Ezt a 30+1 nyelvtanulós sorozatot ajánlják a tanáraink neked

Két cikkben (ebben és ebben) már összeszedtük azt a top 10 nyelvtanulós sorozatot, amivel (szinte) erőfeszítés nélkül tanulhatsz angolul, és duplázhatod meg a szókincsedet.

Ez viszont egy egészen más (top)lista: összegyűjtöttük neked a Speak! tanárainak 30+1 személyes kedvencét, a végeredmény pedig nagyon színes lett. Tessék válogatni!

Gyöngyi kedvenc nyelvtanulós sorozatai

1) Office

Brit akcentus, abból is több, egymástól egészen eltérő dialektust is tartalmaz. Aki szereti az ízig-vérig száraz, angol humort, annak biztos tetszeni fog.

2) Boston Legal

Egy amerikai ügyvédi irodában játszódik, és különböző jogi ügyekkel foglalkoznak benne. Azoknak lehet hasznos, akik szeretik ezt a műfajt, vagy jogi területen dolgoznak, mivel remek szaknyelvi kifejezésekkel van tele.

3) Stargate

A Csillagkaput minden sci-fi kedvelőnek kötelezően ajánlott. Laza, nem túl hosszú (45 perces) epizódok, és jó kikapcsolódás. A nyelvezete alapvetően hétköznapi, de sokszor befigyel a sci-fi-re jellemző „technikai halandzsa”, amivel nagyon sok új szót lehet elsajátítani.

Eszti kedvenc nyelvtanulós sorozatai

4) The Flash

Én nagyon szeretem az új The Flash sorozatot, amiben nagyon hasznos kifejezések vannak.

Az alap a jó kis amerikai akcentus, kanadai színész is játszik benne, plusz a 3. évadban megjelenik Tom Felton, egy kis brit akcentussal 🙂

Juli kedvenc nyelvtanulós sorozatai

5) Boston legal

Szuper jogi kifejezéseket lehet belőle tanulni, zseniális humorral van fűszerezve, és az egész sorozat nagyon amerikai.

6) Scrubs

Elég gyors tempóban és sok szlenggel beszélnek, laza, vicces stílus – némi orvosi szókészlettel.

A kb. 20 perces részek nem vesznek el túl sok időt, szóval ideális „nyelvtanulós” sorozat.

7) Lie to me

Ezerféle érzelem kerül elő, így könnyen meg lehet tanulni a nevüket, plusz érdekfeszítő és izgalmas nyomozásokat folytatnak.

8) BBC Sherlock

Nem hagyhatom ki, az angol akcentus és Benedict Cumberbatch hihetetlen alakítása miatt. Meg eléggé érdekes elképzelés áthelyezni az eredeti sztorit a 21. századba.

Peti kedvenc nyelvtanulós sorozatai

9) Californication

Rövid részek, rengeteg nyugati parti szleng, popkultúrára utalás, coolság 🙂

10) House of Cards

Spacey-t öröm hallgatni; a külpolitika/politika fanoknak kötelező.

11) Black Mirror

A brit akcentus és a realisztikus sci-fi szeretőinek szuper. Előny, hogy nem összefüggő részekből áll, így bármikor be- és kikapcsolódhatsz.

12) Archer

Rövid részek, könnyen fogható sztori, sok szleng, és fárasztó humor. Kell ennél több?

Dávid kedvenc nyelvtanulós sorozatai

13) Downton Abbey

Ez a sorozat a nyelvváltozatok egész armadáját vonultatja fel. Ugyanúgy hallható a 20. sz. eleji brit arisztokrácia elegáns, olykor prűd nyelvhasználata, mint a kiszolgáló személyzet mindennapi „utcai” angolja. A rettenthetetleneknek még a skót kiejtéssel is megismerkedhetnek.

14) House MD

Ebben a sorozatban egy orvosbőrbe bújt Sherlock brillírozását követhetjük végig.

Az első két évad után egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az emberi drámák/szálak is, így nem csak az orvosi kifejezések ömlenek majd – bár nem véletlen, hogy a mai napig tudom, hogy mi angolul az értágító. Emellett Hugh Laurie észrevehetetlen amerikai akcentusát („akcentustalanságát”) és játékát érdemes eredetiben élvezni.

Berta kedvenc nyelvtanulós sorozatai

 

15) Love/Hate

Brilliáns gengszter sorozat, izgalmas, totál ír „dub” akcentus, ami hasznos lehet annak, aki erre is gyúr.

16) Camelot

Lovagos, beöltözős, jó szerepgárda, könnyed falható tartalom = gyors tanulás.

17) Tilly és barátai

Muszáj volt egy animációs sorozatot is betennem a listára, már csak a gyerekem miatt 🙂 Szerintem kezdőknek tökéletes választás.

Ádám kedvenc nyelvtanulós sorozatai

18) Lost

Mindenféle angol dialektus megtalálható egy helyen: amerikai, brit, skót, ausztrál, dél-amerikai, arab, francia, afro-amerikai. Szuper hallás utáni értést és kiejtést fejlesztő sorozat.

19) How I Met Your Mother

Modern, életszerű kifejezések, szóviccek, közérthető/gyakori témák, rövid részek.

Petra kedvenc nyelvtanulós sorozatai

 

20) Buffy the Vampire Slayer

 A 2000-es évek amerikai tinik világába enged bepillantást ez a tiniknek szóló (de felnőtteket is szórakoztató) izgalmas, humoros és elgondolkodtató vámpíros sorozat. Remek a humora, rengeteg szlenget lehet belőle tanulni, ami sokat merít a kor popkultúrájából.

 21) You Rang, M’Lord?

Nagy kedvence a magyaroknak ez az 1900-as évek eleji, angol úri házban játszódó sorozat a remek szinkronnak hála, de higgyétek el angolul még jobb!

Eredeti nyelven sokkal jobban előjönnek az angol dialekusok közti különbségek, amelyek még jobban árnyalják a karakterek személyiségét, viszonyát.

22) Gilmore Girls

Haladóbbaknak kifejezetten ajánlom ezt a humoros családi drámát, amelyben egy amerikai kisvárosban élő, kávéfüggő, pörgősnyelvű anya és lánya életét mutatják be.

Rengeteg humor, rengeteg utalás az irodalomra, zenére, kultúrára, és mindezt kétszeres sebességgel! (A színészeknek – a megszokott maximum 40 oldalas szövegkönyvekkel ellentétben – ehhez a sorozathoz több mint 80 oldalnyi szöveget kellett megtanulniuk!)

Timi kedvenc nyelvtanulós sorozatai

23) Outlander

Nagyon jól jöhet azoknak a haladóbb szintű diákoknak, akiket vonz a skót történelem és kultúra, mert ezen a téren nagyon informatív a sorozat.

A sorozatban sokat beszélnek „skótul”, a nyelvezete elég régies. Elsősorban azoknak javaslom, akik Skóciába készülnek pl. dolgozni, kiköltözni, vagy akár csak nyaralni, mert megbarátkozhatnak a fantasztikus, r betűket ropogtató skót akcentussal.

 Gergely kedvenc nyelvtanulós sorozatai

 

24) Silicon Valley

Remek HBO sorozat, ha érdekel az informatika, a startupok és a számtech világa, ahol percek alatt milliókat lehet keresni és bukni.

25) The Middle

Egy kedves, családi vígjáték sorozat, nem túl nehéz angollal, és könnyen érthető amerikai akcentussal.

26) Planet Earth

Ha egyetlen természetfilm sorozatot nézel meg, az ez legyen. David Attenborough narrációja „szokás szerint” kiváló és tökéletesen tanuló-kompatibilis BBC angol.

Gergő kedvenc nyelvtanulós sorozatai

 

27) Stranger Things

Azoknak ajánlom ezt a sorozatot, akik szeretnek borzongani a klasszikus horror, sci fi, fantasy klisék miatt.

28) Taboo

Brit akcentus, misztikum, és Tom Hardy rajongóknak kötelező sorozat.

29) Westworld

Kinek ajánlom? Mindenkinek. Ezt a sorozatot bűn kihagyni. Talán elég, ha csak annyit mondok: Sir Antony Hopkins, Ed Harris.

30) Daredevil

Akiknek tetszett a Nolan féle Batman, azok imádni fogják ezt a sorozatot.

+1: a Game of Thrones-t meg mindenki ismeri, és nem maradhat le egy ilyen listáról 🙂

 Válassz ki (legalább) egyet a listából, töltsd le kölcsönözd ki a videótékából, és nézd meg az első részt még ma 🙂

 

Ha úgy érzed, hogy még nem áll készen az angolod arra, hogy eredeti nyelven, angol felirattal nézz sorozatot, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, és turbózd fel az angolodat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre itt:

banner_button

Share This