Hogy milyen a tökéletes nyelvtanuló tökéletes diétája? Egyáltalán mi köze lehet a diétának a az angoltanuláshoz?

Ne aggódj, nem váltottunk szakterületet, így nem fogyókúrás tippekről fogok írni neked. Sokkal inkább arra szeretnék rámutatni, hogy mennyi közös pont van egy sikeres diétában és a hatékony angoltanulásban.

Ebből ugyanis sokat tanulhatsz, ha szeretnéd magabiztosan beszélni a nyelvet. 😉

Turbódiéta = tanulási kudarcok

A diétázás és a nyelvtanulás legkockázatosabb formája egy és ugyanaz. Amikor minimális energiabefektetéssel szeretnénk azonnali eredményeket elérni.

Ilyenek az úgynevezett turbódiéták, amik 1-2 hét koplalás után azonnali eredményeket ígérnek. És ilyenek azok a nyelvtanfolyamok, amik azt ígérik, hogy 2 hónap alatt megtanítanak folyékonyan beszélni angolul.

Mindkettő működőképesnek tűnik elsőre, az ember elkezd fogyni, illetve elkezd fejlődni az angolja. A dolog inkább hosszútávon bukik meg.

Egy turbódiétát nem lehet hosszú ideig csinálni, hiszen általában nagyon drasztikus étrendváltozással jár. A legtöbb ember pár nap, vagy maximum 1-2 hét után feladja. És akkor elkezdenek rögtön visszacsúszni a leadott kilók. (Már ha egyáltalán fogytunk valamit, mert lehet, hogy már az eredmények előtt feladjuk.)

A nyelvtanulásnál pedig általában kiderül, hogy az elképesztő gyorsaságot ígérő módszerek közel sem olyan hatékonyak. A tanultak nem tudnak igazán beépülni az ember agyába, így rövid idő alatt elfelejthetsz mindent, amit tanultál.

A szomorú igazság az, hogy ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az általában nem is igaz. A nyelvtanulás és a fogyókúra is sok időt és sok energiát igényel.

Hosszabb fogyókúra, apró változtatások az életmódban = a nyelvtudás lassú fejlődése

A turbódiétázásnál sokkal hatékonyabb, ha az ember kiválaszt egy hosszabb fogyókúrát, ami valóban betartható. Vagy ha elkezd változtatni az életmódján több apró dologban: például a cukrot édesítőszerre cseréli, vagy épp lemond arról, hogy vacsorára szénhidrátot fogyasszon.

Az angoltanulásnál ennek a módszernek felel meg, ha nagyobb kihagyásokkal, vagy nem rendszeresen tanulod az angolt, de egy működő módszerrel. Vagy ha ugyan folyamatosan angolozol, de egy nem jól működő módszerrel.

Ezekben az esetekben a nyelvtudásod folyamatosan fejlődni fog, de nem leszel maximálisan hatékony.

Életmódváltás = az angoltanulás leghatékonyabb formája

A fogyás leghatékonyabb formája egyértelműen a teljes körű életmódváltás. Amikor nem csak ideig-óráig diétázunk, hanem teljesen átalakítjuk az étrendünket, vagy beleépítjük mindennapjainkba a rendszeres sportolást.

Ez pont olyan hatékony, mint az, ha „folyamatosan” tanuljuk az angolt egy működő, modern módszerrel. És a folyamatosság alatt itt nem arra gondolok, hogy életünk végéig angolozzunk. És még csak nem is arra, hogy minden egyes nap angolórára járjunk, vagy lemondjunk a nyaralásról a tanulás javára.

A siker titka az, hogyha amíg el nem érjük célunkat rendszeresen, és kihagyások nélkül foglalkozzunk az angollal. Hetente legalább 6 órában!

És ne adjuk fel egy-két tanfolyam elvégzése után. Hiszen ha például kezdő szintről szeretnénk eljutni odáig, hogy magabiztosan beszéljük a nyelvet, akkor jó pár egymásra épülő tanfolyamot végig kell járnunk. Fel kell tornásznunk magunkat az összes tudásszinten, hogy elérjük a célunkat. És ez bizony nem két hét, de még csak nem is 2 hónap lesz. De hidd el, megéri belefektetni az időt és az energiát! Ahogy az egészségünkért is megéri dolgozni ahelyett, hogy turbódiétáznánk.

Szeretnél belevágni az „életmódváltásba” és megtanulni angolul? Akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert, amivel élmény a tanulás. Így lesz motivációd addig folytatni, amíg el nem éred a célod. 🙂 Első lépésként jelentkezz az ingyenes szintfelmérésre:

Jelentkezem

Share This