Kép forrása: canva – canva.com

Egy jó, akciódús kalandfilmet keresel estére? A legjobb helyen jársz! Filmajánlónkban 5 olyan filmet mutatunk, amiket akár százszor is újranéznénk, annyira imádjuk őket. De van mellettük még egy fontos érvünk: ha eredeti nyelven nézed őket, még az angolodat is fejlesztheted! Szinte észrevétlenül javulhat a hallásértésed és bővülhet a szókincsed is, ha angolul nézed a filmeket, ráadásul közben remekül szórakozhatsz. Sikerült meggyőznünk? Akkor íme a mi kedvenceink, amik még a legszürkébb hétköznapokat is feldobják.

A múmia 

The Mummy (1999)

Ódákat tudnék zengeni erről a klasszikusról, ami a gyerekkorom egyik legmeghatározóbb filmélménye volt. Talán emiatt egy kicsit elfogult vagyok, de az a helyzet, hogy a történet, a zene és a látvány még a mai napig megállja a helyét, ezért bármikor is megy a tévében, tuti, hogy nem kapcsolok el. Az 1999-ben bemutatott színes amerikai fantasy-kalandfilmben Brendan Fraser, Rachel Weisz és Arnold Vosloo látható a főbb szerepekben. A történet az ókori Théba falai között indul, ahol Imhotep főpap és a fáraó szeretője között lángra lobban a szerelem. A titkuk azonban kiderül, a büntetésük pedig még a halálnál is rosszabb. Imhotep sírjára háromezer évvel később bukkan rá egy csapat kalandor, akik nem is sejtik, milyen átkot szabadítottak a világra azzal, hogy felébresztették a múmiát. Több folytatás, sőt, remake is készült, A múmia visszatér című második részt is szívből ajánlom, ami méltó folytatása az eredeti történetnek.

A nemzet aranya

National Treasure (2004)

Benjamin Franklin Gates annak szentelte az életét, hogy rábukkanjon a legnagyobb kincsre, George Washington, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin aranytartalékára. Ben nem az első a családban, aki arról álmodozott, hogy ő lesz az a szerencsés, aki felfedezi a titkos lelőhelyet, ám eddig minden Gates belebukott a próbálkozásba. Az pedig csak nehezíti a keresést, hogy nincs kézzelfogható bizonyíték a kincs létezésére. Legalábbis eddig még nem volt… Nicolas Cage brillírozik, látszik, hogy a forgatás minden percét élvezte, éppen ezért működik olyan jól a film dinamikája, ami már az első perctől megragadja a néző figyelmét. Ebben persze az is segít, hogy a film rejtélyei és kalandjai mögött történelmi tények és legendák húzódnak meg. Misztikus szimbólumok, templomos lovagok, titkos kódok… Kell ennél több?

Tőrbe ejtve

Knives Out (2019)

A lista többi filmjéhez képest a Tőrbe ejtve egy kicsit kilóg a sorból, ugyanis inkább hasonlít egy Agatha Christie regényre, mint vadregényes kalandfilmre. Akcióból, rejtélyből azonban nincs hiány, nézőként is kipróbálhatjuk magunkat detektívként, hiszen a rejtély, amit a film hőseinek meg kell oldania nem piskóta. Egy milliárdos krimiírót holtan találnak vidéki villájában, ráadásul éppen a 85. születésnapján. A család kérésére egy híres magándetektív, bizonyos Benoit Blanc érkezik a birtokra, hogy fényt derítsen a bűncselekményre, azonban a nyomozás során egyre furcsább titkok kerülnek napvilágra, és úgy tűnik, a megoldás egyre távolodik. Minden gyanusítottnak betonbiztos alibije van, és emellett nyomós indítéka is a gyilkosságra… Vajon ki lehetett az elkövető? A film igazi sztárparadé is egyben, hiszen a milliárdos krimiírót az Oscar-díjas Christopher Plummer alakítja, családtagjait pedig olyan hírességek keltik életre, mint Chris Evans, Toni Collette, vagy Jamie Lee Curtis, a detektív szerepében pedig Daniel Craiget láthatjuk.

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Nem is tudom, van-e olyan, aki még sosem látta ezt a filmet! Ha igen, akkor itt az idő pótolni a hiányosságot! Szintén egy gyerekkori kedvencem, amit annyiszor újranéztem kislányként, hogy fejből tudtam a párbeszédeket, mondhatni kívülről fújtam a filmet. Felnőtt fejjel már sokkal érdekesebb eredeti nyelven nézni, így legalább az angolt is gyakorolhatom. A XVII. században járunk, ahol a kalózok a tenger urai, és még az angol királyi flottát is megfélemlítik. De egyetlen kalózhajó sem olyan félelmetes, mint a Fekete Gyöngy, amelynek elátkozott legénysége bármire képes azért, hogy visszanyerjék szabadságukat. Kevesen tudják, hogy a filmet a Walt Disney vidámparkjának egyik látványossága ihlette, éppen ezért a kritikusak először szkeptikusan fogadták a bemutatót. Pedig a siker nem maradt el, a világ különböző országaiból összesen 653 millió dollárt hozott a készítőknek, és öt Oscar-díjra is jelölték.

Jumanji: Vár a dzsungel

Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Tudom, tudom… az eredeti Jumanji filmhez semmi sem érhet fel, és Robin Williams nélkül a folytatás sem az igazi. Én lepődtem meg a legjobban, mikor a 2017-es verziót megnéztem, ez a film ugyanis nagyon-nagyon szerethető, és méltó folytatása az eredeti történetnek! Ismét előkerül a nagy felfordulást okozó régi játék, most éppen négy középiskolás bukkan rá egy konzolra, amin a Jumanji nevű program fut. Amint elkezdik a játékot, egy furcsa világban találják magukat, ahonnan csak úgy juthatnak ki, ha a szabályok szerint játszanak. Életük legveszélyesebb kalandjába csöppennek, ráadásul új testben kell végrehajtaniuk a küldetést. Érdemes adni a filmnek egy esélyt, mert remek humora van, izgalmas, és az egész család számára felhőtlen szórakozást ígér.

Elkélne még egy kis gyakorlás, mielőtt eredeti nyelven kezdenéd el nézni a filmeket? Válaszd a Speak! Nyelviskolát! Nálunk a tudásodnak megfelelő szinten sajátíthatod el az angol nyelv fortélyait. Mindegy, hogy hol élsz, nálunk online tanulhatsz, és az angol beszédtől való félelmeidet is segítünk leküzdeni. Töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőt, és csatlakozz hozzánk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This