Kép forrása: canva – canva.com

Biztosan hallottál már az angol nyelvtanulásod során arról a bizonyos négy készségről, aminek segítségével könnyebben megfoghatóbbá válnak a nyelvtudás különböző elemei. Mindegyik készség különböző képességeket foglal magába, valamint külön-külön gyakorolható és fejleszthető. De mi is ez a négy készség?

Kép forrása: https://blog.duolingo.com/subscores-improving-how-we-report-duolingo-english-test-results-2/)

Az angol nyelv négy fő készsége a következő:

 1. Olvasás – az írott angol nyelv megértésének képessége, beleértve a szókincset, a nyelvtant és a szövegértést.
 2. Írás – az írott angol nyelv előállításának képessége, beleértve a nyelvtant, a szókincset, a fogalmazást és a szerkesztést. – A házi feladatok megírása miatt ez egy nagyon fontos készség, hiszen az angol tanulás nem csak az óra keretein belül zajlik – nagyon sokat számít az, hogy az óra után mit teszel meg a tanulásod haladása érdekében.
 3. Beszéd – a beszédkészség, beleértve a kiejtést, az intonációt (= hanglejtés) és a folyékony beszédet. – Ha tanultál már nálunk, tudod, hogy nálunk a beszédcentrikusság a fő szempont a nyelvtanulás során, hiszen ez az a készség, amit egy valós élethelyzetben a legtöbbet használunk. Beszéd közben fejlődik a hallás utáni szövegértésed, a reakcióidőd, felkészítve Téged ezzel minden élethelyzetre! Hiszünk abban, hogy az órákon a beszédre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hiszen minden más készséget az órán kívül is tudsz gyakorolni.
 4. Hallgatás – a beszélt angol nyelv megértésének képessége, beleértve a szövegértést, a szókincs és a nyelvtan megértését, valamint az érvelés vagy vita követésének képességét.
Kép forrása: https://www.englishclub.com/learn-english/language-skills.htm

A fenti ábrán látható, hogy a négy készség bejövő és kimenő információkra bontható.

Spoken input = beszélt, beérkező információ, azaz listening (= hallgatás).

Spoken output = beszélt, kimenő információ, azaz speaking (= beszéd).

Written input = írott, bejövő információ, azaz reading (= olvasás).

Written output = írott, kimenő információ, azaz writing (= írás).

De vajon érdemes-e ezeket a készségeket szétválasztani?

Fontos megjegyezni, hogy ezek a készségek összefüggnek egymással, és függnek egymástól. Például ahhoz, hogy folyékonyan tudj angolul beszélni, jól kell értened a nyelvtant és a szókincset, és ahhoz, hogy jól tudj angolul írni, jó olvasási és hallási készségekre van szükséged.

Az angol nyelvtudást jellemzően a négy készség (olvasás, írás, beszéd és hallás) segítségével mérik, mivel ezeket a készségeket tartják a legelemibbnek a hatékony nyelvi kommunikációhoz.

Az olvasás és az írás az írásbeli szövegek megértésének és előállításának alapvető készségei, amelyek a tudományos és szakmai célokhoz elengedhetetlenek.

A beszéd és a hallgatás a személyes és telefonos kommunikáció alapvető készségei, amelyek a társadalmi és szakmai interakciókhoz, valamint információcseréhez elengedhetetlenek.

Mind a négy készség felmérésével átfogóbb képet kaphatunk a tanuló általános nyelvtudásáról, és arról, hogy mennyire jól tudja használni a nyelvet különböző helyzetekben.

A négy készség külön-külön történő felmérése részletesebb képet adhat a tanuló nyelvi erősségeiről és gyengeségeiről is, ami segíthet az oktatásban és a fejlesztésre szoruló területek megcélzásában.

Ezenkívül ez a négy készség egymással is összefügg, és függ egymástól: az angol nyelvtudást az értékelés céljától és a vizsgált nyelvtudás szintjétől függően többféleképpen lehet mérni.

Íme néhány példa:

 1. Szabványosított tesztek: Számos szabványosított teszt létezik az angol nyelvtudás felmérésére, például a TOEFL, az IELTS és a Cambridge English vizsgák. Ezek a tesztek általában az olvasási, írási, beszéd- és halláskészséget mérik, és általában tudományos és szakmai célokra használják őket.
 2. Tantermi tesztek: A tanárok osztálytermi teszteket is használhatnak a diákok angol nyelvtudásának mérésére. Ezek a tesztek tartalmazhatnak feleletválasztós kérdéseket, rövid választ igénylő kérdéseket és esszéket.
 3. Szóbeli vizsgák: Az angol nyelvtudás szóbeli vizsgákkal is mérhető, amelyek során a tanuló egy vizsgáztatóval beszélget, vagy egyes esetekben egy másik vizsgázóval a vizsgáztató jelenlétében. Ez manapság történhet személyesen, vagy videohíváson keresztül is.
 4. Portfólióalapú értékelések: Ez a tanuló munkájának vagy munkáinak egy bizonyos idő alatt készült gyűjteményének értékelése, amely a nyelvtanulásuk fejlődését mutatja.
 5. Önértékelés: Az önértékelés egy olyan módszer, amellyel a tanulók saját nyelvtudásukat értékelhetik. Tölthetnek önértékelő tesztet, kitölthetnek egy önreflexiót, vagy vezethetnek naplót a nyelvtanulásuk előrehaladásáról. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen értékelések eredményeit az értékelés más formáival, például az osztálytermi megfigyeléssel és az informális értékelésekkel együtt kell használni, hogy átfogó képet kapjunk a tanuló nyelvtudásáról.
 6. +1: A Speak! Nyelviskola szintfelmérő tesztje: A szintfelmérésünk során arra törekszünk, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapjuk a tudásodról. Ezt úgy érjük el, hogy nyitott válaszadási lehetőséggel kérünk téged adott mondatok lefordításra. Ezzel a szintfelmérési módszerrel elkerüljük a nem valós képet mutató, feleletválasztós felmérési formákat, valamint a nyers tudásodat kapjuk meg, és ezáltal pontosan onnan kezdjük el építeni a tudásodat, ahol abbahagytad.

Az angol nyelv négy készségének (olvasás, írás, beszéd és hallás) külön-külön történő mérése azonban bizonyos hátrányokkal járhat:

 1. A készségek közötti kapcsolat megszakadása: Az egyes készségek külön-külön történő értékelése nem feltétlenül tükrözi pontosan a tanuló általános nyelvtudását. Előfordulhat például, hogy egy tanuló jól teljesít az olvasási tesztben, de a beszédkészséggel nehezen boldogul, vagy fordítva. – A Speak!-es szintfelmérő például ezért tartalmaz egy fogalmazás részt a szintfelmérő végén, ahol a szabad mondatalkotási képességeidet figyeljük meg.
 2. A kontextus hiánya: Az egyes készségek külön-külön történő értékelése nem veszi figyelembe azt a kontextust, amelyben a nyelvet használják. Például előfordulhat, hogy egy tanuló jól teljesít egy előadást tartalmazó hallásértési teszten, de nehezen ért meg egy beszélgetést. – A Speak!-es szintfelmérő minden élethelyzetre kitér, legyen szó egy szerződés aláírásáról, vagy éppen arról hogy mit tennél, ha megnyernéd a lottót.
 3. Korlátozott perspektíva: Egy olyan teszt, amely csak egy készségre összpontosít, nem biztos, hogy átfogó képet ad a tanuló nyelvtudásáról. Például egy olyan teszt, amely csak az íráskészséget vizsgálja, nem feltétlenül veszi figyelembe a tanuló beszédértési képességét vagy általános kommunikációs kompetenciáját. – A bemutatóóránkkal és a szintfelméréssel együtt mi minden készséget figyelembe veszünk, így alakul ki a tűpontos szintfelmérés.
 4. Korlátozott, valós élethelyzetben való alkalmazás: Az angol nyelv négy készségét külön-külön mérő tesztek nem feltétlenül tükrözik a valós élethelyzeteket, és ennek következtében nem biztos, hogy segítik annak megértését, hogy a tanuló mennyire jól tudja használni az angol nyelvet a valós életben.

E korlátok miatt fontos, hogy a tanulók angol nyelvtudásának értékelésekor az értékelési módszerek kombinációját alkalmazzuk, és figyelembe vegyük azt a kontextust, amelyben a nyelvet használják. A Speak!-es szintfelmérésben mindig bízhatsz! Ha kitöltötted a szintfelmérőt, nyugodtan hátradőlhetsz, a többit mi intézzük! 🙂

Íme néhány módszer, amivel gyakorolhatod az angol nyelv négy készségét (olvasás, írás, beszéd és hallás):

Olvasás: Olvass különféle angol nyelvű szövegeket, például újságcikkeket, novellákat, regényeket és nem-fikciós könyveket. Próbáld meg növelni a nehézségi szintet, ahogy az olvasási készségeid fejlődnek. Próbálj meg hangosan is olvasni, hogy javítsd a kiejtésedet és az intonációdat (hanglejtésedet).

Írás: Írj rendszeresen angolul, például vezess naplót, írj e-maileket vagy leveleket anyanyelvi beszélőknek, írj esszéket vagy novellákat. Gyakorold a saját munkád szerkesztését és lektorálását, és kérj visszajelzést másoktól.

Beszédkészség: Beszélj anyanyelvi beszélőkkel, amikor csak lehet, akár személyesen, akár online nyelvcsereprogramokon keresztül. Gyakorold a beszédet egyedül úgy, hogy felveszed magad, és meghallgatod a saját beszédet, vagy próbáld meg „megtanítani” az angol nyelvet valaki másnak. Ha pedig ezt már mind megtetted, akkor iratkozz be hozzánk, és tanulj a beszédcentrikus módszerünkkel!

Hallgatás: Hallgass különféle angol nyelvű anyagokat, például zenét, podcasteket, hírműsorokat, filmek vagy tévéműsorok párbeszédeit. Próbáld megérteni a fő gondolatokat és a konkrét részleteket, vagy akár nézd őket újra felirattal is.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy mind a négy készség gyakorlása és a kihívást jelentő területekre való összpontosítás segít abban, hogy javítsd általános nyelvtudásod. Emellett használhatsz olyan nyelvtanulási alkalmazásokat vagy weboldalakat, amelyek feladatokat és különböző tevékenységeket javasolnak mind a négy készség gyakorlásához.

Szükséged van egy kis extra motivációra, hogy még jobban tudj fókuszálni a fent említett készségekre?

A globalizációnak köszönhetően a világ napról napra változik, és az egyik legértékesebb készség, amellyel rendelkezhetsz, az az angol nyelvű kommunikáció képessége. Egy új nyelv elsajátítása kihívást jelenthet, de hihetetlenül kifizetődő is. Minden egyes új szóval és kifejezéssel, amit megtanulsz, a lehetőségek új kapuit nyitod meg, legyen szó személyes vagy szakmai célról.

Gondolj bele, milyen emberekkel találkozhatnál, milyen helyekre juthatnál el, és milyen élményekben lehet részed, ha folyékonyan beszélnél angolul. Az angol nyelvtudásoddal képes leszel kommunikálni a világ minden tájáról érkező emberekkel, megértheted a különböző országok híreit és kultúráját, és még utazni is könnyebben tudsz majd.

Soha nem késő elkezdeni az angol nyelvtanulást. Tegyél apró lépéseket minden nap, és meg fogsz lepődni, milyen gyorsan fogsz fejlődni. Vedd körül magad angol nyelvű forrásokkal, például könyvekkel, filmekkel és zenével, és gyakorold a beszédet anyanyelvi beszélőkkel.

Ne feledd, hogy az angol nyelvtanulás egy utazás, nem pedig egy cél. Ne csüggedj, ha hibázol, vagy ha valamit nehezen értesz meg elsőre. Folytasd tovább, tanulj tovább, és rövid időn belül folyékonyan fogsz beszélni angolul. A világ vár rád, ne hagyd, hogy a nyelv akadályozzon álmaid és céljaid megvalósításában. Tedd meg az első lépést még ma, és töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, ha még nem tetted meg!

Budai Boglárka
a Speak! Nyelviskola ügyfélszolgálati vezetője és tanára

Share This