Kép forrása: canva – canva.com

Azok a régi szép idők! Mindig kapható vagyok egy kis nosztalgiázásra, a múltkor például azon gondolkodtam el, hogy mi lehetett az első élményem az angol nyelvvel. Rengeteg emlék tört elő bennem, úgyhogy elkezdtem ezt a blogbejegyzést, hogy te is velem tarthass egy kis időutazásra! Ki gondolta volna, hogy ezek az élmények alapozzák majd meg az angol nyelv iránti szeretetemet?

1. Rajzfilmek, de angolul

A legelső találkozásom az angol nyelvvel nem meglepő módon a mesékkel volt. Egészen pontosan a Cartoon Network nevű csatornával, ami a kilencvenes évek elején még csak angolul volt elérhető itthon. Ez persze nem állított meg abban, hogy amikor csak tehettem, óvoda után a tévé képernyője elé cövekeljek. Hiába nem értettem egy kukkot sem, órákon át képes voltam angolul nézni a kedvenc meséimet. Egy alkalommal annyira belemerültem, hogy azt sem vettem észre, hogy a lelkesedésemben tátva hagyott számból kiesett a rágógumi, amit aztán a ollóval kellett kioperálni a hajamból. No de ez egy másik történet. Sokat segített, hogy a részeket sokszor ismételték, ezért volt lehetőségem mindent értelmezni, amit láttam. Egy idő után azt vettem észre, hogy minden világos, néhány szó pedig teljesen berögzült az agyamba. Tudtam, mit jelent, ha a kedvenc karaktereim egy bizonyos kifejezést használnak, persze ismételni nem tudtam még a szavakat, de hallás után már felismertem őket, és tudtam következtetni arra, hogy mit jelentenek. Így lett az egyik kedvenc mesém a Scooby-Doo!

2. Az első angol könyveim

Nyugi, nem az angol tankönyvekre gondolok, amiket az iskolába kellett magunkkal cipelni, hanem néhány képeskönyvre, amit nagyon szívesen lapozgattam akkoriban. Az első angol szavakat ezekből tanultam meg, bár őszinte leszek, a színes illusztrációk általában jobban lekötöttek, mint az angol szavak. Ennek ellenére rongyosra lapozgattam őket, így akaratlanul is sok tudást szívtam magamba belőlük. Az Usborne Képes angol szótár gyerekeknek volt az egyik kedvencem, ebben a könyvben minden oldalon kis feladványok is voltak: a képeken meg kellett találni bizonyos tárgyakat, imádtam őket keresgélni! A másik nagy kedvencem az 1000 szó képekben című könyv volt. Ha jól emlékszem ez a 80-as évek végén jelent meg, és angol mellett orosz szavakat is tartalmazott. Gyönyörűen volt illusztrálva, az oldalakon különböző hétköznapi szituációk elevenedtek meg. A főszereplő egy fehér fóka volt, ő segített a szavak megtanulásában.

3. Ifjúsági magazinok és dalszövegek

Ha a 90-es években, vagy a 2000-es évek elején voltál fiatal, akkor bizonyára te is lelkesen vásároltad a különböző tinimagazinokat. Talán emlékszel, hogy néhány újságban még az éppen aktuális slágerek dalszövegeit is közölték, méghozzá fordítással! Mai fejjel azért nem vagyok biztos benne, hogy ezek a lefordított szövegek tényleg megállták-e a helyüket, de akkoriban, Google Translate hiányában már ez is sokat segített, hogy megértsük, miről is énekelnek a kedvenc előadóink. Persze ha valaki olyan lelkes volt, mint én, az a könyvtárban is eltöltött néhány órát azzal, hogy nagyjából lefordítsa a kedvenc dalait. Mivel otthon nem volt szótárunk, ezért a közeli könyvtárban próbáltam meg megfejteni, miről dalol Britney Spears.

4. Számítógép és PC-játékok

Nem túlzás azt állítani, hogy én ahhoz a generációhoz tartoztam, aki már a számítógépen nőtt fel, habár kezdetben csak ritkán nyílt alkalmam arra, hogy gépezzek. Az általános iskolában a számítástechnika-órákon kezdtük el megtanulni, hogyan kell használni a Paint, a Word és a PowerPoint alkalmazásokat, de sokszor előfordult, hogy a gépekre telepített programok angol nyelvűek voltak. Az “addig kattintgatok, amíg meg nem találom, mit keresek” módszer időigényes, de hasznos volt, persze aztán már egész könnyen ment minden, hiszen gyorsan megjegyeztem, mi-mit jelent. Később, amikor már otthon is volt asztali számítógépünk, rákattantam a PC-játékokra is. Nagy mázlista voltam, mert anyukám egy elektronikai termékeket értékesítő cégnél dolgozott, így az elsők között próbálhattam ki a legújabb játékokat. Persze ekkor még magyar nyelvű szoftverekről nem is álmodhattunk, de nem volt nagy akadály angolul végigvinni a különböző pályákat. A legnagyobb hatást viszont a The Sims nevű életszimulátor-videójáték tette rám. Nem viccelek, volt, hogy hajnalig játszottam vele titokban, úgy, hogy másnap reggel iskola volt. Teljesen beszippantott, de rengeteget tanultam angolul a segítségével. 

Ha gyerekként nem sikerült, felnőtt fejjel még belevághatsz az angol nyelv tanulásába! Sosem késő elkezdeni, nálunk pedig a legjobb helyen jársz, ha hatékonyan, újító módszerekkel tanulnál meg angolul. Kezdd azzal, hogy kitöltöd ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This