Kép forrása: canva.com

Amikor elkezdtem angolul tanulni, szinte biztos voltam benne, hogy az életem több területére kihat majd a megszerzett tudás, de azt álmaimban sem mertem remélni, hogy ennyi apró dolog válik majd könnyebbé és ilyen sok változás történik a mindennapjaimban.

Amikor elkezdtem összeírni ezt a hosszú listát, nagyon meglepődtem, hogy csak úgy dőlt belőlem a szó. Nem kellett sokat gondolkoznom azon, hogy mi az a sok pozitív változás, ami bekövetkezett az életemben, mert egyik gondolat követte a másikat. Nekem nagyon hasznos, hogy leírva látom ezeket a kisebb-nagyobb mérföldköveket, és akármikor átfutom a listát, kapok egy újabb önbizalomlöketet. 

Nagyon remélem, kedves olvasó, hogy ez veled éppen ugyanígy lesz, és ösztönözni tudlak rá, hogy te magad is összegyűjtsd azokat a pozitív változásokat, amiket az angol nyelv elsajátításának köszönhetsz.

Ha lemaradtál, a bejegyzés első részét ide kattintva elolvashatod.

31. Az utazás és a reptéri ellenőrzés közben általában nagyon stresszes voltam, főleg egy idegen országból hazafelé. Amióta tudok angolul, sokkal nagyobb biztonságérzetem van, mert tudom, ha bármi gond adódik, érteni fogom a helyzetet és tudok majd rá reagálni.

32. Megtanultam értékelni az apró sikereket, egy jól sikerült gyakorlás, vagy akár egy gyorsan megtanult szólista után is büszke vagyok magamra.

33. Türelmesebb lettem önmagammal szemben, mert rájöttem, hogy a tanuláshoz idő kell, és ha siettetem a dolgokat, azzal csak magamnak ártok.

34. Ha videojátékokkal játszom, már sokkal könnyebben megértem a játék sztoriját, cselekményét is, ami szuper, hiszen pont azokat szeretem, amik nemcsak izgalmasak, de mélyebb tartalommal is rendelkeznek.

35. Amikor cikkeket írok, angol nyelvű forrásokat is fel tudok használni.

36. Csillapodott bennem a vizsgadrukk. Persze még mindig érzek egy egészséges mértékű izgalmat, de már közel sem élem meg olyan tragikusan a számonkérést, mint korábban.

37. Ha külföldön múzeumba látogatok, kiállítást nézek, akkor az angol nyelvű kiírásokkal, idegenvezetéssel vagy audio guide-al tökéletesen elboldogulok.

38. Egy csomó régebbi filmet – amit korábban csak szinkronosan láttam – megnéztem eredeti nyelven is. Néha elborzasztott, néha pedig meglepett a magyar szinkron minősége! A legtöbbször pedig arra jutottam, hogy tényleg érdemes felirattal, angol nyelven nézni a filmeket.

39. Mivel olyan állatorvoshoz járok a két cicámmal, aki beszél angolul és kifejezetten olyan pácienseket is vállal, akik külföldről érkeztek, szóba tudok elegyedni a külföldi gazdikkal is.

40. Mióta az online angol órákon hozzászoktam ahhoz, hogy néha másokkal kell együtt dolgoznom egy-egy feladat megoldásán, a való életben is könnyebben tudok csapatban dolgozni, pedig eddig ez rám nem volt jellemző.

41. Néha azon kapom magam, hogy angolul könnyebben jönnek a szavak, mint magyarul. Még jó, hogy a közvetlen környezetemben általában értik, miről hadoválok!

42. Új ismeretségekre, barátságokra tettem szert a Speak!-ben az online angol tanulás közben, és jó emlékekkel gondolok vissza minden egyes angol tanfolyamra.

43. Bármilyen furcsán hangzik, a testmozgáshoz való viszonyom is rendeződött az angoltudásomnak hála. Több olyan pilates- és jógaoktatót találtam YouTube-on, akik segítettek megérteni a mozgás fontosságát, és azt is, hogyan találhatok örömet a fárasztó gyakorlatsorokban.

44. Habár eddig elzárkóztam a külföldre költözéstől, most már nem rémiszt meg a gondolat annyira, mint régebben. Most sem érzek égető vágyat, hogy tartósan másik országba költözzek, de ha mégis úgy hozná az élet, tudom, hogy a nyelvtudásommal sokkal könnyebben tudnék érvényesülni, és ez a gondolat nagyon megnyugtat.

45. Bár már megjelent a magyar verziója, a Cards Against Humanity nevű játék angolul sokkal viccesebb. Mióta megy az angol, csak ezzel játszunk a barátaimmal.

46. Ki tudom mondani helyesen, hogy Worcestershire-szósz.

47. Mikor Londonban jártam, megszerettem egy csomó angol kaját, amit azelőtt még sosem próbáltam. Ilyen például a paradicsomos bab, a skót tojás, vagy éppen a fekete tea tejjel.

48. Megszerettem az angol humort.

49. Büszke vagyok a kisöcsémre, aki még csak általános iskolás, mégis elképesztő szinten beszéli már most az angol nyelvet. Tudom, hogy neki is önbizalmat ad, hogy ő az évfolyamán a legügyesebb, és engem is motivál, mikor meséli, hogy megint ötösre felelt angolból.

50. A legfontosabb, hogy rájöttem, senkinek sem kell bebizonyítanom semmit, mert annál semmi sem fontosabb, minthogy a saját magam által kitűzött célokat elérjem.

Ha megtanulsz angolul, minden megváltozik és új világok nyílnak meg előtted. Csak akkor tudod meg, milyen lehetőségek várnak rád, ha adsz egy esélyt a tanulásnak, méghozzá velünk, a 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel! Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, majd csatlakozz következő online angol tanfolyamunkhoz!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This