalakat böngésznünk, amihez kell a jó angol. Ha szeretnél jobban érteni angolul és bátrabban és választékosabban beszélni, akkor a Speak! Nyelviskola online nyelvtanfolyamai segíthetnek. Kedvcsinálónak következzen az általunk legjobbnak vélt tíz hölgy, akiket a sport legnagyobbjai között tartanak számon.

Babe Didrikson Zaharias – atlétika, golf

Mildred Ella Didrikson a korabeli fotók tanulsága szerint nem volt a legnőiesebb sportoló, mégis a „Babe” becenéven ismert hölgy lett az első igazi szupersztár a tengerentúlon. Ezt annak köszönheti, hogy több sportágban is kiemelkedő teljesítményre volt képes. Az 1932-es Los Angeles-i olimpián még gátfutásban és gerelyhajításban nyert aranyat, majd magasugrásban ezüstöt, hogy aztán minden idők egyik legnagyobb női golfozójává váljon. Nagyjából húszéves pályafutása alatt mindent megnyert, amit ebben a szakágban érdemes, ráadásul rengeteget tett a női egyenjogúság előremozdításáért. A golf kortalan sport, ezért évekig a legjobbak között szerepelhetett volna, azonban sajnos súlyos betegség miatt alig negyvenöt évesen távozott az élők sorából.

Jennifer Beth Thompson – úszás

Hogyan kerülhet egy ilyen listára valaki, akinél nagyjából másfél évtizedes pályafutása alatt mindig volt jobb egy alapjaiban véve egyéni sportágban? Nem csak jónak kell lenni egy sportban, de az sem árt, ha jókor van az ember jó helyen. Erre tökéletes példa Jenny Thompson pályafutása, aki jelenleg az Egyesült Államok legeredményesebb női olimpiai sportolójának vallhatja magát. Hiába volt ugyanis mindig egy-két gyorsabb úszó nála, hősnőnk mindig a legjobbak között tudott maradni. Ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy négy olimpián is szerepelhessen a váltókban, ezzel pedig elmondhatja magáról, hogy 12 olimpiai érem büszke tulajdonosa, köztük nem kevesebb, mint nyolc arannyal. Márpedig aki a legeredményesebb, az a legjobb is. Vagy mégsem?

Katie Ledecky – úszás

Ha valami csoda nem történik, vagy Katie Ledecky nem un rá a végtelen edzésekre, akkor már a 2024-es párizsi olimpián átadhatja a múltnak Thompson rekordjait. Az akkor is még mindig csak huszonhét éves amerikai hölgy ugyanis eddigi két ötkarikás szereplésén hét aranyérmet ünnepelhetett három ezüst mellett, ráadásul ő a 800 és az 1500 méter világcsúcstartója is. Nem jelentkezett még olyan úszó, aki akár csak megszorongathatja ezeken a távokon. Habár a korábbi 400 méteres világcsúcsát már elhódították tőle, így semmi sem tűnik biztosnak, de nem csodálkoznánk, ha pályafutása végére Michael Phelps után Ledecky következne az olimpiai legeredményesebb sportolóinak örökrangsorában.

Simone Biles – torna

Az uszodából ugorjunk át a tornaterembe, hogy a szakemberek által minden idők legnagyobb tornászának tartott hölgyével megismerkedhessünk. Habár a szovjet Larisza Latinyina 18 olimpiai érmétől még messze van a maga hét érmével, azonban kétségkívül a tornasport utóbbi évtizedeinek legnagyobb egyénisége. Nem mellesleg tizenkilencszeres világbajnok három-három ezüst és bronz mellett, több szakágban és összetettben is volt legyőzhetetlen gyakorlata. Számos, korábban senki által nem mutatott elemet neveztek el róla. A sikerek hajszolása mellett azonban igazi példakép is. A tokiói olimpián volt mersze visszalépni, arra hivatkozva, hogy a mentális egészség fontosabb az élsportnál, ezzel sokak szimpátiáját vívta ki.

Mia Hamm – labdarúgás

Kicsit nézzünk szét a csapatsportok között. Nem egyszerű a hölgyeknek sem kitűnni a sok kiváló sportoló közül, de a női labdarúgás talán első nagy szupersztárjának Mia Hammnek sikerült. Ha valaki tizenhét éven keresztül tud tagja lenni a világ talán legjobb válogatottjának, az minimum megsüvegelendő. Sőt, aki a lejátszott 276 meccsén 158 gólt rámol be az ellenfelek kapujába, az klasszisnak tekinthető. Ez utóbbi rekordját később Abby Wambach ugyan túlszárnyalta (ő végül 184 góllal zárt), de Miának óriási szerepe van a női labdarúgás népszerűségének hatalmas emelkedésében az ezredforduló környékén. Nem mellesleg kétszer lett az év legjobb női labdarúgója, két alkalommal emelhette fel a világbajnoki trófeát, valamint két ízben az olimpiai aranyérmet is a nyakába akasztották.

Diana Taurasi – kosárlabda

A női kosárlabda legnagyobb alakja 2004-től kezdve folyamatosan írja át a kosárlabda történelemkönyveit. Kétszer volt az észak-amerikai női kosárlabdaliga (WNBA) döntőjének, míg egyszer az alapszakaszának legjobb játékosa. Háromszor nyerte meg a bajnokságot a Phoenix Mercury csapatával. Háromszor volt a liga pontkirálya, egyszer a gólpasszok számában is a mezőny fölé tudott nőni. Hatalmas előnnyel vezeti a WNBA mindenkori legtöbb szerzett pontját összegző listát. Európában is letette a névjegyét, hatszor lett az Euroliga bajnoka a Szpartak Moszkva és a Jekatyerinburg színeiben. A válogatott is szintet lépett a segítségével: az Egyesült Államok zsinórban öt olimpiai bajnoki címében játszott szerepet, és három világbajnokságon is az ő nyakukba akasztották a legfényesebb érmeket.

Billie Jean King – tenisz

A női tenisz egyik legnagyobb egyénisége, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy manapság a szeretett sportága ugyanazon a színvonalon működjön, mint a férfi szakág. Ehhez kellett, hogy Billi Jean King lobbizásának következményeként 1973-ban létrejöjjön a WTA, a női teniszezők érdekképviseleti szerve. Nem mellesleg ő is fantasztikus teniszező volt, több mint száz tornagyőzelemmel, egyéniben és párosban is, köztük 39 Grand Slam-sikerrel, amelyek közül 12 alkalommal egyedül állt a hálónál, 27-szer pedig női vagy férfi társát segítette a végső győzelemhez. Közel a negyvenhez is a legjobbak között tartották számon, a mai napig az ő nevéhez fűződik a legidősebben megnyert WTA szervezésű verseny.

Serena Williams – tenisz

Egy másik hölgy, akinek sokat köszönhet a női tenisz. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a nagy tornákon lévő pénzdíjazás a férfiak és a nők között kiegyenlítődjön. A megfelelő helyen és időben való lobbizás elérte a célját, és mára eltűnt a különbség. Persze ehhez az is kellett, hogy Serena közben két évtizeden keresztül a legnagyobb aktív női teniszezővé lépjen elő. 23 alkalommal nyert Grand Slam-tornát egyéniben, 14-szer párosban. Eközben nyert négy olimpiai bajnoki címet, hármat párosban, testvérével, Venusszal, egyet egyéniben. Habár pályafutása vége felé már hiába hajszolta a hőn áhított huszonnegyedik GS-címet, hogy utolérje az örökranglistát vezető Margaret Courtot, aki még a hatvanas-hetvenes években állította fel a rekordot, így is hatalmas veszteség érte a női teniszt a 2022-es US Open utáni visszavonulásával.

Florence Griffith Joyner – atlétika

Amióta pontosan tudjuk mérni a teljesítményeket, azóta sokak célja az, hogy a legerősebbek, a leggyorsabbak legyenek a saját versenyszámukban. Ez keveseknek adatik meg, a síkfutók között pedig egy olyan rekordot kénytelenek kergetni a legrövidebb szabadtéri távon versenyzők, amely nem biztos, hogy női versenyzőnek valaha is elérhető lesz. A száz méteres távon ugyanis 1988 óta 10.49-es „űridővel” Florence Griffith Joyner tartja a világcsúcsot, amelyet 2021-ig megközelíteni sem tudott senki. Igazán veszélybe akkor sem került azonban, a jamaicai Elaine Thompson-Herah ugyanis az utóbbi harminc év leggyorsabb futásával, de így is öt századmásodperccel elmarad a rekordtól. A remény azonban legalább fellobbant, hogy meg lehet dönteni az egyik legrégebbi világcsúcsot.

Allyson Felix – atlétika

Hét olimpiai bajnoki címmel, három ezüst- és egy bronzéremmel, valamint 15 világbajnoki arany-, három ezüst- és szintén három bronzéremmel zárta 18 éven át tartó különleges profi pályafutását 2022-ben a hazai rendezésű világbajnokságon. Sikere abban rejlett, hogy mindig a legjobbkor volt képes a legkiemelkedőbb teljesítményre. A versenyekre fejben annyira összeszedett tudott lenni, hogy a dobogó valamely fokára szinte biztosan odaállhatott a kedvenc számában, a 200 méteres síkfutásban, emellett a 4×100-as és a 4×400-as váltókban is bérelt helye volt. Soha nem volt esélye világcsúcsokat futni, de a valaha volt egyik legeredményesebb atlétának vallhatja magát. Kerek pályafutás az övé.

Ha tetszett a lista és szeretnél többet megtudni a felsorolásban szereplőkről, vagy úgy gondolod, hogy valaki hiányzik róla, akkor érdemes a legjobb angol anyanyelvű női sportolók életútjának utánajárni. Ehhez nem árt, ha jól beszéled az angol nyelvet. Ha szeretnéd fejleszteni, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This