Kép forrása: canva.com

A húsvéti ünneplés az egyik legfontosabb keresztény ünnep a világon. Persze a vallás elterjedése előtt is jelentős volt az év ezen időszaka: a tavaszt, az új életet és egy új kezdetet szimbolizálta. Minden egyes országban más és más tradíciók és hagyományok maradtak fenn a húsvéttal kapcsolatban. A következő bejegyzésben annak jártunk utána, hogyan ünneplik az egyik legnagyobb angol nyelvű országban, az Egyesült Államokban ezt a jeles ünnepet, és milyen furcsa szokásokkal teszik felejthetetlenné a húsvéti készülődést!

Húsvéti liliomot ajándékoznak egymásnak.

Ahogy a Biblia is gyakran említi, ez a virág a tisztaságot, az újjászületést és a reményt szimbolizálja, valamint Jézus feltámadásához köthető jelképnek tekintik. A történet szerint a keresztrefeszítés után, Jézus vércseppjeiből nőttek ki az illatozó, fehér liliomok, így került összefüggésbe a virág a húsvéti ünnepléssel. Manapság az ünnepi asztalt díszítik velük, de ajándékba is adják egymásnak.

Édességet esznek.

Talán ebben nem térünk el túlzottan, hiszen a húsvéti nyuszi nálunk is finomságokat és apróbb meglepetéseket hoz a gyerekeknek. Az Egyesült Államokban évente 90 millió csokoládényulat gyártanak, de a jelly bean nevű édesség is rendkívül népszerű ebben az időszakban már az 1930-as évek óta. Az amerikai családok többsége édességgel megpakolt húsvéti kosárral lepi meg a gyerekeket, ezért nem meglepő, hogy halloween után a húsvétkor fogy a legtöbb édesség az országban.

Ebben a videóban megnézheted, hogyan készülnek a színes, tojásra emlékeztető cukorkák:

Tojást festenek.

Bizony, az Egyesült Államokban is van kultúrája a tojásfestésnek, habár itt nem a locsolkodásért cserébe adják őket, pusztán dekorációként szolgálnak, esetleg fákat, vázába állított ágakat díszítenek velük. A tojás a remény, a tisztaság és a termékenység jelképe, és világszerte fontos eleme a húsvéti ünneplésnek. 

Tojásvadászatot tartanak.

Ezt a programot főképp a gyerkőcök élvezik, hiszen a lényeg, hogy a felnőttek színes tojásokat, vagy csokitojásokat rejtenek el, amiket a gyerekeknek kell megtalálniuk. Aki a legtöbbet gyűjti a kosarába, az nyer! Ez a hagyomány már az 1900-as évektől népszerű az USA-ban, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szokás Németországból ered, ahol már a 16. században is kedvelt volt. Meglepő, de igaz, hogy ennek a játékos feladatnak is Jézus Krisztus feltámadásához van köze. A tojások felkutatása azt a pillanatot eleveníti fel, mikor az asszonyok üresen találták Jézus sírját.

Tortát sütnek.

Mint, ahogy itthon elképzelhetetlen a húsvét kalács nélkül, úgy az Egyesült Államokban sem igazán ünnep az ünnep, ha nem készül easter cake, azaz húsvéti torta. A tradicionális recept ráadásul répatortát ír elő, vajas krémmel és aprólékos díszítéssel.

Divatos felvonulást rendeznek.

Egy régi babona szerint, ha húsvétkor új ruhát viselsz, az egész éved szerencsés lesz. Amerikában ezt nem veszik félvállról, ezért a húsvéti istentiszteletek és misék résztvevői rendszerint előkelő, szép ruhában jelentek meg a templomokban. Hamar rájöttek azonban, hogy ezek az öltözékek többet érdemelnek annál, hogy csak a templomban viseljék őket. Az 1800-as évek közepén New Yorkban terjedt el az a szokás, hogy mise után a gyülekezet komótos sétát tesz a városban, és egyfajta rögtönzött divatbemutatót tart az ünnepi dresszekben. Ráadásul, ha lehet hinni a régi történetnek, mindez a Fifth Avenue-i plébánosok fejéből pattant ki! A hagyomány ma is él, bár vallásos jellege már lassan feledésbe merül, a színpompás menet minden évben lenyűgöző látványt nyújt!

1950-ben például így nézett ki a díszes felvonulás:

A húsvéti nyulat várják.

Elsőre egy kicsit bizarr, hogy vajon mi köze egy hatalmas nyúlnak a keresztény ünnepléshez, de ahogy már említettük, az ünnep gyökerei sokkal messzebbre nyúlnak vissza az időben. A húsvéti nyúl esetében egészen a pogány hagyományokig, akkoriban ugyanis Eostre, a termékenység istennőjét ünnepelték. Nem meglepő módon lett tehát a tojás mellett a nyúl a húsvét egyik jelképe. A tojást hozó nyúl nálunk sem ismeretlen, eredetileg azonban Németországból indult a hagyománya, ahol Osterhase néven emlegetik.

Tojással “koccintanak”.

Az egg knocking egy játék, a lényege pedig a következő. A két játékos egy-egy tojást tart a kezében, a tojás csúcsosabb oldalát pedig összekoccintják. Akinél a tojás először megreped, az a vesztes, az épen maradt tojás gazdája pedig örülhet, ő nyerte a versenyt. Ez a szokás is a középkori Európából terjedt el, de sehol máshol nem olyan népszerű manapság, mint a louisianai Markcville-ben. 1956 óta gyűlnek össze a helyi családok a város főterén, hogy kiderüljön, ki a húsvéti ünnep győztese. Sokan hónapokkal az esemény előtt megkezdik a gyakorlást, hogy elsajátítsák a lehető legjobb taktikát, és megnyerjék a versenyt. Sőt, még a csirkéikre is nagyobb figyelmet szentelnek, hogy tojásaik strapabíróbbak legyenek, és így előnyhöz jussanak a megmérettetésen.

Hot cross bunt reggeliznek.

Ez a különleges péksütemény több országban is ismert, legfőképpen az Egyesült Királyságban, de az USA-ban is elengedhetetlen része az ünneplésnek. Az édes zsemlékre cukormázzal keresztet formálnak, a belsejébe pedig mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket tesznek. 

Itt a receptje, ha idén te is kipróbálnád:

Szuper, most már mindent tudsz az amerikaiak húsvéti szokásairól! Persze ha el is beszélgetnél róluk, ahhoz előbb nem árt gyakorolnod az angol nyelvet. Online angol tanfolyamainkon felturbózhatod az angolodat! Már csak annyi a dolgod, hogy kitöltsd az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és csatlakozz a szintednek megfelelő csoporthoz.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This