Kép forrása: canva.com

Anglia évszázadok óta komoly szerepet tölt be a világtörténelem alakulásában. Itt azonban nem a politikáról szeretnénk beszélni, ennél barátságosabb témával készültünk: az Egyesült Királyság legnagyobb államának a sporttörténelmi jelentősége sem elhanyagolható. Megpróbáltunk összeszedni öt angol sportágat, amelyben a világ legjobbjai közé tartoznak vagy tartoztak. Ha ezeket szeretnénk közelebbről is megismerni, akkor érdemes az eredeti, angol nyelvű leírások, szabályismertetések között is böngésznünk – hely hiányában mindent nem tudunk felsorolni.

Olvasható lesz az alábbiakban néhány meglepőnek tűnő mozgásforma, amelyben remekelnek a háromoroszlánosok. Mindenki tudja, hogy ki az a David Beckham, de vajon meg tudja-e valaki mondani, hogy melyik sportág olimpiai bajnoka Frederick Humphreys? Az újkori sporttörténelem során az angolok számtalan sikersportot fel tudnak vonultatni. Ezek közül néhány az egész világot lázba hozza, míg mások csak rövid fellángolásokat tudnak felmutatni, de olyan is akad, amit csak néhány országban játszanak, de így is milliók követnek. Nézzük hát, mely sportágakban tartoznak az angolok a világ élvonalába.

Labdarúgás

Mi mással kezdhetnénk. Az angolok nemes egyszerűséggel a foci feltalálóinak tartják magukat, az már hidegen hagyja őket, hogy egészen az ókori Kínáig visszavezethető a játék eredete. Az igaz, hogy a fellendülés Angliában kezdődött el idestova kettőszáz éve, no meg az is tény, hogy az első amatőr futballegyesületet is itt jegyezték be 1857-ben, FC Sheffield néven. Az első szabálykönyv is hozzájuk köthető, olyan gyöngyszemekkel, mint például „nem szabad a labdát érinteni, ha az a levegőben van” vagy „lábbal csak a labdát szabad rúgni”. Hozzájuk köthető az első válogatott meccs is 1872-ből – ki más, mint Skócia volt a küzdelem másik résztvevője. Azóta nincs olyan mérkőzés, bárki is legyen az ellenfél, hogy ne esélyesként gondoljanak magukra, mégiscsak olyan zseniális labdarúgókat adtak a világnak, mint Sir Stanley Matthews, Sir Robert „Bobby” Charlton, vagy a már emlegetett David Beckham. Ennek ellenére mindössze egy világbajnoki címet sikerült összehozniuk 1966-ból, valamint egy döntőt a 2020-ról 2021-re halasztott Eb-ről.

Krikett

Még egy sport, amit az angolok magukénak mondanak, ám ebben az esetben valószínűleg igazuk is van. Az első írásos emlékek 1550-ből származnak, az azóta eltelt több, mint ötszáz évben több válfaja is kialakult. A tizenkilencedik században kezdték egységesíteni, de manapság is több formátuma létezik: a hagyományos krikettmeccs akár öt (!) napig is eltarthat, míg a kétezres években létrehozott, úgynevezett Húsz20 (Twenty20) játékmóddal igyekeznek élvezetesebbé, könnyebben fogyaszthatóvá tenni a nagyközönség számára, utóbbi nagyjából három óra alatt ér véget. A világ egyik legnézettebb sportja, milliárdnyi követővel, érdekes módon mégis kevés országban űzik magas szinten. Ennek oka, hogy elsősorban a régi angol gyarmatokon honosodott csak meg igazán. Ausztrália mellett India, Pakisztán vagy éppen Srí Lanka számít a krikett fellegvárának. Ott liheg a nyomukban Banglades, Új-Zéland, Zimbabwe és Dél-Afrika. Természetesen Anglia sem marad el tőlük játéktudásban, sőt utolsó nagy tornájukat nem is olyan régen, 2019-ben nyerték meg. Ráadásul „örökös” olimpiai bajnoknak vallhatják magukat. A krikett ugyanis eddig a napig mindössze egyetlen alkalommal, az 1900-as párizsi játékokon szerepelhetett, ott is két csapat részvételével. A címmeccsen pedig az angolok diadalmaskodtak a házigazdák ellen, így ők az egyetlen ország, amelyik olimpiai bajnoki címet tud felmutatni krikettben.

Darts   

Nagyon úgy tűnik, hogy az angolok minden sport keletkezésénél jelen voltak, a darts legalábbis biztosan ebbe a kategóriába tartozik. Érdekesség, hogy már a tizenkilencedik században is sok helyen játszották, maga az angol parlament is csak 2001-ben jött rá, hogy ezt a játékot sport kategóriába is lehet sorolni. Eközben a darts az egész világon kedvelt tevékenységgé vált, a huszadik század második felétől pedig a nemzetközi versenyek is egyre nagyobb teret kaptak. A végső áttörést a világbajnokságok megszervezése és a tévéközvetítés hozta meg, ahol mindenki szurkolhatott a kedvencéért. Az angolok kedvence pedig nem más, mint Phil Taylor. Minden idők legsikeresebb játékosa a különböző szervezeteknél összesen tizenhat világbajnoki címet szerzett, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy hatalmasat ugrott a darts elismertsége és népszerűsége. Napjainkban odáig jutottunk, hogy csak Angliában több mint hatmillióan dobálnak versenyszerűen. A nagy számok törvénye alapján Taylor visszavonulásával is kiváló játékosokat tudnak felvonultatni az angolok, annak ellenére, hogy a jelenlegi ranglistavezető walesi születésű, a regnáló világbajnok pedig skót. A nyomukban viszont ott loholnak az angolok, elég, ha csak Rob Crossra vagy Michael Smith-re gondolunk.

Vitorlázás

Tippeljünk, kik vettek részt a történelem első dokumentált vitorlásversenyén: hát persze, hogy az angolok! II. Károly angol királynak a yorki herceg felett aratott fölényes győzelmével vette kezdetét a háromoroszlános vitorlástörténet a Temzén, 1661-ben. Azóta persze a sport és a vitorlások rengeteget változtak, sokkal kisebb, mozgékonyabb hajók szelik manapság a habokat. Az angolok szeretete a sport iránt azonban semmit sem lankadt, ráadásul eredményességben sem adták alább. A vitorlázást pedig a világ majd minden pontján űzik, ahol vízre tudnak szállni a helyiek. Ennek ellenére a legsikeresebb nemzet továbbra is a brit. Az olimpiák történetében kis skót és walesi rásegítéssel Nagy-Britannia áll az éremtáblázat élén 30 aranyával és több mint 60 dobogós helyezésével. A legnagyobb sztár pedig nem más, mint az azóta lovaggá ütött Charles Benedict Ainslie, vagy, ahogy angolok ismerik, Sir Ben Ainslie, aki a Laser és a finn dingi kategóriákban összesen négy aranyat tett a közösbe.

Mi legyen az ötödik?

Kicsit bajba kerültünk a lista készítése közben. Az angol sportteljesítmények világszinten kiemelkedőek, ezért nehéz olyan sportot találnunk, amelyben az átlagtól eltérő fölényt mutatnak. Írhatnánk a Forma–1-ről és Lewis Hamiltonról, aki lassan minden rekordot megdönt. Ódákat zenghetnénk az atlétáik sikereiről, akik kis túlzással zsákban hordják haza az érmeket a világversenyekről. Megénekelhetnénk Adam Peaty mellúszásban repesztett világrekordjait vagy Ronnie O’Sullivan sznúkerasztalnál tett hőstetteit, de mi mégsem így döntöttünk. Az olimpiák eredménysorát böngészve ugyanis három olyan sportra bukkantunk, amelyben az angolok/britek vezetik az éremtáblázatot. Kettőről már volt szó, jöjjön tehát a harmadik. Választásunk öt olimpiát is megélt, tehát nem szabad félvállról vennünk. Valódi csapatverseny, emiatt nehéz egyéniségeket kiemelnünk, de biztosak vagyunk benne, hogy kétszeres olimpiai bajnok és egyszeres ezüstérmes Edwin Mills vagy az ugyanilyen eredménysorral rendelkező, a bevezetőben már említett Frederick Humphreys a sportág szupersztárjai közé kellett, hogy tartozzon. Mindketten annak a nyolcfős csapatnak voltak a tagjai, amelynek a győzelemhez annyi feladata volt, hogy áthúzzon a középvonalon a másik oldalról legalább hat lábat. Ha valaki még nem jött rá, hogy miről is beszélünk, annak segítünk: az angolok a világ szinte minden sportjában képesek kiemelkedően teljesíteni, így az öt legjobb sportág bemutatására tett kísérletünk utolsó választása nem eshetett másra, mint az 1900 és 1920 között az olimpiákon szereplő kötélhúzásra.

Gondoltad volna, hogy mi mindenben jeleskednek az angolok? Ha keveset tudsz ezekről a sportokról, ezért szeretnél utánanézni a történetüknek, szabályrendszerüknek angolul, ám még nem beszéled elég jól a nyelvet, akkor bátran keresd fel a Speak! Nyelviskola online angol nyelvi képzéseit.

Első lépésként pedig töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This