Kép forrása: canva – canva.com

A sport folyamatosan változik, a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre nagyobb teljesítményre képesek az emberek. Évről-évre megdönthetetlennek hitt rekordokat adnak át a múltnak a sportolók, azonban a legnagyobbakra mindig szívesen emlékezünk. Az alábbiakban megpróbáltunk összegyűjteni tíz angol anyanyelvű hírességet a férfiak világából, akik saját sportágukban örökre beírták magukat a halhatatlanok közé.

A listán természetesen elsősorban a sportnagyhatalomnak számító USA képviselői szerepelnek, de nem maradhatnak ki Kanada, az Egyesült Királyság, de még Jamaica legnagyobb sportolói sem. Ahhoz, hogy ezeknek a sztároknak az életútját alaposan végig tudjuk járni, nem árt, ha beszélünk angolul, mivel a legtöbb cikk, érdekesség az angol nyelvű oldalakon található velük kapcsolatban. Akkor következzen a szerintünk 10 legnagyobb hatású angol anyanyelvű férfi sportoló listája!

Michael Jordan – kosárlabda

Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) népszerűségében világszerte óriási ugrást jelentett a nyolcvanas-kilencvenes években, amikor megjelent a parketten a „Levegő Ura”, avagy „Air Jordan”, aki súlypontemelkedésével, látványos zsákolásaival bemutatta szeretett sportja minden szépségét. Nem ő tartja a pontrekordot a ligában, nem az övé a legtöbb gólpassz, de még csak a legtöbb labdát sem ő szerezte, viszont minden statisztikában a lista elején szerepel, ráadásul ötször lett az alapszakasz legjobb játékosa. Nem mellesleg hatszoros bajnok, és mind a hat döntős párharcban őt választották meg az MVP-nek. Pályafutása alatt kétszer is visszavonult, előbb a baseballal foglalta le magát, majd a golfozással próbálkozott. Amit viszont a palánk alatt mutatott, amiatt a mai napig a legnagyobbnak tartják.

Tom Brady – amerikai futball

Az amerikaiak kedvenc sportjának legnagyszerűbb játékosa nem maradhat ki a mi listánkból sem. A New England Patriotsban eltöltött húsz éve alatt a liga legnagyobb csapatát sikerült összehoznia hat bajnoki címmel fűszerezve, amikor mindenki megrökönyödésére, negyvenhárom évesen átugrott a Tampa Bay Buccaneershez, levezetni. Legalábbis ezt gondolták sokat, de rögtön az első évében bajnok lett a floridai csapattal is, bizonyítva, hogy irányítóként még ennyi idősen is a sportág legjobbja. A tavalyi éve nem sikerült kiemelkedően, legalábbis az ő szintjén, de ha igazak a hírek, idén, már negyvenöt évesen is beáll a darálóba, így várhatjuk, hogy csodát tesz a pályán a sportág kedvelőinek nagy örömére.

Wayne Gretzky – jégkorong

Az észak-amerikai jégkorongliga (NHL) legnagyobb egyénisége ki más lehetne, mint a kanadai sztár, aki több, mint három tucat rekordot tudhat magáénak a legjobbak között. Ő a valaha volt legtöbb gólt szerző játékos, tízszeres gólkirály és kilencszeres alapszakasz MVP. Nagyságát azonban leginkább egy olyan gesztus szemlélteti a legjobban, amely egyedülálló a maga nemében. Visszavonulása után ugyanis az összes NHL-ben szereplő csapat visszavonultatta a Gretzky által húsz éven keresztül viselt 99-es mezt, így a jövőben egyetlen játékos sem fog ebben szerepelni a ligában. Szenzációs pályafutás.

George Best – labdarúgás

Az Egyesült Királyság talán legjobb játékosa, aki végül nem váltotta meg a világot. Nála talán sikeresebb volt a világbajnok Bobby Charlton, több gólt lőtt az ötven évesen is aktív Stanley Matthews, vagy többen ismerik David Beckham nevét. Az észak-ír George Bestről viszont azt tartják, hogy ő volt a legnagyobb zseni, aki a Brit-szigeteken látta meg a napvilágot. Nem véletlenül játszott 470 meccset a Manchester Unitedben, és a világ legjobb játékosának járó Aranylabdát sem kaphatja meg akárki. Azonban a nehéz természete, a balhék és az alkohol nem segítette a pályafutása szép befejezésében. Utolsó éveiben emiatt már csak kisebb csapatokban játszott az USA-ban, Skóciában, Írországban, de még Ausztráliában is. Minden hibája ellenére a mérvadó Word Soccer Magazinnál a huszadik század legjobb brit játékosának választották, de az összesített listán is az előkelő nyolcadik helyet foglalhatta el.

Lewis Hamilton – Forma–1

Maradjunk a Brit-szigeteken, hogy egy olyan sportolóval találkozzunk, aki szépen lassan minden rekordot megdönt a sportágában, amiért érdemes elkezdeni a versenyzést. A Michael Schumacher által felállított, megdönthetetlennek tűnő csúcsok árnyékában egyik napról a másikra robbant be a Forma–1-be, már az első évében harcban volt a vb-címért, azonban be kellett érnie a második hellyel. Azóta viszont a némethez hasonlóan hétszer is ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán, és időközben a legtöbb rajtelsőség és futamgyőzelem is a neve mellé került. A 2022-es éve visszafogottabban indult, valószínűleg nem most lesz egyedüliként nyolcszoros világbajnok, de őt ismerve lehet még néhány jó éve, amikor eséllyel pályázik arra, hogy felállhasson a pódium tetejére.

Pete Sampras – tenisz

Az egyik legkedveltebb és sokak által űzött egyéni sportban kiemelkedőt alkotni nem egyszerű feladat, ezért nem is sikerülhet mindenkinek. Az utóbbi húsz évben a tenisz körül minden a Federer, Nadal, Djokovics hármasról szól, azonban előttük is voltak világszínvonalú teljesítmények. Ha valaki 286 héten keresztül vezeti a világranglistát, 64 különböző tornán emelheti magasba a győzelemért járó serleget, ráadásul 14-szer nyeri el valamelyik Grand Slam-trófeát, azt illik a sportág legnagyobbjai között emlegetnünk. Pistol Pete ezek miatt pedig valóban a tenisz halhatatlanjai közé tartozik, pályafutását André Agassival való rivalizálása tette pikánssá a kilencvenes években. 

Tiger Woods – golf

Amikor a holland, thai és kínai felmenőkkel is büszkélkedő Barbara Woods Gray életet adott a kis Eldrick Tont Woodsnak, még nem sejthette, hogy évekkel később a világ egyik legismertebb sportolójának az édesanyja lehet. Az ifjú Woods később ugyanis édesapja egyik barátja után használni kezdte a Tiger nevet, és a golfpályákon szerzett hírnevet magának. Ez olyannyira jól sikerült, hogy sorra nyerte a versenyeket, és 2008-ra a legjobban fizetett profi sportolók listájának első helyét is megszerezte. Később, elsősorban magánéleti válságának köszönhetően, valamelyest visszaesett a teljesítménye, azonban még mindig az egyik legismertebb és legkeresettebb golfozónak számít.

Muhammad Ali – ökölvívás

A legnagyobb férfi sportolók listájáról nem maradhat ki az egyik legférfiasabb sport, az ökölvívás legkiemelkedőbb alakja sem – ő pedig egyöntetű vélemények szerint nem más, mint Muhammad Ali. Cassius Clay néven született 1942-ben, 1960-ban Rómában jutott amatőrként csúcsra az olimpia megnyerésével. Később profinak állt, áttért az iszlám hitre és felvette azt a nevet, amelyet az egész világ megismert. Sikert sikerre halmozott pályafutása alatt, a Joe Frazier és George Foreman ellen vívott legendás mérkőzéseket pedig a sportág legnagyobb klasszikusai között emlegetik.

Michael Phelps – úszás

A valaha volt legeredményesebb olimpikon helye szintén megkérdőjelezhetetlen a listánkon. Pályafutása során négy ötkarikás játékokon tette tiszteletét az úszómedencében, és ezeken nem kevesebb, mint 23 aranyérmet akasztottak a nyakába. Világbajnoki címeit megszámolni is nehéz, az amerikai bajnokságon és az egyéb versenyein szerzett medáliák számáról nem is beszélve. Több, mint harminc világcsúcs fűződik a nevéhez, amelyek egy része a mai napig megdönthetetlennek tűnik, például a 400 vegyesen elért rekordot 2008 óta igazán megközelíteni sem tudták. Semmi nem tart azonban örökké, vannak feltörekvő tehetségek, akik idővel minden rekordot átadnak a múltnak: a Phelps által úszott 200 pillangó csúcsának megdöntéséért nem más a felelős, mint Milák Kristóf.

Usain Bolt – atlétika

Az angol nyelvű kis karibi országról, Jamaicáról sok minden eszébe juthat az embernek, de a sporttal kapcsolatban a közelmúltig maximum a Jég veled című film és a bobcsapat olimpiai szereplése. Aztán hirtelen megjelentek az ezredforduló környékén az atlétikában a sprinterek, akik bődületes teljesítménnyel szorították háttérbe az addig taroló amerikai futókat. Közülük is ki tudott emelkedni Usain Bolt, aki a világ valaha volt leggyorsabb emberének tarthatja magát, a 100 és a 200 méteres síkfutás mai napig megdöntetlen világcsúcsának felállításával. 9,58. Jegyezzük meg nyugodtan ezt a számot, nem látszik jelenleg olyan sportoló, aki ennél rövidebb idő alatt le tudna futni száz métert.

Ha tetszett a lista, és szeretnél többet megtudni a felsorolásban szereplő sportolókról, akkor érdemes az angol nyelvű oldalakat böngészni hozzá, ahol sok érdekességet találhatsz róluk. Ha pedig szeretnél jobban, bátrabban és választékosabban beszélni angolul, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This