Kép forrása: canva – canva.com

Nehéz feladatra vállalkoztunk. Egy-egy sportág mai legjobbjait összehasonlítani másik korszak legkiemelkedőbb csapataival nem egyszerű, hát még akkor, ha azt próbáljuk sorba szedni, hogy melyek voltak minden idők legnagyszerűbb együttesei, méghozzá sportágtól függetlenül. Mi mégis megpróbálkozunk vele, éppen ezért nem érhet minket kritika, ha összeállításunk erősen szubjektívre sikerül, mert például csak az angol nyelvűek közül választottunk. A listán szereplő klubok és válogatottak egy-két kivételtől eltekintve nem feltétlenül egy-egy korszak kiemelkedő csapatai, hanem olyan együttesek, amelyek egy-egy emlékezetes tornán vagy szezonban nyújtottak maradandót.

Persze, kicsit szűkítettünk a merítési lehetőségeinken is, ugyanis csak azok közül a csapatok közül szemezgettünk, amelyek az angolszász országok tagjai: az Egyesült Királyság, Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok legjobbjai kerülhettek fel a listára. Ha szeretnél többet megtudni róluk, vagy más csapatok eredményeinek utánanézni, akkor az angol nyelvű oldalakon érdemes böngészned. Ehhez persze nem árt a jó angol nyelvtudás. Ebben a Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamai segíthetnek. Most pedig következzen az angolszász sporttörténelem általunk legjobbnak vélt 10 csapata!

Új-zélandi rögbiválogatott – 1987

Ausztrália és az óceániai térség legnépszerűbb játéka, a rögbi, a legjobb csapatnak pedig az új-zélandi válogatottat tekinthetjük, amióta szervezett keretek között zajlanak a világversenyek. A szigetország nemzeti rögbicsapata, az All Blacks elmondhatja magáról azt a bravúrt, hogy minden egyes ellenfele ellen, amellyel szemben valaha pályára lépett, pozitív az egymás elleni mérlege. Nem ismerünk olyan sportot és csapatot a világon, amely ugyanezt elmondhatja magáról. A sikertörténet 1987-ben kezdődött, amikor az első hivatalos világbajnokságon nem talált legyőzőre a Grant Fox által röpített csapat. Azóta sem volt olyan világranglista, amelyen az első öt helyezett között ne találtuk volna meg az új-zélandi nemzeti együttes nevét. Hogy mi lehet a sikerük titka? Talán a haka, a hagyományos maori népi kihívás, amelyet minden mérkőzés előtt előadnak a játékosok.

Ausztrál krikettválogatott – 2007

Ha krikett, akkor azt gondolhatnánk, hogy India vagy éppen Pakisztán a legjobb, tekintve, hogy abban elsősorban a régióban számít nemzeti sportnak ez a játék. Kezdetben ez így is volt, azonban 2007-ben úgy érkezett Nyugat-Indiába az ausztrál nemzeti csapat, hogy már kétszeres világbajnoknak mondhatta magát. Ennek ellenére a 16 csapatosra bővülő torna minden idők legnehezebbjének ígérkezett, az ausztrálok azonban minden korábbinál nagyobb fölénnyel nyerték meg a viadalt. A Glenn McGrath nevével fémjelzett – akit a vb legjobb játékosának is megválasztottak – csapat végül a krikettben egyedülálló 31 meccses világbajnoki győzelmi sorozatot jegyezhetett fel, amelyhez nagyban hozzájárult a 2007-es menetelésük is.

Angol labdarúgó-válogatott – 1966

Az angolok kedvenc sportja kétségkívül a foci. Saját állításuk szerint ők találták fel, így nem csoda, hogy mindig áhítottak a sikerre. Azonban talán soha nem voltak a sportág legjobbjai, ennek ellenére 1966-ban mégis sikerült a csúcsra jutniuk a hazai rendezésű világbajnokságon. És nem is véletlenül! Lehet, hogy a legnagyobb sztárok nem náluk játszottak: a brazil Pelét vagy a portugál Eusébiot, de még a mi Albert Flórinkat sem közelítheti meg Roger Hunt vagy éppen Bobby Moore, azonban a Gordon Banks védései, Sir Bobby Charlton mezőnymunkája, valamint Geoffrey Hurst döntőben lőtt mesterhármasa végül meghozták a diadalt. Persze a rossz nyelvek bírói segítséget emlegetnek, a vb-trófeát azonban már senki nem veheti el tőlük.

Celtic FC – 1966–1967

Az angliai világbajnokság után néhány hónappal, pár száz kilométerrel északabbra, egy őszi, minden bizonnyal esős napon, a glasgow-i Celtic Parkban rendezett meccsen még senki nem gondolt nagy dologra, amikor a már akkor is patinás múlttal rendelkező Celtic kapott gól nélkül, sima győzelemmel küldte haza a svájci FC Zürich csapatát a BEK első fordulójában. A Bajnokcsapatok Európa Kupájának addig eltelt tizenegy évében ugyanis nem termett babér az Egyesült Királyság csapatainak: korábban hatszor került Madridba a trófea, háromszor Milánóba (kétszer az Inter, míg egyszer az AC Milan örülhetett), és két ízben a Benfica játékosai emelhették a magasba a serleget. Sem az angol, sem a skót csapatok nem jutottak még a siker kapujáig sem. Ez az év azonban más volt, a svájci bajnok legyőzését követően, sorrendben a francia Nantes, a jugoszláv Vojvodina, a cseh Dukla Praha és a döntőben az olasz Internazionale sem tudott megálljt parancsolni a skótoknak. A döntő helyszíne miatt „lisszaboni oroszlánoknak” becézett csapat lett az Egyesült Királyság első alakulata, amely felülhetett az európai labdarúgás trónjára.

Manchester United – 1998–1999

A Celtic győzelme után persze az angol klubok is egyre többször jelentkeztek be a legrangosabb európai kupa trófeájáért. Alig egy évet kellett várni, hogy az MU győzedelmeskedjen, majd a Liverpool, a Nottingham Forest, az Aston Villa, később pedig a Chelsea is elnyerte a serleget. Amit azonban a Manchester United csinált 1999-ben, az egyedülálló tett volt a maga nemében. Amellett, hogy győzni tudott a legerősebbnek tartott angol bajnokságban és a szintén a legnívósabbak között számon tartott FA-kupában is, emlékezetes körülmények között zsebelte be a BL-trófeát. A barcelonai döntőben a német Bayern München már a hatodik percben megszerezte a vezetést Mario Basler révén, és úgy tűnt semmi nem veheti el tőle a győzelmet, a manchesteri rohamok mind hatástalanok voltak. Azonban a 91. percben érkezett az elnyűhetetlen Teddy Sheringham, majd a 93. percben a „babaarcú gyilkos”, a szupercsere, a norvég Ole Gunnar Solskjaer, és felrobbant a stadionban lemondóan ücsörgő, a ködös Angliából érkező drukkerhad.

Amerikai női labdarúgó-válogatott – 1996

A hölgyeket sem hagyhatjuk ki a válogatásból. A női labdarúgás óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, egyre nagyobb figyelmet kap a sportszerető közönség körében. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy 1996-ban a Nemzetközi Olimpiai Szövetség végre felvette a programjába, így Atlantában bemutatkozhatott a nagyközönség előtt is. Nem is akárhogyan: látványos mérkőzéseken az átalakulóban lévő amerikai csapat ellentmondást nem tűrő módon zsebelte be az olimpiai aranyat. Mindössze egy tétnélküli harmadik csoportmeccsen engedtek egy döntetlent a kínai csapatnak, ugyanakkor az európai focit akkoriban uraló skandináv lányokat egytől egyig legyőzték. A dánok, svédek, norvégok nem jelentettek akadályt, hogy aztán a döntőben bebizonyítsák, hogy éles meccsen a kínaiak is esélytelenül lépnek pályára ellenük. A világ pedig megismerhette a női focit és olyan remek játékosokat, mint Mia Hamm, aki később kétszer is a világ legjobb női labdarúgója lett.

New York Yankees – 1998

A baseballszezon brutálisan hosszú, a csapatok 162 alapszakaszbeli meccset játszanak idényenként. És ebben még nincs is benne a rájátszás. Emiatt azonban nehéz minden meccsen kiemelkedőt nyújtani, ezért ha valamelyik csapat a mérkőzéseinek több, mint a felét megnyeri, az már jónak tekinthető. A New York Yankees viszont meg sem állt 114 nyert meccsig, amely akkor ligacsúcsnak számított. A hab a tortára pedig a rájátszás végén került fel: végül 125 győztes meccsel és MLB bajnoki címmel koronázták meg a játékosok a páratlan szezont.

Miami Dolphins – 1972

Az amerikaiak kedvenc sportja a „football”, amely nem azonos az általunk kedvelt labdarúgással. Az amerikai foci minden évben kiélezett küzdelmet hoz, köszönhetően elsősorban a játékosbörzének, vagyis a draftnak. Mindig az előző szezon leggyengébbje választhat a sorban álló tehetségek közül, aminek az a következménye, hogy ritkán emelkedik ki egy-két csapat a mezőnyből, és a gyengébbek sem lógnak ki sokáig. Ennek ellenére a Miami Dolphins 1972-ben megtette azt, amire azóta sem volt képes senki: veretlenül lett bajnok. A tizennégy alapszakasz- és a három playoff-mérkőzés mindegyikén győztesen hagyták el a pályát. Ezt azóta megközelíteni is csak egy csapat tudta: a valaha volt legsikeresebb játékos, a hét aranygyűrűt nyerő Tom Brady által vezetett New England Patriots a hibátlan alapszakasz után, végül a Super Bowl kapujában bukott el 2007-ben, a New York Giants elleni döntőben.

Amerikai kosárlabda-válogatott – 1992

Az NBA-ben szupersztárok sorát csodálhattuk a hatvanas és hetvenes években, amikor az amerikai kosárlabda az első fénykorát élte. A Celtics és a Lakers rivalizálása után azonban a kilencvenes évek elejére kicsit visszaesett a nézettsége, amíg fel nem bukkant az 1992-es olimpián a nemes egyszerűséggel Dream Teamnek nevezett csapat, amely kíméletlenül letarolta az ellenfeleket. Az álomcsapat a legkisebb különbségű győzelmét az elődöntőben aratta, amikor 38 pont távolságot engedett Puerto Ricónak – ezzel szemben a kubaiak 79 pontnyi differenciát voltak kénytelenek megemészteni. Olyan zseniális kosárlabdasztárok, mint Charles Barkley, Larry Bird, Patrick Ewing vagy éppen Magic Johnson félre tudták tenni az egyéni érdekeiket, és igazi csapatként kápráztatták el a nagyérdeműt.

Chicago Bulls – 1995–1996 

A Dream Teamnek tagja volt Scottie Pippen és természetesen a kosárlabda valaha volt egyik, ha nem a legnagyobb játékosa, Michael Jordan is. Mindketten a Chicago Bulls játékosai voltak, amellyel 1991 és 1993 között három aranygyűrűt nyertek. Majd 1995-ben megkapták maguk mellé Dennis Rodmant, ami igencsak gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen a Bulls soha nem látott 72–10-es alapszakaszbeli teljesítményt produkált, majd 15–3-as produkcióval az NBA bajnoki címét is bezsebelte. Ezt további két sikerszezon követte, így a kilencvenes években hat diadalt ünnepelhetett a franchise. Az alapszakasz-rekord 2016-ban ugyan a Golden State-nek köszönhetően megdőlt, azonban a 73–9-es mutató ellenére a Cleveland elleni nagydöntőt elvesztette a Warriors, így a Bulls teljesítménye továbbra is a legnagyobb a statisztikusok szemében.

Ha tetszett a lista és szeretnél többet megtudni a csapatokról, akkor keresd fel az angol nyelvű oldalakat, ahol további részleteket tudhatsz meg róluk. Ha pedig ehhez az angoltudásod fejleszteni kell, akkor keresd Speak! Nyelviskolát és első lépésben töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This