Kép forrása: canva.com

Kényelmesen elnyúlni a kanapén és megnézni egy izgalmas filmet mindig kellemes kikapcsolódás. Sőt még tanulhatunk is közben, ha az angol nyelvű alkotásokat eredeti hanggal tekintjük meg. Kedvcsinálónak igyekszünk olyan filmeket ajánlani, amelyek főszereplői neves angol ajkú színészek – de tegyünk egy kis csavart a történetbe!

Sokan az alapján választanak filmet, hogy az adott alkotás, illetve a főszereplők milyen neves díjakat zsebeltek be. A helyzet az, hogy valóban fontos egy nívós elismerés, ráadásul az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia által kiosztott Oscar-díj minden színész álma. Azonban a nyertes alkotásokon kívül is számtalan remek film születik minden évben – és természetesen remek alakítások. Következő 10-es listánkon olyan filmeket keresünk, amelyek főszereplője a Brit-szigeteken látta meg a napvilágot, de – egyelőre – nem sikerült megkaparintania az akadémia szobrocskáját. Arról, hogy ki 10+1 legjobb angol színész, aki nyert már Oscar-díjat, itt és itt írtunk korábban.

Ian McKellen

A még ma is aktív McKellen nemrég múlt 82 éves, és hosszú pályafutása során a fenti kollegáival ellentétben kétszer is eljutott legalább a jelölésig. Először az 1998-as Érzelmek tengerében című film férfi főszerepéért, majd a 2001-ben bemutatott A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége férfi mellékszerepéért. Ezeken kívül a legismertebb szerepe a kétezres években bemutatott sikersorozat, az X-Men-filmek főgonosza. Hiába azonban Gandalf minden varázsereje, és Magneto képessége, hogy irányítani tudja a mágneses tereket, ezáltal pedig mozgatni a fémeket, mégsem sikerült magához édesgetni egy Oscar-szobrocskát.

Robert Pattinson

Következő versenyzőnkről tudjuk legnehezebben elképzelni, hogy valaha is díjazott lesz az akadémia által. Nem kizárt, hogy tévedünk, ezért bizalmat szavazunk neki ezen a listán. Főleg a hölgyek kedvéért került egyáltalán szóba, hogy itt a helye. Az Alkonyat-őrület olyan polcra emelte a keresett színészek között, amely sokáig munkával láthatja el. Részünkről az általa megformált, rideg, de szerelmes vámpírfiú, Edward Cullen szerepében gyenge közepes, de a sorozat óta eltelt 10 évben mindig foglalkoztatva volt. Ha minden igaz, akkor pedig ő játszhatja el a következő Bruce Wayne-t, azaz Batmant. Adjuk meg tehát az esélyt neki is, hogy nagyon dobbantson.

Tom Hiddleston

A csínytevés istene. Az örök mellékszereplő, aki nélkül nincs történet, aki folyton felbukkan, aki állandóan fordít egyet a cselekményen. A Marvel-filmek egyik legfontosabb karakterének megszemélyesítője Tom Hiddleston, aki tökéletesen hozza Loki szerepét. A Thor és a Bosszúállók nagyot fordított a karrierjén, bár korábban is foglalkoztatták olyan híres rendezők, min Woody Allen és Steven Spielberg. Kérdés, hogy meddig repítheti a szuperhősfilmek sikere, és hogy ki tud-e lépni a szerep árnyékából? Vagy egyáltalán akar-e? Ha a válasz igen, akkor valószínűleg az elismerések sem fognak elmaradni. Ha nem, az sem baj, sokan cserélnének vele így is.

Paul Bettany

A brit színész idén már az ötvenedik születésnapját ünnepelte, és eddig nem került közel az Oscar-díjhoz. Ennek ellenére megsüvegelendő karriert tudhat magáénak lassan harminc éves pályafutása alatt. Hollywoodba a Lovagregény című filmmel robbant be, de az Egy csodálatos elme is nagyot lökött a szekerén. Az utóbbi években a Bosszúállók oszlopos tagja lett. Jarvis megformálása valószínűleg nem fogja elhozni neki az akadémia díját, azonban akit 2005-ben a legjobb brit színésznek választottak, lehet, hogy nem is vágyik nagyobb elismerésre.

Peter O’Toole

Utoljára hagytuk azt a színészt, akinek nem szabadna egy ilyen listán szerepelnie. Nem kevesebb, mint nyolc alkalommal jelölték Oscar-díjra, ráadásul mindannyiszor a legjobb férfi főszereplő lehetett volna, azonban egyszer sem kapta meg. Az első jelölése és a legismertebb szerepe az Arábiai Lawrence még 1962-ben történt, míg az utolsót 2007-ben a Vénusz című filmben nyújtott alakításáért kapta. Az akadémia azonban nem hagyta cserben: 2003-ban életműdíjjal jutalmazták, így lényegében úgy került fel a listára, hogy még életében kapott egy szobrot. Nézzék el nekünk ezt a kis csalást. A legjobb brit színészek listáján mindenképpen ott a helye!

Tetszett a lista? Szeretnéd megnézni az ajánlott filmeket eredeti angol nyelven? Akkor jelentkezz online angolozni angol nyelviskolánkba, és első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This