Kép forrása: freepik – freepik.com

Azt mindannyian tudjuk, hogy az Oscar-díj, hivatalos angol nevén az Academy Award az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) publikál több kategóriában 1929 óta. A teljesség igénye nélkül fogadjátok szeretettel a brit Oscar-díjasok 10+1 főre szűkített listáját, amivel ezúton is szeretnénk tisztelegni az Egyesült Királyság színészi tehetségeinek nagysága előtt. Hogy ki a kedvenc? Sosem tudnánk eldönteni…

Sir Anthony Hopkins – Legjobb férfi főszereplő – 1992

Kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas walesi színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége. A Királyi Művészeti Akadémián végzett ezüstfokozattal. Filmes pályáját Az oroszlán télen Oroszlánszívű Richárdjaként kezdte, amiért a Brit Filmakadémia díjára jelölték. Ezután olyan filmekkel folytatta, mint A híd túl messze van, A mágus – Rémisztő Love Story, Az elefántember, a Lázadás a Bountyn, a Szenvedélyek viharában, az Árnyékország, a Szellem a házban, A vadon foglyai, a Zorro álarca, az Amistad és a Ha eljön Joe Black. A bárányok hallgatnak (1991) kapcsán a kannibál, Dr. Hannibal Lecter szerepéért elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, amelyre utána még ötször jelölték: egyszer a Napok romjai (1993) című brit filmdrámáért, az Oliver Stone-féle Nixon (1995) címszerepéért, a Steven Spielberg által rendezett Amistad című mozi mellékszerepéért, illetve a 2019-ben bemutatott A két pápa című film férfi mellékszerepéért, amelyben XVI. Benedek pápát alakította. 2021-ben, 83 évesen megkapta élete második Oscar-díját, Az apa című filmben nyújtott alakításáért. Utóbbi díjazással ő lett a filmakadémia történetének legidősebbje, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplő kategória első helyét. Figyelemreméltó munkássága elismeréseképpen 1993-ban II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. 1995-ben rendezőként is debütált az August című filmmel, amelyben szerepelt is.

Emma Thompson – Legjobb női főszereplő – 1993

Színésznő, forgatókönyvíró, aktivista, szerző, komikus. Nagy-Britannia egyik legelismertebb színésze, számos elismerésben részesült, köztük két Oscar-, egy Emmy-, három BAFTA- és két Golden Globe-díjban. Első jelentős filmszerepét a Richard Curtis rendezte romantikus vígjáték, A nagy balek jelentette, amelyet 1989-ben forgattak. Az igazi áttörést az 1992-ben forgatott Szellem a házban (Howards End) hozta meg számára. Alakításáért megkapta a legjobb női színésznőnek járó Oscar-díjat, a legjobb drámai színésznőnek járó Golden Globe-díjat, a New York-i és Los Angeles-i kritikusok díját, valamint a BAFTA-díjat is. 1993-ban jelent meg a Napok romjai (The Remains Of The Day), amelyben főszerepet vállalt Anthony Hopkins mellett. A filmért szintén jelölték legjobb színésznő kategóriában Oscar-, illetve Golden Globe-díjra, de ezeket nem kapta meg. 1995-ben Dora Carrington festőnőt játszotta el a Carrington című moziban. Ugyanebben az évben jelent meg a Jane Austen regénye alapján készült, Ang Lee rendezte Értelem és érzelem, amelynek forgatókönyvét ő írta, illetve a főszerepet is eljátszotta. A film forgatókönyvének írásáért kapta meg második Oscar-díját.

Helen Mirren – Legjobb női főszereplő – 2007

Születési nevén Jelena Vasziljevna Mironova Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas, orosz származású, de brit színpadi és filmszínésznő. Mirren karrierje során három brit uralkodót is megformált, mozifilmekben és televíziós produkciókban egyaránt: I. Erzsébetet az Elizabeth című minisorozatban, II. Erzsébetet A királynőben, Sarolta Zsófia mecklenburg-strelitzi hercegnőt a György királyban. Az egyetlen színésznő, aki mindkét Erzsébet királynőt megszemélyesíthette a vásznon. A királynőben nyújtott alakításáért számos elismerésben részesült: a legjobb színésznő kategóriában többek között BAFTA, Golden Globe és Oscar-díjjal jutalmazták. Ezt követően olyan filmekben tűnt fel, mint A nemzet aranya 2. – Titkok könyve, a Tintaszív, A dolgok állása és az Aztán mindennek vége. Utóbbi alakításáért, amelyben Tolsztoj feleségét, Szofját játszotta, a legjobb színésznő díjára jelölte az akadémia.

Kate Winslet – Legjobb női főszereplő – 2009

Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas angol színésznő. Legismertebb filmjei a Mennyei teremtmények, a Titanic, az Egy makulátlan elme örök ragyogása és A felolvasó. A Brit Birodalom Rendje parancsnoki osztályának birtokosa (CBE). Az igazán nagy siker az Oscar-jelöléssel és a BAFTA-díjjal tört be az életébe, mindkettőt Ang Lee Jane Austen regényéből adaptált filmjével, az Értelem és érzelemmel (Sense and Sensibility) érdemelte ki. A nagyközönség 1997-ben ismerte meg igazán, a Titanicban volt Leonardo DiCaprio partnere, ami egy újabb Oscar-jelölést ért. 2001-ben Winslet egy újabb Oscar-jelölést kapott az Iris – Egy csodálatos női elme című film legjobb női mellékszerepéért. 2003-ban a halálbüntetés jogosságát feszegető filmben, a David Gale életében (The Life of David Gale) szerepelt. 2004-ben két nagy sikerű filmben is szerepelt, az Egy makulátlan elme örök ragyogásában (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) Jim Carrey oldalán, amiért Oscar-díjra jelölték, majd Johnny Depp mellett játszott az Én, Pán Péterben (Finding Neverland). 2006-ban két filmben is együtt lépett színre Jude Law-val, A király összes embere (All the King’s Men) című drámában és a Holiday című vígjátékban, ekkor kapta ötödik Oscar-jelölését az Apró titkokban (Little Children) nyújtott alakításáért. A hatodik és hetedik Golden Globe-jelölését A szabadság útjaiért és A felolvasóért kapta, a díjakat megnyerte, A felolvasóért az Oscart is kiérdemelte.

Colin Firth – Legjobb férfi főszereplő – 2011

A színiiskola vizsgadarabjában, a Hamletben tette meg az első nagy lépést. A nyolcvanas években egyre több londoni színpadi produkcióban tűnt fel, majd a legendás Royal Shakespeare Company tagja lett, ahol eljátszhatta minden színész álmát, Hamlet és Lear király szerepét is. Az egyre ismertebb színészt természetesen a tévé is felfedezte magának. A Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice) című filmmel lett igazán ismert, ő játszotta Mr. Darcy szerepét. Ezt követte a Bridget Jones naplója (Bridget Jones’s Diary), ahol szintén Darcy-t alakította, és a szerepet az író kifejezetten Colinra írta. Számos jótékonysági szervezet tagja. 2011-ben elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat A király beszédében nyújtott emlékezetes alakításáért.

Gary Oldman – Legjobb férfi főszereplő – 2018

Gary Leonard Oldman Oscar- és Golden Globe-díjas angol színész, író, filmrendező, producer és alkalmi zenész. Színészi diplomáját 1979-ben szerezte a Rose Bruford Drama College ösztöndíjasként. Számos színpadi szerepet játszott, 1985-ben a Brit Színházi Szövetség az év színészének is választotta. Első filmszerepét 1982-ben kapta, de az áttörést az 1986-os Sid és Nancy hozta meg számára, amelyben a Sex Pistols öntörvényű basszusgitárosát, Sid Vicioust személyesítette meg. Ettől kezdve főként különös, excentrikus figurákat játszott: volt Drakula, Ludwig van Beethoven, Lee Harvey Oswald, Poncius Pilátus, sőt maga az ördög is. Hírnevet szerzett magának azzal, hogy nagyszerűen vált a különböző akcentusok között és hogy meglepően hitelesen alakítja a pszichotikus vagy őrült személyeket. A legsötétebb óra (The Darkest Hour) 2017-ben bemutatott amerikai–brit háborús dráma hozta meg számára a várva várt Oscart, amiben Winston Churchill első egy hónapját mutatja be miniszterelnökként, amikor is elhatározta, hogy nem kezd béketárgyalásokba Hitlerrel.

Apropó, szereted eredeti nyelven nézni a filmeket, eredetiben hallani az imádott színészek hangját? Olyan jó érzés, amikor szépen lassan hozzászokik a füled az angol nyelvhez, ugye? Szeretnéd jobban érteni az originál angol  szövegeket? Tudunk ajánlani egy szuper angol tanfolyamot! Érdekel? Ha igen, akkor az első lépés az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This