[Timi könyvajánlója] Ezt az 5 könyvet angolul olvasd el

Újból nagy fába vágtam a fejszémet, de nem bírok ellenállni amikor könyves témáról van szó. Ma az a feladatom, hogy ajánljak nektek 5 olyan könyvet, amit szerintem „csak angolul szabad” elolvasni.

Hát… nem volt könnyű feladat kiválasztani 5 könyvet, hiszen annyi csodás alkotás van az irodalom világában, de végül összeállt a toplistám.

Miért angolul olvass?

Első körben fontos tisztázni, hogy miért csak angolul érdemes elolvasni őket. Úgy gondolom, hogy minden szöveges műalkotás azon a nyelven élvezhető leginkább, amely nyelven eredetileg íródott.

Persze, vannak nagyon jó és profi fordítások, de véleményem szerint mégis csak az eredeti az, ami igazán át tudja adni a regény feeling-jét.

Mit takar a feeling szó ebben az esetben? Minden könyvnek van egy egyéni hangulata, érzelemvilága, ami csak akkor jön át, ha az ember eredeti nyelven olvassa a művet. Vannak kifejezések, szófordulatok, amelyek külön jelentéssel bírnak egy-egy szerző munkásságában. Ehhez mindenképpen érdemes elolvasni a regényt eredeti nyelven (is).

Vannak olyan alkalmak, amikor olvasok egy könyvet magyarul és megfordul a fejemben, hogy vajon mire is gondolhatott a szerző, amikor bizonyos mondatokat leírt. És abban az esetben mindig megkeresem az eredeti művet (szerencsés esetben angol nyelven) és elolvasom az adott részt.

Ilyenkor gyakran minden új értelmet nyer.

Hát ezért érdemes eredeti nyelven olvasni, amit csak lehet. Mutatom is, hogy melyik az az 5 könyv, amit szerintem csak angolul lehet igazán élvezni.

1) Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice) – Jane Austen

Kép forrása: PublicBookshelf

A történet elbűvölő. Amikor egy új, gazdag ifjú költözik Netherfieldbe, akkor a Bennet ház összes női tagja extázisba kerül. Na jó, majdnem az összes, kivéve Elizabethet, aki sokkal komolyabb, mint a korabeli lányok.

A szálak nagyon érdekesen szövődnek, és mivel az 1800-as évek elején az számított a legnagyobb sikernek egy házaspár életében, hogy hány lánygyermeküket tudták sikeresen férjhez adni (Bennetéknél 5 házasulandó lány is van), van izgalom a regény minden egyes oldalán.

Nagyon nagy szeretettel ajánlom bárkinek ezt a könyvet, hiszen, habár Austent „női” írónak tartják, nagyon élvezetes nyelvet használ pasik számára is. Ráadásul alapmű.

2) Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea) – Ernest Hemingway

Kép forrása: Amazon.com

Be kell vallanom hősiesen, hogy Hemingway nem tartozik a kedvenc íróim közé, ez a műve viszont igazán magával ragadó.

A regény Santiagoról szól, egy öreg, kubai halászról, akinek annyira nincsen sikere már a saját mesterségében, hogy még a kis segédjét is eltiltják tőle. Miután 84 egymást követő napon nem sikerül halat fognia a megszokott helyén, úgy dönt, hogy kicsit kijjebb hajózik, és az öbölben próbál szerencsét.

Ki is fog egy óriási halat, amivel két napig hadakozik, amíg sikerül végre megölnie. Miután a hallal végez, elindul hazafelé, de az igazán nagy bonyodalmak csak most kezdődnek. Hogy hogyan végződik a történet? Hát ahhoz el kell olvasni (angolul) a regényt.

3) Harry Potter – J.K. Rowling

Kép forrása: WhatCulture.com

A Harry Potter kötetek meghatározó szerepet töltöttek és töltenek be az életemben. 11 éves voltam, amikor megkaptam az első kötetet a nagybátyámtól.

Nálam nagyon nehezen indult be az olvasás, és az első igazi könyvekkel kapcsolatos sikerélményem az volt, amikor befejeztem az első HP könyvet.

Utána már faltam ezeket a könyveket, annyira gyorsan beszippantottak, hogy az utolsó kötetet nem bírtam megvárni magyarul és angolul (is) meg kellett venniük nekem.

A történet egy nagyon híres varázslóról szól, akit kisbaba korában „megjelölt” egy igazán gonosz varázsló. Harry élete arról szól, hogy hogyan fogja majd legyőzni ellenségét és megmenteni az egész „mugli” emberiséget. Remek könyv, bárkinek ajánlom.

És mivel első körben angol anyanyelvű kis tiniknek íródott, így a nyelvezete angolul is elég egyszerű ahhoz, hogy belevágj.

4) Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete (The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) – Robert Louis Stevenson

Kép forrása: Wattpad

Ezt a regényt az egyetemi tanulmányaim alatt olvastam, és rögtön megfogott. Egy olyan tudósról szól, aki kifejleszt egy italt, amivel szét tudja választani a tudatos énjét a tudatalattijától.

Az egyik énje jó, a másik énje velejéig gonosz. Szépen lassan alakul ki a történet, különböző emberek szemszögéből vizsgáljuk meg a történteket, és csak a regény legvégén derül ki, hogy mi is történik pontosan a doktorral, és hogy veszi át az uralmat a teste felett egyre inkább Mr. Hyde.

5) A könyvtolvaj (The Book Thief) – Markus Zusak

Kép forrása: Barnes & Noble

Aki szereti a könyveket, annak ez egy kötelező olvasmány. A regény Lieselről szól, egy kislányról Németországban, aki, miután az öccse meghal elmegy, és nevelőszülőkhöz költözik.

A történet a második világháború alatt játszódik, és részben a könyvekről, részben zsidó menekültek bújtatásáról szól, részben pedig arról, hogy hogyan változik meg egy kislány élete azáltal, hogy megtanul olvasni és kitárul előtte egy egész világ.

Amikor a náci katonák elkezdik felégetni a könyveket a főtereken, akkor Liesel elcsen egy könyvet és ezzel elindít egy egész lavinát. A lány folyamatosan lopja a könyveket a polgármester házából, és azzal igyekszik a háborús időszakban megőrizni a gyerekkorát, hogy olvas és könyvet ír egy elbújtatott fiatalemberrel, Max-szel a pincében.

Igazán érdekes könyv, még annál is érdekesebb véggel.

Angolul pedig egyenesen letehetetlen.

Ha nem csak olvasni, hanem kommunikálni is magabiztosan szeretnél angolul, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkat, ahol unalmas könyvek és elméleti magyarázatok nélkül tanítunk meg angolul beszélni. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, jelenleg hol tartasz az angollal, és honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Rusz Tímea, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This