3+1 Jedi trükk, amivel gyorsabban tanulhatsz meg angolul beszélni

Adtad már fel a nyelvtanulást csak azért, mert úgy érezted, hogy nem haladsz elég gyorsan? Hagytad már félbe az angolt, mert nem volt „elég időd” a tanulásra? Úgy érezted, hogy nem „forognak elég gyorsan a kerekek”, vagy nem vagy elég „okos” az angoltanuláshoz? Akkor a mai cikket imádni fogod. Következzen 3+1 Jedi elmetrükk, amivel  gyorsabban tanulhatsz meg angolul beszélni, mint azt valaha gondoltad volna.

Ha nem szeretnél, vagy a pénztárcád nem engedi, hogy anyanyelvi környezetben tanulj angolul –ami vitathatatlanul a leghatékonyabb nyelvtanulási forma-, akkor meg kell ragadnod minden lehetőséget a tanulásra.

Egy angol nyelvtanfolyam önmagában kevés. Az otthoni gyakorlás, házi feladat írás még mindig kevés. Az egész életedet át kell itatnod az angollal ahhoz, hogy igazán hatékony legyen a tanulás.

Az agyad tiltakozik a nyelvtanulás ellen

Az a bökkenő, hogy az agyad nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az új nyelv megtanulásának. Miért? Mert evolúciós értelemben a nyelvtudás nem szolgálja a túlélésedet.

A mindennapokban az agyad listázza a feladatokat és problémákat, majd ezeket az elemeket fontosság alapján rangsorolja. A nyelvtanulás nem része a „létfenntartó csomagnak”, ezért automatikusan sosem lesz része azoknak az elemi szükségleteknek, amik azonnali kielégítésre várnak.

Meg kell küzdened a saját elméddel azért, hogy az angoltanulás felkerüljön a toplistára.

Általánosságban ezekkel az eszközökkel „programozhatod át” az agyadat nyelvtanulásra:

  • Az új információkat több síkon is fel kell szívnod: képeken, hangokon, érzéseken keresztül is tanulnod kell a nyelvet.
  • Érezned kell, hogy amit megtanultál, az azonnal használható. A tudást először a túlélésre, alapvető igények kielégítésére („kérek egy pohár vizet”), majd egyre szélesebb körben kell alkalmaznod. De muszáj alkalmaznod!
  • Időt, energiát, erőfeszítést kell beletenned a tanulásba. Nem is keveset.
  • Keress és találj tartós motivációt a tanulásra, és meríts erőt a pozitív visszacsatolásokból, sikerélményekből.
  • A bizarr, vagy szokatlan információk könnyebben megragadnak, ezért legyél nyitott a furcsaságokra.
  • Minél többet tudsz, minél kevesebb a „vakfoltod”, annál könnyebben tudod összekötni a tudáspontokat, és egyre jobban rááll az agyad a mintákra, összefüggésekre, logikai kapcsolatokra. Ezért fontos, hogy mennyiségileg is sokat foglalkozz az angollal, mert minél többet tanulsz, annál több „mintád” lesz, és annál hamarabb áll rá az agyad a nyelvtanulásra.

Ez az elmélet.

De a teljes alámerüléshez most mutatok 3+1 Jedi elmetrükköt is, amivel kicselezheted az agyadat, és a nyelvtanulást a prioritáslistád élére repítheted.

1) Hanyagold az unalmas témákat

Amikor csak teheted, tanulj a hobbijaidon, érdeklődési területeden keresztül angolul.

Ha sportőrült vagy, akkor nézd a Monday Night Football adásait, olvasd a Sports Illustrated-et, lájkold Facebookon a kedvenc sportolód rajongói oldalát stb.

Mert a szenvedélyed felfűti a belső motivációd kemencéjét, az előzetes ismeretek pedig segítik a megértést, ami a sikerélmény előszobája.

jedi-angolul-beszelni

2) Használj memóriafogasokat

Tedd emlékezetessé, vagy akár bizarrá valamivel azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket meg szeretnél tanulni.

Egy személyes példa: 13-14 évesen az ’illness’ (betegség) szó is ott volt azon a listán, amiből szódolgozatra készültem. Gond nélkül megtanultan 15-20 másik kifejezést, de ez valamiért az istennek sem akart „belemenni a fejembe”.

Aznap este, miközben édesanyám kikérdezte tőlem a konyhában a szavakat, megláttam egy konyhapulton heverő levelet, amit egy bizonyos Faragó Juliskától kaptunk. És hirtelen a Juliska és az illness szó összekapcsolódott a fejemben, és soha többé nem volt problémám vele.

Mi történt? A sorstól kaptam egy csinos memóriafogast, ami azóta is „gyűrődésmentesen” tartja ezt a szót a fejemben.

Ha nem kapsz készen egy ilyen kapaszkodót, akkor faragj magadnak egyet, mert egy életre alkotod meg.

3) Felidézés, egyszerű ismétlés helyett

Amikor egy angol tanfolyam óráján megtanulsz egy szerkezetet, vagy kifejezést, akkor fontos, hogy azt időről-időre elővedd azért, hogy „beégjen” a tudatodba.

Az ismétlés fontos, de nem mindegy a hogyan.

Minél gyakrabban, minél több formaváltozatban, és minél változatosabb szituációkban kell használnod ugyanazt a tudáselemet ahhoz, hogy véglegesen beépüljön.

Mert a rendszeres használat azt az üzenetet közvetíti az agyadnak, hogy az a bizonyos információ high priority, vagyis érdemes a „megőrzésre”.

(Ehhez persze nem árt, ha kész „panelek” vannak a fejedben, és a Speak! tanfolyamain éppen ezeknek a paneleknek a megépítésén dolgozunk gőzerővel.)

jedi-angolul-beszelni-2

+1 Ne tanulj angolul

Írj angolul.

Olvass angolul.

Hallgass angolul.

Számolj angolul.

Énekelj angolul.

Gondolkodj angolul.

És ami a legfontosabb: beszélj angolul.

Ne mechanikusan, görcsösen tanulj, hanem cselekvéseken, gyakorláson, alkalmazáson keresztül. Olyan témában, ami érdekel (lásd 1. pont).

És akkor a siker nem marad el.

Ha még hiányoznak a nyelvi alapjaid a Jedi-alapú tanuláshoz, akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert, és a beszédközpontú angol nyelvtanfolyam óráin sajátítsd el azokat a nyelvi paneleket, amik a sikeres DIY nyelvtanuláshoz kellenek. Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre a narancssárga gombra kattintva (+szerezd meg az azonnali ajándékot):

banner_button

Share This