Ki tudna ellenállni egy kis szórakozásnak? Amikor a nyelvtanulás kerül terítékre, akkor a könnyed és játékos tanulás nem csak a fejlődésednek kedvez, hanem a lelkedet is simogatja.

Minél többször tanulsz fesztelen módszerekkel, annál könnyebb lesz beépíteni a mindennapjaidba az angolt és sokkal jobb eredményeket fogsz elérni.

Rengeteg módja van a szórakozva tanulásnak, ha tudod hol keresd őket. Az egyik aduász az internet, ami lehetőséget nyújt neked, hogy megtaláld a hozzád legjobban passzoló alkalmazásokat, oldalakat, amikkel élvezetesen egészítheted ki az angoltanulást és a nyűg helyett, szuper időtöltéssé válik a folyamat.

Ha esetleg ráunsz egy ilyen alkalmazásra vagy YouTube csatornára, lazán válthatsz és kereshetsz másik neked tetsző módszert vagy rendszert.

Az online tanulás másik pozitív hozadéka, hogy interaktív.

Jóval élvezhetőbb és szórakoztatóbb az interaktív gyakorlás, mint a magolás a kopott könyvekből és más hagyományos módszerek, amihez volt szerencsénk bőven az iskolás éveink alatt.

Ragadd meg a laptopod és fusd át a következő 6 nyelvtanulási lehetőséget.

1) #Instagram

Insta megszállott vagy? Akkor itt az ideje, hogy beépítsd a nyelvtanulási repertoárodba.

Ahhoz, hogy nyelvtanulásra használd érdemes egy külön fiókot létrehoznod és a célnyelveden posztolni, hashtageket használni, mert így idővel olyan követőkre tehetsz szert, akik szintén ezen a nyelven beszélnek, vagy éppen tanulják, úgy ahogy te is.

Kövesd őket, beszélj velük, vedd fel velük a kapcsolatot.

Emellett persze fennáll a lehetőség, hogy a saját fiókodból kapcsolódj rá a célnyelveden beszélő emberekre. Szimplán kövesd be, akik érdekelnek: hírességek, zenészek, írók, influencerek, vagy a kedvenc sorozatod szereplői –  a lista végtelen lehet.

Így, amikor a metrón ülve unalmadban görgetsz lefele, rengeteg angol szöveget olvashatsz, képekkel találkozhatsz, amiket társítasz később a szavakhoz, kifejezésekhez, plusz kicsit bekukkanthatsz, hogy hogyan élnek ott az emberek, vagyis megismerheted a kultúrát, az ételeket, a szokásokat. Ez pedig felbecsülhetetlen érték.

És ne feledkezzünk meg a hashtagekről sem. Írd be, hogy #learnEnglish, vagy ha gasztronómia fanatikus vagy, akkor használd a #recipes, ha imádod a sorozatokat, filmeket akkor keress rá a kedvenc szereplőidre, színészekre, írókra és rengeteg új dolgot tanulhatsz a célnyelveden.

2) Találj egy, a célnyelveden beszélő partnert

Az egyik legélvezetesebb módja az írás és a beszéd gyakorlásának, ha keresel egy külföldi barátot, akivel beszélgethetsz. Ezzel lehetőséged lesz élesben, mégis kockázatmentesen gyakorolni, így később, ha váratlan helyzet ér és leszólít valaki az utcán iránymutatásért, akkor lazán, bátran tudsz majd segíteni.

Ez a módszer rengeteg új kaput nyithat meg előtted.

Nem csak abban segít, hogy fejleszd a készségeket, hanem kapcsolatokat építhetsz. Talán már ismersz is valakit, akivel tudsz beszélni, de ha még sem, akkor mutatok neked pár oldalt, ahol könnyedén találhatsz külföldi beszélgetőpartnereket.

 

3) Autentikus vloggerek

Sosem volt olyan könnyű angolul tanulni, mint most, amikor a vloggerek tonnaszámra gyártják a tartalmakat YouTube-on.

A legjobb, ha feliratkozol a számodra szimpatikus vloggerek csatornájára, így bármikor új videót töltenek fel, rögtön értesítést kapsz róla és nem fogsz lemaradni az újabb részekről.

Bátran kommentelj a videók alá a célnyelveden, így a YouTube-on is könnyedén tudod gyakorolni az írást, olvasást a hallásértés mellett.

Ahhoz, hogy a számodra legszimpatikusabb vloggert megtalált, próbálj meg rákeresni. Például, ha a szépség tippek érdekelnek és a divat, akkor írd be a keresőbe, hogy „beauty tips”.

A másik megoldás, a Channel Crawler, amivel könnyen kereshetsz csatornákat.

 4) Wikipedia

A nyelvtanulók szerencséjére rengeteg nyelven le van már fordítva a Wikipedia. Így, amikor rákeresel valamire, bal oldalon lent megtalálhatod a nyelvek listáját.

Érdemes először angolul elolvasni a szócikkeket, majd utána magyarul is – így tisztázhatod magadban, ha valamit nem értettél.

Egy dologra figyelj, hogy a Wikipedia szabad szerkesztésű felület, vagyis felhasználók által készült. Ezért egyes esetekben nem hivatalos, nem ellenőrzött információkat tartalmazhat.

5) Magazinok

Számtalan magazin megtalálható angol nyelven is az interneten. Könnyebb a helyzet, ha már tudod mik azok, amiket napi, heti szinten olvasol itthon, így egyszerűen csak keress rá a külföldi verziójára és rengeteg pluszt nyerhetsz a nyelvtanulásodhoz.

 6) Szervezz meg egy nyaralást a célnyelveden

Az utazás az egyik legjobb megoldás arra, hogy fejleszd, bővítsd a nyelvtudásod és a szókincsed. Nem beszélve az előtte lévő szervezésről és tervezésről.

Rengeteg oldal van, ami csak angolul érhető el, így kénytelen vagy szállást foglalni, repülőjegyet venni angolul.

Mielőtt utazol valahova érdemes utánajárni a helyi éttermeknek, látványosságoknak, programoknak, amit szintén csak angolul tudsz megtenni.

Ha az otthoni és online tanulgatást kevésnek érzed, magasabb sebességi fokozatba kapcsolnál az angollal, akkor próbáld ki beszédközpontú és tankönyvmentes tanfolyamainkat. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy közösen meg tudjuk nézni, honnan kell elindulnod a tanulásban (+azonnali ajándék vár rád a regisztráció után):

button

Takács Petra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This