Tudtad, hogy a jó kiejtés a hallgatással kezdődik? Ha ezt megérted, akkor könnyedén lefaraghatod magyar akcentusodat, hogy hibátlanul beszéld az angolt.

Szerintem minden nyelvtanuló álma, hogy jó kiejtéssel tudja beszélni az angolt. Azt mégis kevesen tudják, hogy a szép kiejtés a fülünkben kezdődik.

Ezért Dunay Péter (angoltanár és a Speak! Nyelviskola alapítója) készített egy videót, amiben elmagyarázza, hogy milyen fontos szerepe van a kiejtés fejlesztésében annak, hogy miket hallgatsz. A hab a tortán pedig az, hogy műsorokat is benne kifejezetten hallgatásra, amikkel is javíthatod majd a kiejtésed! 😉

Szánj rá pár percet a fejlődésre, és nézd meg a videót:

 

 

Ezeket hallgasd

Ha megnézted a videót, akkor már biztosan érted miért fontos a jó kiejtéshez az, hogy sok angol beszédet hallgass. Hogy ebbe könnyedén bele tudj kezdeni ide a videó alá újra kigyűjtjük neked, hogy miket érdemes hallgatnod:

Filmek és sorozatok

Itt nem az a legfontosabb, hogy mit nézel, hanem azt, hogy angol nyelven nézd, angol felirattal. Ha elsőre nagyon bonyolultnak érzed, akkor azt javasoljuk, hogy nézz olyan filmeket/sorozatokat, amiket már sokszor láttál. Így nem kell a sztori megértésére koncentrálnod, átadhatod magad az angol megértésének.

Ha ennek ellenére sincs semmi ötleted, hogy mit nézz, akkor olvasd el egyik filmajánlónkat, vagy sorozatajánlónkat.

TED előadások

Ha már ismered a TED előadásokat, akkor szerintem nem kell magyaráznom, hogy milyen inspirálóak tudnak lenni. A jó hír, hogy angol nyelvük miatt a nyelvtudásodat is fejlesztheted velük.

Ha esetleg nem ismernéd a TED-et, akkor hadd mutassam be neked a Wikipédia leírásával: A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat.

 

 

Bármilyen téma is érdekel, tuti találsz hozzá illő TED előadást is.

Peppa malac 🙂

Najó, nem csak a Peppa malac (azaz Peppa Pig), hanem általában minden angol nyelvű mesesorozat vagy mesefilm nézése ajánlott. Ezeknek sokszor igazán egyszerű a története és nyelvezete, illetve szókincse is. Így kezdőknek különösen jó választás lehet. Ha a Peppa malac című mesét választod, amiről Péter is mesél a videóban, akkor még a brit akcentus is bele fog égni agyadba.

 

 

 

Szívesen tanulnál még Pétertől? Akkor iratkozz fel a Youtube csatornánkra további hasznos videókért ide kattintva!

Ha pedig igazán komolyan ráfeküdnél az angoltanulásra, akkor jelentkezz és próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszer!

Jelentkezem

Share This