Kép forrása: canva.com

Elérkeztünk virtuális angol nyelvű városnéző kiruccanásunk negyedik állomásához. Kalandozzunk kicsit a széles körben a világ egyik leginkább multikulturális metropoliszaként ismert Torontóba, ami Észak-Amerika negyedik legnagyobb városa – csak Mexikóváros, New York és Los Angeles előzi meg. Világviszonylatban is az egyik vezető helynek számít, fontos szerepet játszik nemzetközi színtereken. Akár hiszed, akár nem, Toronto lakosságának mintegy 50 százaléka Kanadán kívül született: 230 különböző etnikumnak ad otthont, ezzel pedig egyértelműen viszi a prímet a világ legváltozatosabb képet mutató, globális óriásvárosai között. Nézzük, miket érdemes tudnunk erről az angol nyelvű kulturális központról!

Miért nem Kanada fővárosa?

Teljesen jogos kérdés, ami valószínűleg mindenkiben felmerül, aki Kanada történetéről egy kicsit is elgondolkodik. Az ország legnagyobb városa, 305 milliárd dolláros GDP-jével kétséget kizáróan Kanada pénzügyi, ipari, kulturális és piacgazdasági központja, egyben a világ hetedik legnagyobb városi gazdasága. Hogy a túróba fordulhat elő, hogy Ottawa mégis elorozta előle a fővárosi titulust? Pontosan úgy, ahogy az Egyesült Államok esetében New York, illetve ahogy Ausztrália viszonylatában Sydney sem birtokolja ezt a kitüntető címet. A formális ok, hogy 1852-ben egyszerűen így rendelkezett a királynő. Tudod miért? Mert annak idején az USA határaitól való távolság miatt Quebecet tartották az ország központjának, így nyilvánvaló volt talán, hogy ebből a tartományból kellett kikerülnie a centrumnak is.

Elhelyezkedés

Toronto Ontario tartomány fővárosa: elővárosaival együtt mintegy 6 milliós lakost számlál, Kanada üzleti központja és gazdasági motorja. Az ország dél-keleti részén fekszik, az Ontario-tó észak-nyugati partján, amely a Kanada és az Egyesült Államok közötti határ részét képezi. Az atlanti hajózáshoz való hozzáférése a Szent Lőrinc-tengeri úton, a jelentős amerikai ipari központok, illetve a Nagy-tavak közelsége lehetővé tette Toronto számára, hogy fontos nemzetközi kereskedelmi központtá váljon. Sőt a város Kanada legjobb mezőgazdasági területének szélén helyezkedik el, olyan éghajlattal, amely kedvező a növények széles skálájának termesztéséhez, ezáltal Torontót közlekedési, forgalmazási és gyártási bázissá avatta. A legfontosabb, hogy központi elhelyezkedése, valamint a nemzetközi kereskedelmet támogató számos politikai integrációja a legnagyobb gazdasági kapcsolatokkal és befolyással rendelkező várossá léptette elő az Egyesült Államok szempontjából is.

Történelem

A Toronto név jelentése irokéz nyelven „a hely, ahol a fák a vízben állnak”. Ez a mai Simcoe-tóra utalt, ahol a huron indiánok anno facölöpöket vertek a tóba, hogy könnyebben tudjanak halászni. Az első európaiak a vidéken francia szőrmekereskedők voltak, akik „Fort Rouillé” néven alapítottak 1750-ben a közelben egy kereskedelmi állomást. Az első nagy migrációs hullám az amerikai függetlenségi háború alatt és után érte el a környéket, amikor az amerikai gyarmatokon élő briteket támogató lojalisták távozni kényszerültek a későbbi állam területéről. Habár ők Toronto néven alapítottak egy apró falucskát a mai megaváros helyén, alig több mint tíz évvel később, 1793. július 29-én Kanada akkori kormányzója, John Graves Simcoe az azóta megszűnt Felső-Kanada tartomány székhelyének választotta, és York néven egy másik várost emeltetett a helyére. Az 1812-es háborúban aztán a települést bevették az amerikaiak, nagy részét el is pusztították, a háború után mégis a Kanadába irányuló bevándorlás egyik elsődleges célállomása lett. York város 1834. március 6-án ünnepélyes keretek között újrakeresztelte saját magát, ismét felvette az alapításkori nevét, ezzel ezt a dátumot téve meg Toronto város születésnapjává. A Nagy-tavakon az 1840-es és 1850-es években beindult hajóforgalom, majd az ebből következő gazdasági robbanás bevándorlási hullámot indított Kanada felé, amely révén az 1970-es években Toronto Montrealt megelőzve az ország legnagyobb városává nőtte ki magát, átvéve annak központi gazdasági, üzleti és kulturális szerepét. A torontói tőzsde ma a világ vezető tőzsdéi közé tartozik.

Népesség

Toronto növekedését és demográfiai összetételét számos politikai és gazdasági esemény befolyásolta, amelyek Ontario egész tartományát érintették. Az amerikai forradalom után Ontariót lojalista régióként határozták meg az angol nyelvű protestánsok, és sokan döntöttek úgy, hogy a brit Észak-Amerikában élnek tovább. A bevándorlás, ami lassan kezdődött, a közlekedési fejlesztések révén jóval gyorsabban folytatódott – ez a hullám Torontót kulcsfontosságú közlekedési és ipari központtá tette. A bevándorlók nagy része ekkoriban Európából és az Egyesült Államokból érkezett. A lakosság döntően protestáns volt, és angolul kommunikált. A második világháború után Toronto ismételten mágnesként vonzotta az újabb emigránsok ezreit, akik közül sokan Európából érkeztek az 1950-es és 1960-as években. A bevándorlási törvények az 1970-es évekre még rugalmasabbá váltak, így tovább nyitották az ajtót az újonnan érkezők, különösen a dél-ázsiaiak és a kínaiak előtt. A 2006-os népszámlálás idején a torontói nagyvárosi terület több mint fele abszolút kisebbségekből állt, így Toronto valóban kozmopolita várossá nőtte ki magát.

Érdekességek

  • Az Economist Torontót az életminőség szempontjából a világ öt legjobb nagyvárosába sorolja.
  • A kanadaiak mintegy 30 százaléka Toronto belvárosától számított 500 kilométeres körzetben él.
  • A torontói nemzetközi repülőtér évente körülbelül 40 millió utast szolgál ki.
  • Érdekes tény, hogy a torontói metrót úgy építették, hogy szükség esetén ellenálljon a nagyobb bombázásoknak.
  • Az 1976 és 2007 közötti időszakban a helyi CN Tower tévétorony a világ legmagasabb épülete volt 553 méteres vertikális kiterjedésével. Tudtad, hogy forgó étteremmel és nagy sebességű felvonókkal van felszerelve?
  • Olaszország régióján kívül Torontóban él a legtöbb olasz.
  • Bár Toronto ideális családok, párok vagy egyének számára, hogy új életet kezdjenek, fontos megjegyezni, hogy ez a legdrágább város egész Kanadában.
  • A GTA (Great Toronto Area) multikulturális lakossága 2036-ra várhatóan eléri a 9 millió embert. Toronto évente több mint 40 millió látogatót fogad, akik összesen mintegy 7,2 milliárd dollárt költenek a vizitek során. A városban több mint 180 nyelvet és dialektust beszélnek. A RoughMaps szerint ez a világ egyik leggyorsabban növekvő városa.
  • Csuklós autóbusz Toronto városában évtizedek óta nincs. A legutóbbi típus az Ikarus-Orion 286-os, a félig-meddig magyar gyártmányú autóbusz volt, de a torontóiaknak nem tetszett, így viszonylag hamar megváltak tőle.
  • Tőzsdéje a TSX, a világ hatodik legnagyobb és a világ első elektronikusan vezérelt tőzsdéje. A Bay Streeten helyezkedik el, ami a New York-i Wall Street kanadai megfelelője.

Gyere, kukkantsunk be Torontóba a YouTube jóvoltából, és persze kívánom neked, hogy juss el élőben is. Garantálhatom, hogy egy újabb hely a világ gyöngyszemei közül, amit most rögtön fel kell venned a bakancslistádra, ahol az angollal jól boldogulsz majd. Ha úgy érzed, hogy az angolod még fejlesztésre szorul, akkor örömmel segítünk. Első lépésként egy későbbi kanadai kalandhoz pedig töltsd ki az ingyenes angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This