Top10 sorozat, amivel (szinte) erőfeszítés nélkül tanulhatsz angolul (1. rész)

Belefáradtál az angol tankönyvekbe?

A rosszullét környékez a szótárfüzet látványától?

Amikor este hullafáradtan hazaesel, a házi feladat a legutolsó dolog, amivel foglalkozni akarsz?

Nos, van egy jó hírem számodra.

Az amerikai és brit sorozatokkal (szinte) erőfeszítés nélkül tanulhatod meg az igazi angolt, amit az utca embere beszél, és duplázhatod meg a szókincsedet.

Helyezkedj el kényelmesen a kanapén, és válassz a toplistáról esti programot magadnak.

Bűnös élvezetből hasznos nyelvtanulási eszköz

Hozzád hasonlóan én is sorozatfüggő (junkie) vagyok, és néha nagyon rá tudok kattanni egy szériára. Különösen a szitkomokkal (szituációs komédiákkal) nem tudok leállni.

Viszont észrevettem, hogy néhány alapszabály betartásával, ez az egyik leghasznosabb nyelvtanulási kiegészítő eszköz, ami brutális gyorsasággal növelheti meg a te szókincsedet is.

Miért a szitkomok a leghatékonyabb nyelvtanulási eszközök?

✔ Mert a szitkomok adják vissza a leghitelesebben azt a nyelvet, amit a hétköznapi amerikaiak és britek beszélnek.

✔ A könnyed, és jó stílusú párbeszédek javítják a szövegalkotási, fogalmazási készségedet.

✔ Fejlesztik a hallás utáni szövegértésedet, ami nem csak a hétköznapokban, hanem nyelvvizsga-helyzetben is jól fog jönni.

✔ Jobban megértheted az angolul beszélő világ kulturális kódjait, szokásait, viselkedését, amivel könnyebben fogsz tudni kapcsolatot teremteni egy anyanyelvivel.

✔ Megérted és megtanulod használni az amerikai humort, ami fel fogja dobni a beszélgetéseidet.

✔ Nem kell újra és újra kiismerned a karakterek stílusát, beszédmódját, személyes történetét, mint a filmekben, mert a háttérsztori és a szereplők változatlanok.

✔ Felgyorsul az információfeldolgozási képességed, és exponenciálisan növekszik majd a szókincsed.

✔ Ha rákattansz egy sorozatra, és betartasz néhány szabályt (lásd lejjebb), akkor valójában a nyelvtanulásra kattansz rá. És még erőfeszítést sem kell érte tenned.

Így nézd a kedvenc sorozataidat „nyelvtanulósan” (4 szabály)

 1. Nézd eredeti nyelven, és fókuszálj a szavak hangzására, a kiejtésre, és az intonációra. Így áll át a füled az utcai, hétköznapi angolra, és mosódik ki belőled a tankönyvi angol, amit senki nem beszél.
 2. Feliratozd angolul. Ha magyar helyett angol feliratot használsz, akkor begyújtod a szótanulási rakétákat.
 3. Ne félj a ’pause’ és a visszatekerés gomboktól. Sőt, nyomkodd őket gyakran. Állítsd meg, ha nem értettél egy szót, vagy tekerj vissza, ha túl gyorsan beszélt egy karakter, és nem „hallottad” ki a kulcskifejezést, nyelvtani szerkezetet.
 4. Legyen melletted okostelefon/laptop/szótár, hogy azonnal meg tudd nézni a kristálytiszta megértéshez hiányzó szót, kifejezést.

És akkor jöjjön a várva várt 10-es toplista első ötösfogata azokról a sorozatokról, amikkel a leghatékonyabban fejlesztheted az angolod.

top-10-sorozat-nyelvtanulas-szokincs

Az 5 legjobb amerikai szitkom, amivel megsokszorozhatod a szókincsedet

1) How I Met Your Mother (Így jártam anyátokkal)

Ez az egyik legsikeresebb amerikai szitkom, ami 5 barát, Ted (Josh Radnor), Barney (Neil Patrick Harris), Robin (Cobie Smulders), Marshall (Jason Segel) és Lily (Alyson Hannigan) mindennapjairól szól.

A történet abból bontakozik ki, ahogy Ted 2030-ban elmeséli a gyerekeinek, hogyan ismerkedtek meg a szüleik.

Miért zseniális nyelvtanulási szempontból ez a sorozat?

 • Van egy narrátor (Ted), ami végig segít követni a történetet.
 • Szórakoztató és vicces, ráadásul tele van „real English” kifejezésekkel, amiket tankönyvekből nem tudsz megtanulni.
 • Segít megérteni az amerikaiak hozzáállását a romantikához, a „Nagy Ő”-höz, és az emberi kapcsolatokhoz.
 • Azonnal beleszeretsz valamelyik karakterbe, aki miatt nem tudod nem nézni.

2) Friends (Jóbarátok)

Ez a mára klasszikussá vált sorozat, minden idők talán legnépszerűbb amerikai televíziós produkciója.

Szinte nincs olyan élő ember a Földön, aki a 6 jóbarát, Ross (David Schwimmer), Rachel (Jennifer Aniston), Chandler (Matthew Perry), Monica (Courteney Cox), Joey (Matt LeBlanc) és Phoebe (Lisa Kudrow) történetéből legalább egy részt ne látott volna.

Miért brutálisan hatékony nyelvtanulási segédeszköz a Jóbarátok?

 • Elképesztően vicces, de tényleg. A humor pedig nagyon fontos része a kommunikációnak, amit hagyományos, igeragozós tanfolyamokon nem nagyon tanítanak.
 • A szereplők nagyon ritkán használnak spéci nyelvtani szerkezeteket, vagy bonyolult kifejezéseket. Éppen ezért kezdő nyelvtanulóknak is jó terepgyakorlat lehet.
 • A párbeszédek, más sorozatokhoz képest kifejezetten „lassúak”, ami segít a megértésben, és a történet követésében.

3) Suits (Briliáns elmék)

Ennek a picit suta magyar fordítású, jogi drámának a főszereplője egy Mike Ross (Patrick J. Adams) nevű, elképesztően intelligens ember, fotografikus memóriával, és enciklopédikus tudással, aki kábítószerügybe keveredik.

Egy szerencsés véletlen folytán nem csak a drogbalhét ússza meg, hanem egy olyan állásinterjún köt ki, ami megváltoztatja az életét.

Miért kötelező kelléke a nyelvtanulásnak ez a sorozat?

 • Ha jogi pályán mozogsz, akkor nincs jobb és élvezetesebb eszköze a szakzsargon megtanulásának.
 • Nem csak szakszavak, hanem az alapszókincshez tartozó, hétköznapi kifejezések tekintetében is valódi aranybánya a sorozat.
 • Ez a szitkom sokat elárul az amerikaiak tehetségről, karrierről, jogról, és az emberi kapcsolatok fejlődéséről alkotott képéről.
 • Lebilincselő a sztori.

4) The Big Bang Theory (Agymenők)

Mi kell a 2010-es években egy világméretű sorozatsikerhez?

4 sci-fi őrült és szuperagyas fizikus, bizarr elképzelésekkel a helyes szociális viselkedésről, és kevés tapasztalattal az emberi kapcsolatokról.

Miért került fel a nyelvtanulási toplistánkra Sheldon Cooper és Leonard Hofstadter barátságából kibomló szitkom?

 • Szuper kifejezéseket tanulhatsz meg a tudomány, a technológia, és a geek szubkultúra világából, ami 2017-ben nem hátrány.
 • Mindig, mindig, mindig képes megnevettetni, és endorfinnal az agyban a legkönnyebb tanulni.
 • Raj (Kunal Nayyar) révén megismerheted és megszokhatod az indiai akcentust, ami multis munkakörnyezetben ma már egyáltalán nem szokatlan.
 • Szintén életmentő szavakat és kifejezéseket szívhatsz magadba az egyetemi élettel, a tanulással kapcsolatban. A diák mellékszereplők révén pedig bőven lesz lehetőséged szlenget is tanulni.

5) Sex and the city (Szex és New York)

Tudom uraim, tudom. Nem valami „férfias dolog” 6 évadon keresztül, tátott szájjal nézni, négy független, szabadszájú, manhattani szingli nő érzelmi kalandtúráját.

De azt is tudom, hogy 10-ből legalább 5 marcona férfival már megtörtént – és semmi ok a szégyenkezésre.

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Samantha Jones (Kim Cattrall), Charlotte York (Kristin Davis) és Miranda Hobbes (Cynthia Nixon) története mágnesként kellene, hogy vonzzon minden nyelvtanulót.

Miért felbecsülhetetlen értékű ez a sorozat nyelvtanulási szempontból?

 • A történet elképesztően széles spektrumon mozog, ami jakcpot a szótanulás nevű játékban. Divat, család, vásárlás, hobbik, szerelem, üzlet, szex, szórakozás, sport, művészetek: a végtelenségig sorolhatnánk, hogy milyen témákat érint a sorozat. Akár a 2-3000 szavas alapszókincs 85-90%-át is megtanulhatod, miközben elmerülsz az emberi lélek és a New York-i élet rejtelmeiben.
 • A négy szingli sztorijából, ha mást nem is, de az iróniát és az öniróniát kötelező megtanulnod.
 • Szellemes és szabadszájú, vicces és provokatív (hahó, 1998-ban adták le az első részt), kevés koncentrációt igényel, ezért tanulási szempontból élvezetes és gyors sikerélményt ad.
 • A nyelvezete egyszerű, sok igekötőt és phrasel verbs-t használnak benne, ami tipikus banánhéj szokott lenni a magyar diákoknál.
 • Tedhez hasonlóan, Carrie is narrálja a történetet, ami könnyen követhetővé teszi a sztorit.
 • Térkép az amerikai városi (urbánus) kultúrához, és a szinte önálló országként funkcionáló „Big Apple”, New York felfedezéséhez, ami az amerikai kulturális élet szíve és motorja.

Az ajánlónk 2. részét (azaz a hátralevő 5 sorozatot) ide kattintva elolvashatod.

A sorozatnézés szuper eszköz, de önmagában a szitkomok nem fognak megtanítani angolul beszélni. Szerencsére itt vagyunk mi, és a 100% beszéd, 0% könyv módszer, és segítünk a gyakorlatba is átültetni azokat a szavakat, mondatokat, amiket Ted-től, vagy Sheldon-tól tanultál. Az angol tanulás első lépéseként  pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Share This