Kép forrása: wirestock – freepik.com

Mit szólnál, ha a mai kiruccanásunk alkalmával a Karib-térségbe invitálnánk? Ámulatba ejtően csalogató és visszautasíthatatlan, ugye? Mi is biztosak vagyunk benne, hogy ezennel tömött virtuális csoportokban utazunk majd a soron következő angol anyanyelvű országba, amely nem más, mint Jamaica. A Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó, 240 kilométer hosszú és 80 kilométer széles szigetország a Karib-tengeren fekszik, a közép-amerikai szárazföldtől 680 kilométerre keletre, Kubától 150 kilométerre délre, Haititől pedig 180 kilométerre nyugatra. Indulhatunk?

Jamaica az amerikai kontinens harmadik legnépesebb, többségében angol anyanyelvű országa az Egyesült Államok és Kanada után. Az ország lakossága meglehetősen kevert, azonban túlnyomó többsége az Afrikából áthurcolt rabszolgák leszármazottja.

Földrajz

Jamaica a Karib-térség harmadik legnagyobb szigete. Centerét egy kiterjedt hegységrendszer uralja parti síksággal körülvéve, ezért a nagyobb városok mind a part közelébe települtek. Ilyen például Kingston, Spanish Town, Mandeville és Montego Bay. Hegyeiből több mint 120 patak és folyó indul útnak a fehérhomokú tengerpartokig, de nem ritkák a sziklás partszakaszok sem. Változatos felszíni formáinak és egész létezésének oka a dél- és észak-amerikai kőzetlemezek egymáshoz préselődése, ennek hatására a Nagy-Antillák szigetcsoport többi tagjával együtt kiemelkedett a tengerből. Az ország legmagasabb pontja, a Blue Mountain Peak 2256 méter magas.

Történelem

A sziget i. e. 4000 és i. e. 1000 között Dél-Amerika felől arawak és talán taino indiánokkal népesedett be. Az európaiak érkezésekor mintegy 300 ezer indián őslakos élhetett itt. Az arawak kultúrának csekély nyoma maradt, de még ma is élnek kis számban bennszülött indiánok Jamaicán, ugyanis kis részük túlélte a spanyol és angol hódítók agresszióit. Kolumbusz Kristóf először 1494-ben szállt itt partra, és egyszerűen Spanyolország birtokává nyilvánította a területet. Az első jamaicai telep Sevilla volt. Ezt 1554-ben, ismétlődő kalóztámadások után elhagyták, a főváros Spanish Townba költözött, amelyet 1534 elején Santiago de la Vega alapított. Itt található a brit gyarmatok legrégebbi katedrálisa.

A spanyolokat az angolok 1655-ig erővel kitelepítették a városból, ekkor Tower Isle, az utolsó jamaicai spanyol erőd elestével teljesen angol kézre került a sziget. Don Arnoldo de Yassi védte Tower Isle erődjét öt éven át az angolok ellen, aztán Kubába menekült. A támadó angolok parancsnokai William Penn angol admirális és Robert Venables tábornok voltak. A spanyol uralmat követő kétszáz évnyi angol, majd brit uralom idején Jamaica a világ legfontosabb cukorexportáló országává vált, ezt a behurcolt afrikai rabszolgák tömeges alkalmazása tette lehetővé. A rabszolga-kereskedelem betiltása után, az 1800-as évek első felében Indiából és Kínából szerződéses munkásokat hoztak az országba, utódaik máig Jamaicán élnek. A rabszolgamunka fokozott igénybevétele következtében a 19. század elejétől a feketék száma mintegy hússzorosa lett a fehérekének. Ez az arány azóta nagyjából állandó és folyamatos forrása a lázadásoknak. Számos ilyen zavargás után a rabszolgaságot 1834-ben betiltották, a korábbi rabszolgák teljes egyenjogúsítására 1838-ban került sor. Jamaica gazdaságilag lassan függetlenedett az Egyesült Királyságtól. 1958-ban a Nyugat-Indiai Szövetség tartománya lett, teljes függetlenségét a szövetségből való kilépéssel érte el 1962-ben.

A nemzeti mottó: Out of Many, One People, azaz Egy nép a sok emberből

Jamaica lakossága, mint ahogy az ország mottója is jól tükrözi, meglehetősen sokszínű, ami a kevert etnikumú gyökerekre vezethető vissza. Amúgy a címerükben is ez a szlogen látható, kiegészülve egy alapot képező pajzzsal, aminek grafikája fehér mezőn egy vörös kereszt, rajta öt ananásszal. A pajzs felett egy sisakot és sisakdíszt, azon pedig egy krokodilt helyeztek el. Illetve mindezt megtoldották a bennszülött taino törzs férfi és női tagjával, akik a pajzs két oldalán állnak, és alul egy szalagon olvasható az ország már említett jelmondata. Mindezt itt meg is nézheted, ha gondolod! És ha már itt tartunk, ejtsünk pár szót a jamaicai zászlóról is, ami akár hiszed, akár nem, az egyike annak a két zászlónak, amelynek egyáltalán nincs közös tónusa az amerikai piros-kék-fehér árnyalatokkal. Kitalálod, hogy melyik a másik ilyen nemzeti lobogó? Hajrá!

Nyelv

Jamaica hivatalos nyelve az angol, amit jellegzetes tájszólásban beszélnek. Emellett az angol egy afrikaiasított változatát, a jamaicai patois-t is előszeretettel használják. Az alsóbb néprétegekben szinte teljes mértékben a patois az aktív, de ahogy haladunk felfelé a társadalmi ranglétrán, úgy az emberek beszéde is egyre jobban hasonul a standard angolhoz, míg a felsőbb osztályok már teljesen normál módban beszélik az angolt. Azonban az átlag jamaicai az angol és a patois kifejezéseket keverve, felváltva használja, helyzettől függően.

Jamaicai érdekességek: a reggae és a dancehall is innen származik

Jamaica két legnépszerűbb zenei műfaját, a reggae-t és a dancehallt a helyiek alkották. Az 1960-as években a reggae, a ska, a rocksteady és a hagyományos mento népzenéből alakult ki. A dancehall egy keményebb, élénkebb és agresszívabb stílust képvisel, és később, az 1980-as években keletkezett. Ma ez a két műfaj a világ legnépszerűbb zenei ágazatai közé tartozik.

Eredetileg a „fa és víz országa” néven volt ismert

Az őslakosok a szigetüket Xaymacának hívták, ami egy arawakani szó, és azt jelenti, hogy „a fa és a víz országa” vagy „a források országa”. Amikor az angolok 1655-ben elfoglalták a szigetet a spanyoloktól, átnevezték Jamaicára.

Jamaica volt az első karibi ország, amely eljutott a téli olimpiára

Rémlik a Jég veled!, eredeti címén Cool Runnings című vígjáték? Na, ezt pont a jamaicai bobcsapat igaz története ihlette. Soha senki nem hitte volna, hogy egy trópusokon lévő ország érdekelt lehet a téli olimpián való részvételben, de erre rácáfolt az 1988-as téli olimpiai játékokon, Calgaryban, Albertában a szigetország lelkes csapata.

A Blue Mountain Coffee otthona

A Blue Mountain Coffee-t, a világ egyik legkeresettebb és legdrágább kávéját Jamaicán termesztik, gyártják és csomagolják. A kávémárka nevét Jamaica legnagyobb hegységéről, a Blue Mountainról kapta, ugyanis itt állítják elő.

A világ egyik legjobb rumjának készítője

A szigeten szinte minden étteremben, bárban és otthonban fellelhető a rum. A rumkészítés évszázados iparág Jamaicán, a szigeten előállított rum a világ legjobbjai közé tartozik. Az édes ízű Wray & Nephew White Overproof Rum és a cukornádból készült Appleton Rum a helyi favoritok.

A James Bond sorozatot Jamaicán írták

Ian Fleming író, aki arról híres, hogy bemutatta a világnak James Bondot, több mint egy tucat 007-es sztorit vetett papírra Jamaicán, és annyira megszerette a helyet, hogy 1946-ban úgy döntött, hogy a jamaicai Oracabessa-öbölben építi fel álmai otthonát, és GoldenEye névre keresztelte. Napjainkban GoldenEye Resort megnevezéssel működik, és a James Bond strand szomszédságában található.

A sziget népszerű eszköze a bambusztutaj

A bambusztutajozás a karibi térség egyik legnépszerűbb pihentető tevékenysége, amit Errol Flynn hollywoodi színész tett népszerűvé, amikor az 1950-es években Jamaicán járt. A bambusztutaj egy vízi jármű, amely kötéllel összekötött bambuszkarókból készül. Alapvetően közlekedési és szállítási eszközként funkcionált, sőt túlélési helyzetekben is használták – manapság a vidám, szabadtéri, vízi tevékenységek trendi kelléke, amit imádnak a turisták.

Még rengeteg dolgot tudnánk felhozni a karibi ország kapcsán, például, hogy a rastafari kultúra otthona, hogy az elmúlt néhány évben folyamatosan a világ legjobb turisztikai célpontjai közé tartozott, hogy itt a világon az egyik legmagasabb az egy főre jutó templomok száma. Vagy azt, hogy Jamaica a világ legboldogabb helyeinek egyike, hogy az áfonya keresett luxuscikknek számít a szigeten, és hogy több mint 200 egzotikus orchideafajnak ad otthont, amelyek közül 73 őshonos. És ha a fentiek egyikét sem tudtad, azt bizonyára nem kell mondanunk, hogy Bob Marley reggae-zseni is itt született, és a világ legszebb strandjai közül jónéhány itt található.

Kedvet kaptál egy jamaicai élményhez? Akkor nem is kell mást tenned, mint fejleszteni egy kicsit az angolodon, amiben a 100% beszéd, 0% könyv módszer a segítségedre lehet. Ha belevágnál, akkor az első lépés, hogy kitöltöd az ingyenes online angol szintfelmérőnket azért, hogy a számodra legmegfelelőbb szinten kezdhesd az online angoltanulást. Hajrá!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This