Ezekkel az applikációkkal tanulhatsz sorbanállás közben is angolul.

Angolul tanulsz?

Van okostelefonod?

Szuper.

Akkor csak pár kattintás választ el attól, hogy úton-útfélen tanuld az angolt – baromi szórakoztató módon.

Mert 2017-ben már nem csak könyvekkel, filmekkel, zenével, videójátékokkal, podcastekkel, vagy Youtube-videókkal fejlesztheted az angolodat, hanem applikációk segítségével is.

A te telefonodon ott vannak a legprofibb nyelvtanulós applikációk?

Itt van az 7 legjobb nyelvtanulós telefonos app, amiből legalább egyet kötelező letöltened a telefonodra, ha ki akarod maxolni a nyelvtanulást.

1) FluentU

A FluentU az egyik személyes kedvencünk, és talán ez a legkülönlegesebb applikáció a mai listából.

A FluentU-n keresztül tematikus bontásban, több ezer videót érhetsz el a vicces reklámoktól kezdve, könnyűzenei klipeken keresztül, a népszerű amerikai talk show-k felvételein át, a természetfilmekig.

A tartalmak frissessége mellett az app egyik legnagyobb erénye, hogy a videókhoz tartozó feliratok interaktívak.

Ez azt jelenti, hogy elég ráböknöd a szövegben az ujjaddal egy általad nem ismert szóra, és azonnal megjelenik az adott kifejezés definíciója, példamondatokkal, és magyarázó képekkel.

Plusz pont, hogy a videókban szereplő szavak megtanulását beépített kvízzel támogatja a rendszer, vagyis azt is nyomon tudod követni, hogy mennyire égett be a tudatodba az adott kifejezés.

Forrás: fluentu.com

A szoftver maga is nyomon követi a haladásodat, és az általad megnézett videók, valamint a játékos teszteken elért pontszámaid alapján ajánl további tartalmakat. Így a szoftvertől személyre szabott, az érdeklődési körödhöz kapcsolódó, és a tudásszintednek megfelelő edzéstervet és tanulási élményt kapsz.

Az app egyelőre csak iOS-en, vagy asztali gépről érhető el (az Androidos verzió fejlesztése folyamatban), és ingyenesen letölthető.

A prémium tartalmakért és a haladó kiegészítő funkcióért havi 8-18 dollár közötti összeget kell fizetned, az éves előfizetési díj 80$ és 180$ között mozog.

2) Rosetta Stone

Ha legalább egyszer az életben komolyabban utána olvastál az angoltanulásnak, és az online nyelvtanulási lehetőségeknek, (szinte) biztosan találkoztál ezzel az applikációval.

Több mint 20 éve fejlesztik, ezzel az alkalmazással tanulnak idegen nyelveket a NASA és az amerikai Külügyminisztérium munkatársai, és öt alkalommal választották meg az amerikai számtech magazinok szerkesztői az Év nyelvtanulási applikációjának.

A CNN szerint a Rosetta Stone a nyelvtanulási szoftverek aranystandardja (gold standard).

A Rosetta Stone módszere az immerzióra, vagyis a „beolvadásra” épül. Ez azt jelenti, hogy a tanításhoz nem használnak közvetítőnyelvet: az egyes angol szavak, kifejezések jelentését, vagy a nyelvtani szabályokat csak angolul adja meg, írja körül az alkalmazás, de pl. az anyanyelveden nem.

A szavakat látványos képekkel, videókkal illusztrálják, a több ezer órányi hanganyag, és több millió karakternyi szöveg mellett az appban beépített szófelolvasó is elérhető – kipróbáltuk, elég profi –, ami jó hír a rossz kiejtéssel bíróknak.

Forrás: rosettastone.com

Prémium funkció – és óriási plusz pont –, hogy az előfizetők bármikor kezdeményezhetnek valós idejű beszélgetést anyanyelvi oktatókkal (tutor), akivel gyakorolhatják a szóbeli kommunikációt is.

Az alkalmazás elképesztően népszerű: több millió júzer, több mint 20 000 oktatási intézmény, és 12 000+ cég használta már legalább 1 hónapig a rendszert.

A Rosetta Stone demó verziója ingyenes, a próbaidőszakot követően előfizetéses rendszerben érhető el. 3 hónapra 59 dollárért, egy évre 179 dollárért fizethetsz elő.

3) MindSnacks

Az egyelőre csak iOS-en elérhető MindSnacks egy brutálisan könnyen kezelhető szókincsfejlesztő applikáció, ami az Apple értékelése szerint a legjobb iTunes-ból letölthető nyelvtanulós alkalmazás.

Az alkalmazásban 9 mini-játék érhető el, amelyekkel az ún. SAT vizsgán elvárt szókincset sajátíthatod el. [Az amerikai SAT vizsga nagyjából a magyar érettséginek feleltethető meg, a felsőoktatási intézmények által meghatározott követelmények között mindig ott van, hogy hány pontot kell elérnie a leendő hallgatóknak a SAT-on.]

A szavak memorizálását nem csak az interaktív (és szórakoztató) játékok, hanem kézzel készült illusztrációk, és hanganyagok is támogatják.

Ez az applikáció is személyre szabja, és a mini-teszteken elért eredményekre támaszkodva optimalizálja számodra a tanulási folyamatot. Így, ha SAT vizsgát nem is tervezel tenni a jövőben, mindenképpen érdemes kihasználni a programban rejlő szótanulási lehetőségeket.

Az applikáció összes funkciója már 4.99 amerikai dollárért elérhető.

Forrás: itunes.apple.com

4) Memrise

A MindSnacks-hez hasonlóan ez az applikáció is a szótanulásra fókuszál – de talán még kreatívabban, mint a korábban bemutatott rendszer.

Az alkalmazásban ugyanis nincs előre leprogramozott algoritmusa a tanulásnak (ami A-ból B-be léptetne), hanem minden felhasználó maga tervezi meg a saját szókincsfejlesztési menetrendjét.

A saját tanterved megalkotásához több mint 200 beépített modulból, és a sok millió felhasználó által létrehozott tartalmakból válogathatsz, amihez szabadon hozzáadhatod a saját leckéidet is.

A haladásodat itt is folyamatosan nyomon követi a rendszer, és bármikor tesztelheted a tudásodat.

A Memrise minden platformon (iOS, Android, webes felület) és több mint 188 nyelven érhető el, a basic verzió használata ingyenes (4,9 dolláros havi előfizetésért nyílnak meg a prémium funkciók).

A kipróbálása pedig erősen ajánlott 😊

Forrás: memrise.com

5) Open Language

Ez a kicsit klasszikusabb vonalvezetésű alkalmazás az Európai Referenciakeret (CEFR) tudásszintjeihez (pl. A2, B1, C2 stb.) igazított, viszont nagyon gyakorlatias leckéket tartogat számodra.

Az egyes leckék nagyon átfogóak. Egy párbeszéd feldolgozása során pl. meghallgathatod a párbeszédet, elolvashatod az egybefüggő szöveget, listába gyűjtve megkapod a dialógus szókincsét, végül pedig tesztelheted, hogy mennyire ragadt meg a fejedben a tudás.

Az Open Language az eddig bemutatott alkalmazásokhoz képest sokkal erősebben fókuszál a nyelvtanra, ami akkor lehet különösen hasznos, ha nyelvvizsga, vagy érettségi előtt állsz.

Az applikáció iOS-en és Androidon is elérhető, az egyszerűbb kurzusokhoz és funkciókhoz ingyen is hozzáférsz, havi 30 dollárért viszont már az adott nyelvhez tartozó összes tudásszint valamennyi leckéjét, és a rendszer összes funkcióját megkapod.

6) Busuu

A Busuu közel áll a Speak! szellemiségéhez, hiszen ez az egyik „legbeszédesebb” applikáció a felsoroltak közül.

Az alkalmazás két részből áll: egy nyelvtani, és egy kommunikatív modulból.

Forrás: busuu.com

 

A Busuu mindent tud, amit az Open Language, vagy a Rosetta Stone. A tematikus szólisták, nyelvtani magyarázatok, klasszikus leckék itt is ugyanolyan rendszerben érhetők el, mint a másik két alkalmazásban.

Plusz pont, hogy a tananyagok letölthetőek– ez sok más appnál egyáltalán nem lehetséges, különösen az előfizetős rendszerek nem támogatják az „offline” tanulást.

A Busuu szexepilje a „kommunikatív modul”.

A Rosetta Stone-hoz hasonlóan itt is indíthatsz élő beszélgetéseket az alkalmazáson keresztül, viszont nem csak a Busuu tanáraival, hanem a többi felhasználóval, és native speaker-ekkel is.

Nem csoda, hogy a Busuu a Google-től „must have app” minősítést kapott, 2016-ban pedig kiérdemelték a Bloomberg innovációs díját.

Egy hónapra kb. 10 dollárért fizethetsz rá elő, a legnépszerűbb mégis az éves előfizetés, amivel a havidíj kb. 5 dollárra jön ki. Az alkalmazás mind iOS-en, mind Androidon elérhető.

7) Duolingo

Nem maradhat ki a felsorolásból az itthon is széles körben ismert, és töretlen népszerűségnek örvendő Duolingo sem, amely az angol mellett többek között hollandul, spanyolul, olaszul, franciául, németül és oroszul is elérhető.

A Duolingo – a Busuu-hoz hasonlóan – a „napi 10 perc angolozás” gondolatára épít, és alapvetően szókincsbővítésre alkalmas.

Egy adott témában (pl. oktatás, környezetvédelem, emberi kapcsolatok stb.) leckénként 7 új szót ismersz meg, majd ezeket különböző játékos feladatok segítségével gyakorlod be.

Az alkalmazás időről időre feldobja a korábban tanult szavakat is, amivel teszteli, hogy mennyire épült be a szókincsedbe az adott kifejezés.

A játék mellett az alkalmazásban pontokat és bónuszokat is gyűjthetsz (versenyszellemű nyelvtanulók előnyben), sőt, van egy ún. széria-számláló is, ami számon tartja, hány napot töltesz a nyelvtanulással kihagyás nélkül.

Forrás: duolingo.com

 

Ez a legjobb dolog, amit pluszban megtehetsz az angolodért

Mi az a két dolog, amit most meg kell tenned?

Először is töltsd le valamelyik appot a telefonodra (most azonnal), mert ez az online tanulási forma tényleg nagyon hasznos kiegészítő nyelvtanulási eszköz, amivel szuperül kitöltheted az üresjáratokat.

Viszont abban biztos lehetsz, hogy a kattintás nem helyettesíti a kommunikációt.

Ahhoz, hogy megtanulj angolul beszélni folyamatos, kitartó, és intenzív szóbeli gyakorlásra lesz szükséged – ha pedig nem akarsz Londonig repülni azért, hogy angol szót hallj, próbáld ki beszédközpontú tanfolyamainkat.

Ezért második lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és nézd meg hogy hol tartasz most az angollal:

banner_button

Share This