Kép forrása: canva – canva.com

Egy korábbi blog bejegyzésünkben írtunk már arról, hogy a világ  legnépesebb angolul beszélő országa, ahol az angol hivatalos nyelv is, India. Talán nem sokan tudjátok, de Indiában majdnem ugyanannyi istent tisztelnek a hinduk, mint ahányan ők is vannak. 🙂 Viccet félretéve, több ezer istenük van a hinduknak és ebből kifolyólag rengeteg fesztivált is tartanak ezen istenek tiszteletére. Az egyik legjelentősebb és talán leglátványosabb fesztiváljuk a Diwali, avagy a fények ünnepe. Minden évben más és más napra esik, valamikor október-november táján és ilyenkor a hinduk, szikhek és dzsánok a családjaikkal töltik az időt és gyönyörű lámpásokkal, valamint mécsesekkel díszitik fel a lakásaikat, házaikat, hogy megmutassák az utat Lakshmi istennőnek, aki gazdagságot és jólétet hoz a fényt követve.

Ebben a blogbejegyzésben egy kicsit szeretnék nektek írni erről a fesztiválról, a történetéről és arról, hogy milyen szokások is fűződnek az ünnephez.

Mi a lényege, honnan ered?

A Diwali az egyik legnagyobb vallási fesztivál a hinduizmus, szíkhizmus és dzsánizmus követőinek körében. Öt teljes napon át tart és minden napnak megvan a maga története és jelentősége. Amit a világ Diwaliként tart számon valójában az öt napos fesztivál harmadik napja. Az ünnep neve a szanszkrit deepavali szóból ered, aminek jelentése fények sorai. A fesztivál alapvetően a fény győzelmét jelképezi a sötétség felett.

A fesztivál során diyákat (olajlámpásokat) gyújtanak és a házaikat, lakásaikat, valamint templomaik bejáratait díszítik velük. Sokszor ezeket a lámpásokat folyókon is elindítják. A lámpásokon kívül még virágszirmokkal, színezett rizzsel és homokkal is díszítenek. A lakások és házak ajtajai nyitva vannak hagyva abban a reményben, hogy Lakshmi (a gazdagság és jólét istennője) megtalálja az utat és megáldja a lakásban/házban élőket vagyonnal és sikerekkel.

A fesztivál öt napja

Dhanteras: ilyenkor a hívők alaposan kitakarítják az otthonaikat és kisebb aranytárgyakat, valamint ékszereket vásárolnak. Ilyenkor Lakshmit imádják.

Naraka Chaturdashi: ez a nap emléket állít annak, hogy Krishna legyőzte Narakasurát, egy démon királyt, aki az istenek 16000 lánygyermekét rabolta el és félelemben tartotta a népet. Ilyenkor az ősök lelkéért imádkoznak.

Lakshmi Puja: ezen a napon a családok Lakshmi istennőhöz fordulnak, hogy ő megáldja őket bőséggel és sikerrel. A hívők ekkor gyújtanak lámpásokat, gyertyákat és tűzijátékokat. Szokás szerint az ünnep harmadik napján kötelező elmenni a templomba.

Goverdhan Puja: a fesztivál negyedik napján arra emlékeznek, amikor legenda szerint Krishna legyőzte Indrát, az istenek királyát amiért az bosszút akart állni az embereken, akik helyette Govardhant (a hegyek istenét) imádták.

Bhai Dooj: ezen a napon a kötelékre a fiútestvérek és lánytestvérek között emlékeznek. Ezen a napon a lánytestvérek a fiútestvéreik sikeréért és jólétéért imádkoznak.

Mit csinálnak az emberek az ünnepen?

A Diwali mindenképpen egy olyan ünnep, amikor a hívők családtagokat látogatnak, ajándékoznak, új ruhákat vesznek fel és lakomákat rendeznek. Azonban ilyenkor nem feledkeznek meg a szegényekről sem, rengeteg helyen szolgálnak fel ételt azoknak, akik maguk számára nem tudják megkeresni a betevő falatot. Ilyenkor a Hindu naptár szerint új év indul, és nagy reményekkel fordulnak az elkövetkező napok felé. Valamint ezalatt a fesztivál alatt a szerencsejáték (különösen a kártyajátékok) is megengedett, mert azt tartják, hogy ez is meghozza a szerencsét a következő évre. Azonban fontos, hogy rituálisan mindig a női játékos nyerjen, Lakshmi istennő tiszteletére.

Ebben az évben ez a nap november 12-re esett. De minden évben máskor van, és ilyenkor India fényekbe borul és egyszerűen csodaszéppé válik. Kívánom, hogy mindannyian részt vehessünk egyszer egy valódi fesztiválon, és gyönyörködhessünk a csodás díszekben. 🙂

Ha a jövőben valamikor Indiába utaznál, akkor tudd, hogy itt nem okozhat gondot a helyiekkel való kommunikáció, ugyanis a boltosoktól az útikalauzokig és a taxisoktól a járókelőkig, mindenki beszél angolul. Neked hogy megy? Ha úgy érzed, hogy vannak még hiányosságaid, akkor fejlesszük együtt a tudásod! Első lépésként pedig töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Rusz Tímea
a Speak! Nyelviskola tanára

Share This