Kép forrása: canva.com

Gyere, folytassuk a városnéző kalandozást! Van kedved velünk tartani? Természetesen örülnénk, ha csatlakoznál. Az amerikai kontinensre repülünk, és akár hiszed, akár nem, ezennel a szelek szárnyán utazunk, mert a célpontunk a szelek városa, Chicago. A „Windy City” elnevezést a New York-iak az 1893-as világkiállítás helyszínéről folyó viták során, a helyi időjárás kifigurázása kapcsán aggatták a városra, ám a gúnyolódás fordítva sült el: a chicagóiaknak annyira megtetszett, hogy átvették a kifejezést, ami a város kedvencévé vált. Ami még fontos: Chicagónak köszönhetjük a brownie-t, és ez csak az egyik híres ételük.

Földrajz

Chicago Illinois állam északkeleti és a Michigan-tó délnyugati pontjainak találkozásánál, a Michigan-tó partján, a kontinentális vízválasztó vonalán, a chicagói természetes vízlefolyás területén fekszik, amely összeköti egymással a Nagy-tavak és a Mississippi folyó vízgyűjtő területét. Ennélfogva nem meglepő, hogy egy hajózható csatorna mellett, amely a Chicago folyót köti össze a Des Plaines folyóval, két szintén hajózható folyó, a Chicago és a Calumet fut keresztül a városon.

Demográfia

Képzeld, az amerikai nagyvárosoktól eltérően Chicagóban a fehér, a fekete, illetve a spanyol ajkú lakosság közel azonos arányban van jelen, ez a tény az államok egyik legnagyobb etnikai és kulturális közösségévé avatta a várost. Chicago egy évszázadon át az Egyesült Államok második legnagyobb városa volt, mígnem a közel 40 éven át tartó folyamatos elvándorlás miatt a harmadik helyre csúszott vissza, de még így is csupán New York és Los Angeles népesebb nála. Az elvándorlási folyamat az 1990-es években állt meg, azóta folyamatos növekedés figyelhető meg a lakosság számát illetően, amelynek köszönhetően a korábban elnéptelenedett városrészek ismét kezdenek megtelni élettel. Becslések szerint Varsó után Chicagóban él a legtöbb lengyel, aminek oka, hogy 1918-ig nem létezett független lengyel állam, így sokan emigráltak ide. A városban rengeteg amerikai olasz is él, így New York és Philadelphia után itt van a harmadik legnagyobb olasz populáció az Egyesült Államokban. Prominens népességi volumennel rendelkeznek itt a románok, de a délkelet-ázsiai lakosság aránya is jelentős, főleg indiaiakkal és pakisztániakkal. Az USA-ban Chicago nyerte a bronzérmet a legnépesebb Puerto Ricó-i népességgel büszkélkedő város, illetve negyedik lett a mexikóiak rátájának viszonylatában. Mi mondtuk, hogy érdekes helyre jövünk!

Lakosság

Chicago lakossága nagyjából 3 millió főt számlál, viszont a kül- és elővárosaival együtt „Chicagoland” statisztikai körzetének népessége közel 10 millió fő, területe pedig Illinois-on kívül a környező két államba, Indianába és Wisconsinba is átnyúlik, több mint egy negyed Magyarországnyi területet, 25 ezer négyzetkilométert átívelve.

Várostörténet

Chicago központi szerepet játszik az amerikai gazdasági, kulturális és politikai történelemben. Az 1850-es évek óta az Egyesült Államok közép-nyugati részének egyik meghatározó metropolisza, az 1880-as népszámlálás óta a régió legnagyobb városa. A terület feljegyzett története a francia felfedezők, misszionáriusok és prémes kereskedők 17. századi érkezésével, valamint a helyi potawatomi indiánokkal való interakciójával kezdődött. Az általuk lakott területen első „európai” telepesként egy afrikai származású haiti személy, Jean-Baptiste Pointe du Sable telepedett le a helyi törzsfőnök lányával kötött házassága révén, az 1770-es évek elején. Származása miatt az amerikai függetlenségi háború nagy részében egy detroiti börtönben raboskodott, ahonnan csak nem sokkal a háború vége előtt szabadulhatott. Ezután hazatért ugyan, 1795-ben létrehozott egy kereskedelmi pontot a mai Chicago területén, de 1800-ban ismeretlen okokból tovább állt nyugat felé.

Három évvel később az amerikai hadsereg Fort Dearborn néven épített egy erődöt a korábbi kereskedelmi pont helyén, amely azonban az 1812-es brit–amerikai háború során elpusztult. Miután a britek bevették, a lakosokat börtönbe zárták, majd az erődöt földig rombolták, ezt követően egészen 1833-ig nem jött ide senki. Ekkor viszont 350 telepes költözött a Chicago folyó partján fekvő egykori Fort Dearborn helyére. Telepüket még abban az évben, augusztus 12-én, Chicago néven önálló településsé szervezték. A község néhány év alatt közel négyezressé nőtt, így 1837. március 4-én városi rangra emelkedett, ekkor vált Illinois állam részévé is. Kiváló földrajzi elhelyezkedése folytán a nyugat felé terjeszkedő Egyesült Államok fő bázisává vált: Chicago az eredeti kiindulópontja a legendássá vált 66-os útnak és a szintén mitikus, a keletet a nyugattal összekötő első transzkontinentális vasútvonalnak is.

Érdekességek a városról

 • 1871. október 8. és 10. között pusztított az Egyesült Államok egyik legnagyobb 19. századi katasztrófájának számító nagy chicagói tűzvész, 125 halottat és egy teljesen leégett belvárost hagyva maga után.
 • A világ első felhőkarcolója, a Home Insurance Building is itt épült fel 1885-ben. A maga 10 emeletével és 42 méteres magasságával 1890-ig a világ legmagasabb épületének számított, 1931-ben bontották le.
 • Az 1920-as évek kétes hírnevet hoztak Chicagónak, amikor is a gengszterháborúkból győztesen kikeveredő Al Capone gyakorlatilag a teljes várost az irányítása alá vonta egészen az 1931-es bebörtönzéséig.
 • 1942. december 2-án a szigorúan titkos Manhattan terv keretében a Chicagói Egyetem laborjában végezték a világ első irányított nukleáris láncreakcióját. A pillanatot az atomkorszak kezdetének tekintik.
 • A városban mért legmagasabb hőmérséklet 42 Celsius-fok volt, amelyet 1934. június 1-jén és 1936. július 11-én mértek. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 33 fok volt, ezt 1985. január 20-án észlelték az O’Hare nemzetközi repülőtéren.
 • Chicago az Egyesült Államok közlekedési hálózatának egyik legfőbb csomópontja, egyben a világ harmadik legnagyobb belföldi kikötője Hongkong és Szingapúr után, aminek révén jelentős szerepet tölt be a világpiacon.
 • A város utcái elsősorban az Amerikában megszokott négyzethálós minta szerint épültek.
 • Hallottál már a világ egyetlen visszafelé haladó folyójáról? Mert az is itt van, ráadásul a város nevét viseli. A valaha befejezett legnagyobb nyilvános földmunkaprojektben, 1900-ban a Chicago folyót úgy szabályozták, hogy visszafelé folyjon! Ennek a hihetetlen sztorinak gyakorlati célja volt: elvezetni a szennyvizet a Michigan-tó édesvízkészletéből.
 • Az első televíziós elnökválasztási vita segített John F. Kennedynek, hogy megnyerje az 1960-as választásokat Richard Nixonnal szemben. A chicagói aspektus, ami téged is meglephet, az az, hogy ezt a chicagói CBS Studios közvetítette.
 • Chicago számos regionális különlegességgel büszkélkedhet kajafronton is, amelyek a város etnikai és munkásosztályi gyökereit tükrözik. Ezek közé tartozik a már említett brownie mellett a város országos hírű mélytálas pizzája, a deep-dish pizza.
 • Az NBA-ben szereplő Chicago Bulls az egyik legismertebb kosárlabdacsapat a világon. Az 1990-es években Michael Jordan vezetésével a Bulls nyolc szezon alatt hat bajnokságot nyert.

És ha már Chicago, illetve az egyik legnagyobb angol nyelvű város, akkor ezt nem tudjuk kihagyni, ne haragudj: „Ne csináld a Chicagót, gyere, angolozz velünk!” Itt az online szintfelmérőnk, töltsd ki, várunk szeretettel!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This