Kép forrása: www.slon.pics – freepik.com

Nehéz nem lelkesedni Kanadáért, mert lélegzetelállítóan gyönyörű. Reggelire egy tál juharszirup, síléccel száguldás a melóba, persze csak óvatosan, nehogy véletlenül szembe jöjjön egy medve. Útközben lelkesen szórni az elnézéseket mindenkinek, mindenért, mert úgy szép a világ, ha a benne élő emberek kedvesek. Nagyjából így képzeled egy kanadai életét, ugye? Hát, nem vagy messze az igazságtól, legalábbis a juharszirup, a jólelkűség és az „I am sorry!”-k tekintetében biztosan. Szeretnénk elmondani az összes fontos dolgot a hatalmas fehér északi ország életéről, a jégkorongtól kezdve a double-double-ön át a zacskós tejig. Hogy miért? Mert Kanada is beletartozik a világ angolul beszélő országainak halmazába, és mi imádjuk. Indulunk. Gyere te is!

Hatalmas!

Kanada tényleg bámulatos azok számára, akik szeretik a teret, mert ott rengeteg van belőle. A világ második legnagyobb országa Oroszország mögött, közel tízmillió négyzetkilométerrel. Csak azért, hogy kicsit könnyebben tudd értelmezni ezt az adatot, gondolj bele: több mint negyvenszer lehet beilleszteni az Egyesült Királyságot Kanadába. Négy évbe telne, hogy végiggyalogolj a partján, ha valaha is kedved támadna ehhez. St. John’s városa, Új-Fundland szigetének legnagyobb települése a keleti parton valójában közelebb van Londonhoz, mint a nyugati parton leledző Vancouverhez. A Wood Buffalo Nemzeti Park nagyobb, mint Hollandia. Annak érdekében, hogy egy kicsit kezelhetőbb legyen, Kanada tizenhárom részre oszlik: tíz tartományra és három területre.

Világszínvonalú városok

Az Economist 2017-es rangsorában a világ legélhetőbb városai közül nem kevesebb, mint három kanadai metropolisz került az első tízbe: Vancouver a harmadik, Toronto a negyedik, Calgary az ötödik volt. Az öt tényező, ami alapján a rangsort felállították, az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem, az infrastruktúra és a stabilitás volt. Így van, ezekben a városokban egyszerűen szuper élni. De tényleg! A legnagyobb gondjuk az embereknek, ha a Canucks, a „nemzeti” jégkorongcsapat kiüti a pakkot a stadionból. Ja, és Kanada fővárosa Ottawa, nem Toronto.

Földrajz

Kanada óriási területet ölel fel a tőle nyugatra lévő Csendes-óceán, a keletre elhelyezkedő Atlanti-óceán, az északi Jeges-tenger, valamint a délre és északnyugatra fekvő Egyesült Államok és Alaszka, továbbá az északkeletre elterülő Grönland között. Az ország jelmondata is erre utal: „Tengertől tengerig”. Új-Fundland déli partja közelében egy francia gyarmat bújik meg, a Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoport. 1925-óta Kanada a magáénak tekinti a nyugati hosszúság 60. és 141. foka között, az Északi-sarkig terjedő területet, de ez a követelés világszinten vitatott. A mágneses Északi-sark az önhatalmúlag Kanada által birtokolt placcon található, viszont a legújabb mérések már azt jelzik, hogy erősen Szibéria irányába vándorol.

Nagyon multikulturális

Az emberek egyszerűen imádnak Kanadában élni, ide költözni, és ezt Kanada szereti is. A kanadaiak több mint 20 százaléka egy másik országban született, a bevándorlási ráta 2031-ig előreláthatóan eléri majd az 50 százalékot. Őrült arány, de több mint elegendő hely van itt az élethez. Az országban közel 200 nemzetiség él, illetve több mint 250 etnikai származású állampolgár, köztük sok az őslakos. Hogy is lehetne jellemezni Kanada befogadó társadalmát, ahol mindenkit egyformán megbecsülnek? Olyan, mint egy mágikus, mesébe illő, álomszép szivárvány.

Két hivatalos nyelv

Egy hivatalos nyelv nem volt elegendő a kanadaiak számára, így náluk az angol és a francia formális státusszal rendelkezik. A jogok és szabadságok chartája szerint mindkét nyelv azonos hatáskörrel rendelkezik a kanadai kormány összes szolgálata tekintetében. Quebec az egyetlen teljesen francia tartomány, itt az emberek igyekeznek franciásan tartani a dolgokat. 

Tavak földje

Kanadában több tó van, mint a világ többi részén együttvéve. A végső szám akár kétmillió is lehet, ebből 563 tó nagyobb, mint 100 négyzetkilométer. A Föld mocsarainak negyede szintén itt található, de Kanada büszkélkedhet a harmadik legnagyobb kiterjedésű gleccserrel is. Fő tavai: Nagy-Medve-tó, Nagy-Rabszolga-tó, Winnipeg-tó, a Nagy-Tavak, Erie-tó, Ontario-tó.

Éghajlat

Kanada óriási mérete, valamint földrajzi, ökológiai, növényzeti és terepi változatossága miatt többféle éghajlattal rendelkezik. A mérsékelt, valamint a hideg éghajlati övezetben terül el, az ország jelentős részén az időjárás szélsőséges. Az éghajlatra általában a meleg nyarak és az európaiaknál jóval keményebb hideg telek jellemzőek. A nyarak észak és kelet felé haladva válnak egyre hűvösebbé. Az ország északi része az állandóan fagyos sarkvidéki övbe nyúlik. A csapadék az ország délnyugati részének partmenti régióiban a legtöbb.

Nemzeti jelképek

Hód – Kanadában és világszerte olyan meghatározó és jövedelmező szerepet töltött be a hódbunda-kereskedelem kapcsán, hogy Hudson’s Bay Company a kis állatot még Kanada címerébe is beletette. A hód nemzeti jelentőségét Sir Sandford Fleming alapozta meg 1851-ben, amikor a kedvelt állat az első kanadai postabélyegen is felbukkant, és „Three Penny Beaver” néven terjedt el.

Juharlevél – Kanada legnagyobb nemzeti jelképe. A juharfa értékes alapanyag faként, de jelentős a cukorgyártásban is, nem utolsósorban pedig varázslatosan díszíti a tájat. 1965 óta a kanadai nemzeti zászló közepén is látható a juharlevél, amelyet büszkén használnak és viselnek a kanadaiak.

„O Canada”

Kanada nemzeti himnuszát, az „O Canada” című dalt Calixa Lavallee alkotta Sir Adolphe Basile-Routhier szövegével. A himnuszból több változat is készült, a napjainkban használt verziót Robert Stanley Weir montreali ügyvéd írta. Hallgasd meg!

Találmányok a világnak

Mi a közös a kosárlabdában, a pacemakerben, az IMAX-ben és a Blackberryben? Igen, mindet kanadaiak alkották meg. A kosárlabdát Dr. James Naismith, massachusettsi kanadai testnevelő tanár találta ki, aki olyan játékot szeretett volna létrehozni, amelyet télen bent is lehet játszani. Az első pacemakert John Hopps villamosmérnök hozta létre, az IMAX-et a torontói Graeme Ferguson, Roman Kroitor, Robert Kerr és William Shaw konstruálta. Végül pedig a Blackberry mobiltelefon a Research in Motion terméke.

A jégkorong megszállottjai

Egy tárgy botokkal történő ütése nem volt elég veszélyes a kanadaiak számára, ezért úgy döntöttek, hogy mindezt jégen teszik. Mert mi mást is lehetne tenni télen a fagyott tavakkal? A pusztán hokiként ismert sport alapvetően vallás. Csak hogy értsd, a kanadai és az amerikai férfi jégkorongdöntő a vancouveri olimpián, 2010-ben a valaha volt legnézettebb tévés közvetítés lett Kanadában, ez a rekord azóta is fennáll. A kanadai ötdolláros bankjegyen is egy jégkorongozó alak látható. Kiderült, hogy a sportot valójában Angliában találták ki, de ezt eszedbe se jusson megemlíteni egy kanadainak.

„Sorry”

Egyértelműen Kanada legfontosabb szava. Mindenki, mindenhol és mindig kétségbeesetten kér bocsánatot a másiktól. Egyszerűen hisznek benne, hogy minél többször mondják, annál inkább minden rendben lesz körülöttük, és valószínűleg így is van. Csak sétálj egy kicsit az utcán, és meglátod, mindenhonnan és véget nem érően hallod majd: sorrysorrysorrysorry. A kanadaiak tényleg annyira sokszor mondják a szót, hogy 2009-ben „bocsánatkérési törvényt” kellett elfogadni Ontarióban. Erre azért volt szükség, hogy a krónikus bocsánatkérők felelősségét korlátozzák, mert enélkül rengeteg ártatlan kanadai csücsülne börtönben.

Ó, és még nem beszéltünk arról, hogy az oktatás csúcsminőségű, a tájak ámulatba ejtően varázslatosak, a tejet Kanada egyes részein kizárólag műanyag zacskókban mérik, hogy a poutine Kanada nemzeti étele, és arról sem, hogy országos favorit a Timmies „double-double”-je, amely két cukrot és két tejszínt tartalmazó kávé. Hogy hány kalória? Hagyjuk is!

Szerezz magadnak egy hokiütőt, egy zacskós tejet, kérj bocsánatot, és hamarabb kanadai leszel, mint hinnéd! Nem is kell mást tenned, mint fejleszteni egy kicsit az angolodon, amiben a 100% beszéd, 0% könyv módszer a segítségedre lehet. Ha belevágnál, akkor az első lépés, hogy kitöltöd az ingyenes online angol szintfelmérőnket azért, hogy a számodra legmegfelelőbb szinten kezdhesd az online angol tanulást. Hajrá!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This