Kép forrása: starline – freepik.com

Október 14-én ünnepli a SPEAK! Angol Nyelviskola 8. születésnapját. Ezen alkalomból páros interjút készítettünk a Nyelviskola alapítóival, Dunay Péterrel és Hrncsár Józseffel.

2013. október 14-e, elindul az első angol nyelvtanfolyam a SPEAK! Nyelviskolában. Hogyan emlékeztek vissza erre a napra?

Dunay Péter: Annyi minden történt azóta, hogy nincs sok emlékképem. Amit biztosan tudok mondani, hogy nagyon izgultam. A nyitás mindenki életében egy mérföldkő. Azon voltam, hogy minden jól működjön, hogy minden tanár a lehető legfelkészültebb legyen, és hogy a diákok a lehető legjobban érezzék magukat.

Hrncsár József: 2 tantermünk volt, összesen 5-en voltunk. Mindannyian a termek előtt vártuk az első diákjainkat. Mindannyian izgultunk. 17 órakor a tantermek ajtaja bezárult és elkezdődtek az első órák és én ekkor megnyugodtam. 18,30-kor jókedvű diákok és megnyugodott tanárok léptek ki a tantermekből.

Milyen volt akkor a suli, és miben más most, 8 évvel az indulás után?

D.P. Óriási különbség van. Például akkor volt 8 tudásszintünk, most van 17. Ezt emelném ki leginkább.

H.J. Csatlakozom Péterhez, óriási a különbség. Akkor 5-en voltunk, most, több mint 30-an. Az első angol nyelvtanfolyamainkon 20 diák tanult, jelenleg közel 500. Akkor tanfolyamteremben tanítottunk. Most online, virtuális tanfolyamtermekben.


Hogyan változtál te ennyi év és tapasztalat után?

D.P. Alapból nem sokat :))) Tanárként tartom a formám, vezetőként változtam rengeteget. Hajlamos voltam meggondolatlanul nekimenni problémáknak, embereknek. Ez nagyot változott. Jobban értem a helyzeteket, jobban körbejárom a szituációkat, és megfontoltabban döntök. Ez bevált.

H.J. 8 évvel öregebb lettem, megfontoltabb, nyugodtabb és kiszámíthatóbb. 8 éve még mindenre azonnal „ugrottam” és ezáltal sokszor megbántottam embereket. Mostanság már képes vagyok csendben maradni, és csak később végiggondolva reagálni.

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel szembe kellett néznetek a Speak! Nyelviskola története során?

D.P. A covid okozta lezárás. 26 évig offline tanítottam. Mindent a személyes tanítás köré építettem, és ez egy nap alatt romba dőlt. Ez volt a legnagyobb kihívás. Gyakorlatilag egy teljesen új céget kellett felépíteni, és ehhez nagyon tudományos-furmányosnak kellett lennünk.


H.J. 2016 február végén eladták az irodaházat, ahol tanítottunk. A bérleti szerződésünk felmondták, mivel az épület helyén új irodaházat terveztek építeni. Két hónap alatt kellett új helyet találnunk, azt letárgyalnunk és kialakítani az iskolát. Ez nem volt könnyű, de sikerült.

Kik azok a hozzátok közel álló emberek, akiknek a támogatása nélkül sokkal nehezebb vettétek volna az akadályokat? Ki inspirál benneteket?


D.P. A család. A feleségem és a lányaim és a legjobb barátom. Ők azok, akik feltételek nélkül támogatnak, és tartják bennem a lelket még akkor is, amikor a dolgok nem túl biztatóan alakulnak. Józsit most azért nem említem külön, mert természetesen együtt hajtjuk a szekeret – a világnak csak azt tudom üzenni, közös lónak nem mindig túrós a háta!!! :)))

H.J. A családom minden tagja, akik mindig tolerálták, hogy nincs elég időm velük lenni. Édesanyám, aki mindig biztatott. Szabó Feri barátom, akik mindig támogatott, amikor szükségem, szükségünk volt rá. Péter pedig mindig mellettem volt. Amikor rosszabb napjaim voltak, akkor mindig kihúzott belőle.


Bizonyára vannak előnyei és hátrányai is az online angol nyelvtanfolyamnak. Közel két éve álltatok át, most hogyan élitek meg, hogy Zoomon keresztül zajlik az oktatás?


D.P. Most a jelenben csak az előnyeit látom. Tudunk fejlődni, tudunk sok embert tanítani, tudunk munkát adni sok tanárnak. Tudunk létezni. Ehhez képest bármilyen hátrány eltörpül.


H.J. Korábban az online angol tanítás előtt sokat voltam a diákok közt, sokukat jól ismertem. Amióta online angol van, azóta én nem találkozom velük, nem ismerem őket. Továbbá a tanfolyamtermi angol nyelvtanfolyamok idején a tanári szobánkban zajlott az élet, az órák kezdése előtt egy órával több, mint 20 ember nyüzsgött ott. Most a tanári csendes, mivel a tanár kollégák home officeból dolgoznak. Szóval nekem picit hiányoznak az emberek. A diákjaink visszajelzése, hogy az online angol révén ugyanolyan gyorsan és töretlenül fejlődnek az angol beszédben, mint korábban és ez nagyon jó visszajelzés.

Meséljetek el egy hétköznapi, örömteli pillanatot a Speak! életéből, amire jó visszaemlékezni!


D.P. Inkább beszéljen helyettem az alábbi visszajelzés: „Hát, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól átmegyek a szintzáró vizsgán. Áldom a napot, amikor a régi, kicsit unalmas munkahelyemen rátaláltam a SPEAK! Nyelviskolára és profi tanáraira. A végén még realitás lesz, hogy rendesen megtanulok angolul … úgy 30 év tanulás után. És köszönet természetesen neked … irigylésre méltó helyzetben vagyok. Tudom, hihetetlen, de várom az online angol órákat. Tényleg megszerettem az angol tanulást.”


H.J. Csatlakozom Péterhez és én is egy diákvisszajelzéssel válaszolok. „A legjobb érzés az, hogy így kb 60 online angol óra után (ami egyáltalán nem tűnt hosszú és fárasztó időnek) megértek részleteket angol filmekből, dalszövegekből és végre értem az angol telefonos beszélgetéseket is :)) Furcsa, mert ez nagyon ugrásszerűen jött. Eleinte el voltam keseredve, hogy talán nem is ér semmit, hogy járok angol órára, mert nem éreztem a fejlődést, de aztán egyik napról a másikra álltak össze a szavak, kifejezések, gondolatok. (Szóval kitartást mindenkinek!) Ezt nagyon köszönöm Adrinak (a tanárnőmnek) és a csapatnak. Ügyesek, felkészültek! Csak ajánlani tudom Őt és az iskolát:)!”

Mire vagytok a legbüszkébbek az elmúlt 8 év során?


D.P. A sikereinkre. Mindazon diákjainkra, akik elérték az angollal kapcsolatos céljaikat. Akik munka, gyerek és mindenféle elfoglaltság mellett ránk bízták magukat, hogy előre lépjenek az angollal.

H.J. Arra a közel 5 ezer diákra, akik Nálunk fejlesztették az angoljukat és minden volt és jelenlegi munkatársamra. Egytől egyig remek emberek.


Volt valaha olyan döntés, amit végül megbántatok? Ha visszamehetnétek az időben, mit csinálnátok másképp?


D.P. Voltak rossz döntéseink, de őszintén mondom, hogy semmit nem csinálnék másképp. Nem így szemlélem magam. A múltra csak olyan szempontból tudok visszatekinteni, hogy mit lehet belőle tanulni és ez alapján hogyan lehet formálni a jövőt.

H.J. Égy ideje én vagyok a cég HR-se. Több volt kollégát bölcsebben és megértőbben kezelnék most, mint anno.

Mit üzennétek azoknak, akik még csak most ismerkednek az angol nyelvtanulással?


D.P. Hogy húzzanak bele, mert nyílik az olló. A covid is bebizonyította, hogy aki bizonyos képességekkel nem rendelkezik, nem fejleszti magát, nem tesz szert bizonyos tudásanyagra, az behozhatatlan hátrányba kerül.

H.J. Angol nyelvtudás nélkül nagyon nehéz a mai világban boldogulni, mivel az emberiség tudása folyamatosan nő és ebből egyre kevesebb kerül magyarra lefordításra. Szóval fejlesszék az angoljukat minél magasabb szintre.

Mit tartogat a Speak! Nyelviskola számára a jövő? Milyen terveitek vannak a következő évekre?


D.P. Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tennünk, hogy a kifejlesztett know-how-t alaposan le kell írnunk, hogy minél több emberhez el tudjunk jutni. Mindeközben természetesen stabilizálni kell a működést.


H.J. Van egy fantasztikus, élvezetes, működő és sikeres angol tanítási módszerünk, a 100 % beszéd, 0 % könyv. Közel száz volt és jelenlegi kollégám dolgozott rajta. Ezt a technológiát több emberhez el kell juttatnunk Magyarországon és a határokon túl is.

Hogyan ünneplitek meg a 8. születésnapot? Van valami különleges tervetek?


D.P. Tortázunk egy jót, és az egyik hétvégén elmegyünk csapatostul bulizni.


H.J. Igen, torta és egy pohár pezsgő lesz mindenképpen. Én szeretem a számokat. Pontosítani fogom az elmúlt 8 év legfontosabbjait, hány tanfolyamot indítottunk, hány diákot tanítottunk, hány órát tanítottunk, hány órát tanultak a diákjaink, stb.

Ha egyet kívánhatnátok a Speak! Nyelviskolával vagy az angol nyelvoktatással kapcsolatban, mi lenne az?


D.P. Azt kívánom, hogy mindenki, aki csak kapcsolatba kerül velünk, érje el azt a célt, ami miatt hozzánk fordult. Legyen az diák, tanár, értékesítő, beszállító, bárki.

H.J. Azt kívánom, hogy a segítségünkkel Magyarország legyen az angolul jól beszélő emberek országa. Sereghajtóból váljunk éllovassá. Meggyőződésem, hogy ha a magyar emberek angol nyelvtudása feljavul, akkor még sikeresebb és élhetőbb országunk lesz.

Péter és Józsi is azt mondja, hogy angol nélkül már nehéz a világunkban boldogulni. Ha egyetértesz velük és az angolod még fejlesztésre szorul, akkor ne késlekedj tovább, vágj bele most! Mindenben számíthatsz ránk, 100% beszéd, 0% könyv módszerünk működik. Az első lépésed, hogy töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, hogy segíthessünk!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This