Tegnap egy elképesztő sztori jött velem szembe.

Horváth Roland egy 17 éves magyar fiú, akit az Apple meghívott előadni éves konferenciájára, mivel a srác eredményei a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedőek voltak.

Még a cégóriás vezérigazgatójával, Tim Cookkal is volt alkalma személyesen találkozni. Nem kis teljesítmény, főleg ennyi idősen

Roland sikersztorija

A soproni gimnazista azzal érdemelte ki az Apple figyelmét, hogy több forradalmi alkalmazást fejlesztett iOS-re (az Apple iPhone telefonok operációs rendszerére). Többek közt a 154 ezer felhasználónál járó játékot, a Try Not to Smile-t, és a díjnyertes Show Me! (Mutasd!) nevű appot, ami egy interaktív jelnyelv tanító alkalmazás.

Ennek köszönhetően hívták meg előadónak az Apple iOS-fejlesztői konferenciájára. Ide minden évben mindössze 350 diáknak van esélye bejutni és a részvételi díj 1600 dollár (közel fél millió forint) lenne. Roland azonban annyira ígéretes tehetség, hogy az összes költségét átvállalták.

Nem semmi, ugye?

A vele készített interjúban számomra mégsem a sikerei voltak a legérdekesebbek, hanem amikor a feléjük vezető útról beszélt.

Mit tanulhatsz Rolandtól?

Ez a fiú programozói háttér és tudás nélkül indult. Teljesen a nulláról. Mindent, amit tud egyedül tanult meg, autodidakta módon, az interneten elérhető ingyenes oktatóanyagokból.

Az egész sztori onnan indult, hogy óriási számítógépes játék rajongóként 9 évesen eldöntötte, hogy saját játék ötleteit is meg szeretné valósítani.

Így csöppent bele a programozás világába, 13 éves korára pedig elkészítette első saját, működő alkalmazását. Az azóta többszörös díjnyertes Show Me!-t (Mutasd!-ot).

Roland úgy gondolja, hogy napjainkban már bármi megtanulható pusztán az internet segítségével. Azt persze ő is belátja, hogy ez sok keresgéléssel, lemondással és átvirrasztott éjszakával járhat. De a tudásért maximálisan megéri.

Na ez a hozzáállás, amit érdemes ellesned tőle, ha az övéhez hasonló sikereket szeretnél elérni szakmádban!

Egy akadályod lehet csak az önfejlesztésben

Bevallom, én maximálisan egyetértek Rolanddal. Az internet egy kiapadhatatlan tudásforrás. Ha van egy hobbid, akkor abban nagyon alaposan elmélyedhetsz a segítségével.

Sőt. Akár egy új szakma, vagy készség elsajátítására is használhatod – akkor is, ha tényleg nulláról indulsz. Talán te is hallottad az egyedülálló anyuka történetét, aki négy gyermeke segítségével a semmiből épített fel egy 300 nm-es házat. Mindezt úgy, hogy az építkezés összes lépését YouTube videókból tanulta meg.

Az internet a végtelen tanulási lehetőségek tárháza.

Egyetlen dolog akadályozhat abban, hogy kihasználd az előnyeit, az ha nem tudsz angolul.

Mert az angol nem csak világnyelv, hanem az „internet nyelve is. Rengeteg tudás van, amit nem fogsz elérni, hogyha nem beszéled.

Így a nyelvtudás hiánya az önfejlesztés gátjává válhat. Arról már nem is beszélve, hogy a munkaerőpiacon is hátrányból indulsz nélküle.

Mi a tanulság?

Nem tudom biztosan, hogy Roland tud-e angolul, de a vele készült interjú alapján azt sejtem, hogy igen. Akárhogy is, csak gratulálni tudok neki a kiemelkedő eredményeihez.

A története igazi tanulsága szerintem az, hogy a tudásunkat folyamatosan lehet és KELL IS fejleszteni. Az önfejlesztés sikerességünk és boldogságunk egyik kulcsa.

Ezért szuper dolog angolul tanulni. Egyrészt a nyelvtanulás már magában is komoly önfejlesztés. Másrészt pedig az angol annak a kulcsa, hogy a jövőben önállóan, az internet segítségével is fejleszhesd magad – bármilyen területen, ami csak érdekelhet.

Próbáld ki milyen hatékony és élvezetes az angoltanulás egy jó módszerrel. Gyere el egy ingyen szintfelmérőre és ismerd meg a 100% beszéd, 0% könyv módszert:

banner_button

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This