Kép forrása: canva – canva.com

Az emberek világszerte különbözőképpen ünneplik a karácsonyt, de talán a legfurcsább hagyományokkal a britek rendelkeznek! Összegyűjtöttük a legnépszerűbbkeket, amelyek nélkül nem is ünnep az ünnep Nagy-Britanniában.

1. Mince pie-t esznek

Az köztudott, hogy az angolok rajonganak a különböző édes és sós pitékért, de talán az egyik legkedveltebb verzió a mince pie, amit főleg karácsony közeledtével fogyasztanak. Az omlós, vajas tésztába szárított gyümölcsöket, kandírozott citrom- és narancshéjat, ünnepi fűszerek keverékét és egy kis alkoholt tesznek. A neve alapján persze nem hibáztatunk, ha arra következtettél, hogy ez nem egy édes pite, a 13. században ugyanis még darált húst is tettek bele, innen ered a mince pie név. Akkoriban igazi kuriózumnak számított az egyszerre édes és sós pite, hiszen a fűszerek a messzi birodalmakból érkeztek. A szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg nem volt valami elterjedt akkoriban Európában, ezért lett végül igazi ünnepi fogás. 

Ebben a videóban megnézheted, hogyan készül a mince pie viktoriánus-módra:

2. Papírkoronát viselnek és Christmas crackert bontanak vacsora közben

A Christmas cracker egy közkedvelt családi hagyomány Nagy-Britanniában, ami úgy fest, mint egy hatalmas szaloncukor, az angolok a két végét meghúzva, közösen bontják ki. A műveletet nagy pukkanás kíséri, a csomagolás pedig apró ajándékokat, esetleg valami fárasztó faviccet vagy mókás emléket rejt. A Christmas cracker története egy bizonyos Tom Smiths-hez kötődik, aki híres bonbonkészítő volt Londonban az 1800-as évek közepén. A franciák után szabadon, ő is díszes csomagolású édességeket kezdett árusítani, de a vállalkozás nem volt túl sikeres. Hogy felpörgesse az eladásokat, megalkotta a hangos, pukkanó hanggal nyíló cukorkákat, amik annyira különlegesek voltak, hogy hamar népszerűvé váltak. A crackerekbe a bonbonok mellett kisebb ajándékok is kerültek idővel, például egy selyempapírból készült korona is, amit a britek az ünnepi vacsora közben azóta is szívesen viselnek.

3. Wassailt kortyolgatnak

Ami nálunk a forralt bor, az az angoloknál a wassail, vagyis a fűszeres almapuncs. A hagyomány szerint a házról házra járó karácsonyi kórusok ezzel a forró, fűszeres itallal tartották magukat melegen, valamint szilveszterkor ezzel koccintottak, mára már azonban a karácsonyi hangolódás elengedhetetlen kellékévé vált. A wassail angolszászul azt jelenti, hogy légy jól, vagy minden jót, és aki ezt az italt megkóstolja, az minden bizonnyal egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy jól legyen.

Lesd el a wassail receptjét, és készítsd el karácsonyra:

4. Jézuska vagy Santa Claus helyett Father Christmast várják

A britek saját Mikulását Father Christmasnek hívják, vagyis Karácsony Apónak. Ő érkezik december 24-én éjjel, és tölti meg ajándékokkal a kandallóra aggatott zoknikat, és helyezi el a becsomagolt meglepetéseket a fa alatt, amit a gyerekek másnap reggel bontanak ki. A legenda szerint Father Christmas a télbúcsúztató fesztiválok egyik alakja volt az ókorban és a tavasz közeledtét szimbolizálta. Hosszú, zöld köpenyt viselt ls magyalból, borostyánból és fagyöngyből készült koszorút viselt. A szász uralom során King Frost vagy King Winter néven vált ismertté, a hagyomány szerint a britek vendégül látták a tűz mellett, és finomságokkal kínálták annak érdekében, hogy enyhe tél várjon rájuk. Az évszázadok során Santa Claus és Father Christmas alakja egybeolvadt, hiába más az eredettörténetük, mindketten nagyszakállú, piros ruhás, varázslatos figuraként élnek a köztudatban.

5. Karácsonyi pudingot falatoznak

A brit karácsonyi puding már a középkor óta ikonikus, elmaradhatatlan része a tradicionális angol karácsonynak, azonban nagyon messze áll attól, amit mi pudingnak nevezünk. Egyfajta gyümölcskenyérről van szó, ami még ízletesebb és fűszeresebb, ráadásul brandyvel itatják át. A legtöbb családnak nemzedékek által féltve őrzött recept alapján készítik, és szinte vallásosan, december 25-én fogyasztják, méghozzá nem is akárhogyan: a vacsora után meggyújtják, ami így az alkohol hatására kék lángba borul. Látványos befejezése az ünnepi vacsorának, az egyszer biztos! 

Nézd meg, Jamie Oliver hogy készíti ezt a különleges desszertet:

6. Nem mondják, hogy Merry Christmas!

Bizony, a britek ritkán köszöntik egymást karácsonykor Merry Christmas-szel, hiába ez a legelterjedtebb karácsonyi üdvözlet. Angliában járva inkább hallhatod a Happy Christmas, vagy a Happy Crimbo kívánságokat. A “merry” egyébként Charles Dickens Karácsonyi Ének című műve hatására lett annyira elterjedt, a királyi család azonban nem vette át, és maradt a Happy Christmasnél, így a britek többsége is.

7. Sosem hagyják ki a királynő karácsonyi beszédét

Ha már a királyi családnál tartunk, II. Erzsébet minden évben karácsonyi üdvözlettel kedveskedik. A hagyomány az édesapjától, VI. György királytól indult 1932-ben, aki élő rádióműsorban közvetítette ünnepi kívánságait. A királynő első beszédét 1952-ben mondta el, azóta is, minden év december 25-én délután 3 órakor a britek a tévére tapadva várják az uralkodó ünnepi kívánságait és évösszegző beszédét. 

Hallgasd meg a királynő tavalyi köszöntőjét, amit a Windsori kastélyból közvetítettek:

Úgy érzed, lassan már mindent tudsz a britekről? Akkor ideje az angolodat is feltornázni, hogy még közelebb érezhesd magadhoz izgalmas kultúrájukat! Kezdd a következő évet egy új kihívással, és tanulj meg angolul a Speak! Nyelviskolában! Tedd meg az első lépést, és töltsd ki a szintfelmérőt!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This