A „nyelvtannácik” jelensége egyre jobban terjed, így azt gondolom itt az ideje, hogy mi is beszéljünk erről a témáról.

Legfőképpen azért ejtünk róluk pár szót, hogy tisztázzunk néhány alapelvet, ami fontos lehet, ha megtanulnál angolul.

Először is nézzük meg mit takar pontosan az, hogy „nyelvtannáci”: azokat az embereket hívjuk így, akik minden apró helyesírási vagy nyelvtani hibára azonnal ugranak. Sokszor akár kényszeresen javítanak bele mások mondataiba.

A kifejezést az internet szülte, ahol talán a leggyakoribb a nyelvtannácik előfordulása.

Csak egy gond van velük

Persze fontos és szép dolog a helyes beszéd és írás, így megérthető a motivációjuk azoknak, akik mások hibáit kijavítják.

De legyünk őszinték: a nyelv használatának a fő célja az, hogy tudjunk kommunikálni. Így néha fontosabb az, hogy megértsenek minket, mint az, hogy tökéletes helyességgel fogalmazzuk meg a mondanivalónkat.

Így van ez az angol nyelvnél is és a magyarnál is.

Könnyen megeshet például, hogyha sietősen bepötyögsz egy hozzászólást mobilról, akkor elírsz benne pár dolgot. Vagy épp nem fogalmazod meg elég kereken mondataidat. De tényleg akkora hiba lenne ez? Szerintem nem, hiszen a kommunikáció fontosabb volt az adott helyzetben, mint a helyesség.

A nyelvtannácik hibája pedig az, hogy pont ezt nem veszik figyelembe.

Amikor a tanár a nyelvtannáci

A magyar közoktatásban gyakori jelenség, hogy az angoltanárok is nyelvtannáciként viselkednek és minden apró hibára habzó szájjal reagálnak. Hatalmas figyelmet fektetnek a nyelvtanra és a kiejtésre.

Félre ne érts, én is nagyon fontosnak tartom, hogy az emberek helyesen tanulják meg az angolt és ne hibásan, vagy rossz kiejtéssel beszéljék.

De ha a nyelvtanra és a hibákra fektetünk minden hangsúlyt, azzal óriásit vétünk. Ugyanis ezek könnyen a nyelv valódi céljának útjába állhatnak.

Amikor nem mersz megszólalni, mert mi van, ha nem helyes

Emiatt alakul ki rengeteg magyar tanulóban a szorongás, ami miatt meg sem mernek szólalni angolul. „Mert mi van, ha hibásan mondom. És különben is, nem tudom biztosan, hogy ezt a szót jól ejtem-e.”

Ismerős gondolatok?

Elég nagy gond, mivel nyilván azért tanulsz angolul, hogy tudd BESZÉLNI a nyelvet. A túlzott „nyelvtannáciskodás” pedig pont ettől veszi el a bátorságodat.

Helyezd a beszédre a hangsúlyt és nem lesz gond

Ezért azt javasolnám, hogy hagyd az elavult iskolai módszert, ami a nyelvtant helyezi középpontba. Helyette válassz beszédközpontú tanulást. Olyan módszert, ami segít, hogy bátran és örömmel használd a nyelvet.

A mi angoltanfolyamaink pont ilyenek. 100% beszéd, 0% könyv. És „mellékhatásként” még a nyelvtant is megtanulod tökéletesen – anélkül, hogy rágörcsölnél:

banner_button

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This