Kép forrása: canva.com

Egy kép többet mond ezer szónál… még akkor is, ha elsőre azt sem tudjuk, hogyan értelmezzük azt, amit látunk. Szerintünk éppen ezért is olyan izgalmas a művészet, hiszen nemcsak az alkotóról árulkodik, hanem az adott ország kultúrájáról is! Ebben a blogbejegyzésben 5 angol művészt mutatunk be, akik munkájukkal óriási hatással voltak a művészvilágra és a mai világunkra. Ismerd meg őket és a legjelentősebb alkotásaikat közelebbről, közben fejleszd az angol nyelvtudásodat is!

Francis Bacon

Az ír születésű brit festő problémás családi hátteréből kiszakadva már 16 évesen elhagyta a szülői házat és Londonba költözött, ahol lakberendezőként kezdett el tevékenykedni. Mindenféle előképzettség nélkül kezdte meg pályafutását festőként, miután húszas évei elején lenyűgözték Picasso képei egy párizsi kiállításon. Ebben az időszakban szórványosan és rendszertelenül alkotott egy-egy képet, de siker híján a legtöbbet megsemmisítette. Egészen 1945-ig kellett várnia a nagy áttörésre, ekkor ugyanis a londoni Lefevre galériában kiállításra került megbotránkoztató műve, a Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion (Három tanulmány egy keresztre feszítés alsó alakjaihoz). Az alkotás egyetlen éjszaka alatt az ország legkontroverzálisabb (ellentmondásos, vitára ingerlő) alkotójává tette, és innentől nem volt megállás. Nyers, groteszk és érzelmileg fűtött képei olyanok, mintha a rémálmainkból kerültek volna a vászonra. Hatásosak, tele vannak mondanivalóval és nem kímélik a közönséget.

Bacon hatása a világra tagadhatatlan. Ebben a videóban például Christopher Nolan híres filmrendező beszél arról, hogyan hatottak rá és filmjeire a művész alkotásai.

Banksy

Talán nincs is manapság olyan, aki ne hallott volna még a brit graffitiművész és politikai aktivista munkásságáról. Banksy a 21. század egyik legizgalmasabb művésze, aki elsősorban utcai felületekre, festékszóróval készíti megosztó alkotásait és hétpecsétes titokként őrzi valós személyiségét. Igen, Banksy arcát még soha senki sem látta, sőt, az igazi nevében sem vagyunk biztosak. Politikai és társadalmi mondanivalójú művészi kreációi a világ számos pontján felbukkantak, stencilekkel készült munkáit meghatározó stílusa miatt pedig könnyű felismerni őket. Jellemzően háborúellenes és antikapitalista üzeneteket hagy maga után az utcákon, köztereken, és olykor ennél extrémebb helyszíneken is. Egyszer a londoni állatkertben is bemászott a pingvinekhez, ahová az “Unjuk a halat” feliratot festette több mint két méter magas betűkkel. 2005-ben egy bevásárlókocsival vadászó ősembert ábrázoló képét akasztotta ki a londoni British Museum 49. galériájába. Ám ahelyett, hogy a képet eltávolították volna, a múzeum állandó gyűjteményébe került. 2007-ben pedig műanyag mobil wc-kből építette meg saját Stonehange-ét a Glastonbury fesztiválon.

Girl With Balloon (Lány léggömbbel) című képe 2018 októberében mintegy 1,2 millió euróért kelt el egy londoni árverésen. Alig pár másodperccel később azonban a képkeretbe épített papírvágó félig csíkokra szabdalta azt, ezt videón is megörökítették.

John Everett Millais

A Preraffaeliták Testvériségének egyik megalapítója 1829-ben született a dél-angliai Southampton városban. Tehetsége elképesztően korán megmutatkozott, ezért már 9 éves korában felvették a Királyi Akadémia egyik iskolájába, ahol később megismerkedett William Holman Hunttal és Dante Gabriel Rossettivel. Ők hárman alkották meg a Preraffaelita Testvériséget, és nem titkolt céljuk volt, hogy ezzel új mozgalmat indítanak a festészetben. Követendő példaként a 15. századi toszkán festők művészetét és Raffaello munkásságát jelölték meg, őszintébb, érzelmesebb és eszményítőbb képek alkotását tűzték ki maguk elé. Ezt komplex kompozíciókkal, a természeti környezet aprólékos kidolgozásával, és élénk színhasználattal érték el. Gyakran megfestett témái közé tartoztak a természetábrázolások, a bibliai történetek, a történelmi események és az irodalom ihlette illusztrációk, különösen Shakespeare művei alapján.

A Tate Britain londoni múzeum gyűjteményében található Ofélia című festmény minden apró részletét érdemes közelebbről megcsodálni, ebben a videóban rengeteg érdekes dolgot tanulhatunk Millais leghíresebb művéről.

David Hockney

A pop art stílus egyik alapítója, művész, fényképész, grafikus, valamint 2012 óta a brit érdemrend büszke birtokosa is. Hockney 1937. július 9-én született egy angol kisvárosban, Bradfordban. Szigorú egyházi neveltetésben nőtt fel, ami csak olaj volt a tűzre lázadó karakterének kialakulásában. Hockney huszonhét évesen járt először a napsütötte Kaliforniában, ami éles váltás lehetett az állandóan borús brit éghajlat után. A művész mondhatni szerelembe esett a modern épületekkel, a színekkel és a forrósággal, lenyűgözték a különböző formák és textúrák. Végül ez a közeg adta a legnagyobb inspirációt munkáihoz, festményei fő témái medencék, és az abban lubickoló emberek voltak. Hockney az egyik “legdrágább” élő festőművész, The Splash (Csobbanás) című munkája nem kevesebb, mint 23 millió angol fontért kelt el a londoni Sotheby árverésén néhány évvel ezelőtt. Senki sem mondhatja, hogy 84 évesen nem halad a korral, ugyanis legutóbbi kiállításának képeit az iPadjén alkotta meg a koronavírus-hullám kellős közepén. 

Találtunk egy interjút, ahol a beszélgetés mellett rengeteg archív felvétel is gazdagítja az izgalmas beszélgetést. Hockney többek között Van Gogh művészetéről is elmondja a véleményét. Ja, az angol gyakorlásához is kiváló ez a videó, úgyhogy ne hagyd ki!

Lucian Freud

A figuratív festészet legkiemelkedőbb brit képviselője, aki zavarbaejtő képein főként az emberi test esendőségét és a meztelenséget ábrázolta. Már csak ezért is izgalmas, hogy mindezek ellenére maga II. Erzsébet királynő is felkérte egy portré megfestésére. Freud igazán termékeny művész volt, az év minden napján alkotott. Korai művein a szürrealizmus jegyeit fedezhetjük fel, a második világháború után viszont Durer és Rembrandt hatására a portrékészítésre összpontosított. Bár nem egy híres modellje volt, legtöbbször mégis inkább barátait és családját festette meg. Híres volt arról, hogy modelljeit hosszú órákon át tanulmányozta, művei pedig teljesen elvonatkoztattak az aktuálisan diktált szépségideálok megjelenítésétől. Átlagos, hétköznapi és olykor extrém testalkatú emberek portréját keltette életre a vásznon. A negyvenes évektől figyelemmel követte a saját testének változásait, és az öregedés folyamatát évtizedeken tanulmányozta önarcképei és portréi segítségével.

Ebben a nem mindennapi videóban betekintést nyerhetünk a művész stúdiójába, ahol minden mozdulatlan, amióta Freud 2011-ben elhunyt. Az ecsetek, a festékek és a falra felírt emlékeztetők láttán pedig olyan, mintha csak a boltba ugrott volna le tejért.

Szeretnél még többet megtudni az angol festőkről és művészekről, de úgy érzed, hogy a nyelvtudásod még nem elég ehhez? Semmi gond, ugyanis nálunk bármilyen tudásszintről elkezdheted a tanulást! Töltsd ki ingyenes online szintfelmérőnket, aztán kezdődhet egy új kaland a Speak! Nyelviskolában!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This