Kép forrása: canva.com

Skócia az egyike a legkísértetiesebben gyönyörű helyeknek a világon, a történelme lenyűgöző, a férfiak jóképűek és a whisky finom. Így jellemezte a bestseller-író és skóciai lakos J. K. Rowling a helyet, ahol mostani utazásunk célpontja, Glasgow található. A Harry Potter-könyvek alkotójának értékelése sehol sem cseng jobban, mint a Speak! (online angol) Nyelviskola a világ legnagyobb angol nyelvű városait bemutató szériájában, így arra biztatunk, hogy tarts velünk! Skócia legnépesebb városa a kulturális látnivalóival, nagyszerű éttermeivel és egyedülálló légkörével tele van izgalommal és különleges, páratlan bájjal. Úgyhogy bakancsokat fel, kulacsokat a zsákba, angolt élesíteni, és indulhat a túra! Ne vesztegessük az időt, irány Glasgow!

Akár hiszitek, akár nem, a 2000-es évektől kezdve több mint kétmilliárd ember beszél angolul, így az angol a legnagyobb nyelv a beszélők száma, míg a harmadik legjelentősebb az anyanyelvi kaliber tekintetében. Anglia és a Skót-alföld az angol nyelv szülőhelye. Modern formája a 17. század óta terjed világszerte az Egyesült Királyság világméretű befolyása révén. Ezen országok minden típusú nyomtatott és elektronikus médiáján keresztül az angol a nemzetközi diskurzus és a lingua franca vezető nyelvévé vált számos régióban és szakmai környezetben, például a tudományban, a navigációban és a jogban. Az Egyesült Királyság továbbra is Európa legnagyobb angol nyelvű országa. Glasgow pedig a legnépesebb város Skóciában, és a negyedik legsűrűbben lakott település az Egyesült Királyságban, valamint Európa 27. legnagyobb városa a lakosság aspektusából.

Hol is van pontosan?

Glasgow a Clyde folyó partján, Nyugat-Közép-Skóciában található. A város nevének kelta fordítása „zöld hely”, amely utal arra, hogy mintegy 70 park vagy parkszerű terület lelhető fel itt. Edinburgh-től mindössze 80 kilométerre fekszik. A folyó melletti kis vidéki településből Skócia legnagyobb tengeri kikötőjévé nőtte ki magát, és a tizedik legnagyobb dokk Nagy-Britanniában.

Történelem

Glasgow környéke évezredek óta ad otthont közösségeknek, a Clyde folyó pedig természetes helyet biztosít a halászat számára. A várost a 6. században szent Mungo keresztény misszionárius alapította. Templomot épített ott, ahol a jelenlegi glasgow-i katedrális áll, és a következő években a település vallási központtá vált, majd tovább növekedett. A Glasgow-i Egyetem 1451-es megalapítása és a püspökség 1492-es glasgow-i érsekséggé való emelése növelte a város vallási és oktatási státuszát és a vagyont. Korai kereskedelme a mezőgazdaságban, a sörfőzésben és a halászatban volt érdekelt, a pácolt lazacot és heringet Európába és a Földközi-tengerre exportálták. Glasgow-t 1611-ben Royal Burgh szintre emelték, jelentős vagyona elsősorban a nemzetközi kereskedelemből, gyártásból és találmányokból származott, majd a 17. században a cukorral, a dohánnyal és a gyapottal teljesedett ki, amik az atlanti háromszög rabszolga-kereskedelem termékei. A 18. századtól kezdve a város a Nagy-britanniai transzatlanti kereskedelem egyik fő csomópontjává nőtte ki magát. Az ipari forradalom kezdetével aztán a régió népessége és gazdasága gyorsan bővült, és a világ egyik kiemelkedő vegyi, textilipari és mérnöki központjává vált, leginkább a hajógyártásban és a tengermérnöki iparban jeleskedett, és számos innovatív és híres hajót gyártott. Glasgow volt a Brit Birodalom második városa a viktoriánus korszak és az Edward-korszak nagy részében, és első városként érte el Európában az egymillió lakost. A város új szakmái és tudományai új embereket vonzottak az Alföldről, a Skót-felföldről, Írországból és Nagy-Britannia más részeiről, illetve a kontinentális Európából. Ebben az időszakban finanszírozták a város legnagyobb építészeti remekműveinek és ambiciózus mélyépítési projektjeinek jó részét, például a Milngavie vízkezelési munkáknak, a Glasgow Subway-nek, a Glasgow Corporation Tramways-nek, a városi kamaráknak, a Mitchell Könyvtárnak, valamint a Kelvingrove Művészeti Galériának és Múzeumnak az építését. A népesség jelentősen csökkent az 1960-as években átfogó városrehabilitációs projekteket követően, amik eredményeként az emberek áttelepültek a kijelölt új városokba, például Cumbernauld-ba, Livingstonba, East Kilbride-ba és a perifériás külvárosokba, amivel egymást követő határváltozások következtek be a település életében.

Milyen az idő?

Annak ellenére, hogy északi szélessége hasonló a moszkvai adatokhoz, Glasgow éghajlata óceáninak minősül. Nyugati elhelyezkedésének és az Atlanti-óceánhoz való közelségének köszönhetően Skócia egyik enyhébb területe. A téli hőmérséklet általában magasabb, mint a legtöbb, az Egyesült Királyság egyenlő szélességi fokkal megáldott helyén, ami a Golf-áramlat melengető hatásának köszönhető. Ez azonban kevésbé különböző évszakokat eredményez a kontinentális Nyugat-Európához képest. Az éves csapadék átlagosan 1245 milliméter, amivel Glasgow elnyerte az Egyesült Királyság legesősebb városa címet. Évente átlagosan 170 napos égi áldásos periódussal rendelkezik.

Miért érdemes Glasgow-ba látogatni?

Néhány évtizeddel ezelőtt Glasgow a nyirkos kocsmák és otthonos nyomornegyedek szürke, kavicsos városa volt. Azonban ugyanazok a makacs glaswegianek, azaz glasgow-iak, akik túlélték az évek óta tartó romlást, kulturális megújulást lobogtattak a 80-as és 90-es években, fellobbantva a város megújulásának lángjait a régióban. Napjainkban Glasgow nagy intenzitású élményt kínál, kivételesen élénk művészeti közösség, egy élő zenei pillanat, a Franz Ferdinand otthona. Számos helyen nyújt kitűnő vásárlási alternatívát a Barras Markettől és vintage üzletektől az ékszereket népszerűsítő Argyll Arcade-ig és a dizájner boltokig. Látogatáskor ügyelj arra, hogy soha ne kritizáld Glasgow-t keleti szomszédja, Edinburgh javára. Bár gyakran ábrázolják a gyönyörű Edinburgh testvérének, Glasgow-nak saját képi oldala van. Charles Rennie Mackintosh szecessziós építész számos épületen nyomot hagyott. A kiterjedt Kelvingrove Park, a macskaköves Ashton Lane és a szárnyaló glasgow-i katedrális csak néhány példa a város egyedülálló és valóban hatalmas vonzerejére.

Mit kell tudnunk még erről a helyről?

  • Glasgow rendelkezik Skócia legjelentősebb gazdaságával, ami Nyugat-Közép-Skócia nagyvárosi területének központjában található. Itt a harmadik legmagasabb az egy főre jutó GDP az Egyesült Királyság városai viszonylatában, London és Edinburgh után.
  • A glasgow-i metrórendszer a harmadik legrégebbi a világon a londoni és a budapesti metró mögött.
  • 1939-ben Glasgow-nak 114 mozija volt, egy átlagos glaswegian évente mintegy 51 filmet látott.
  • A Cineworld Glasgow a világ legmagasabb mozija, lenyűgöző, 62 méter magas.
  • A világ első nemzetközi labdarúgó-mérkőzését 1872-ben rendezték a West of Scotland Cricket Clubban, ami szintén Glasgowban található. A Skócia–Anglia mérkőzés a legendák szerint 0–0-ra végződött.

Na, hogy érzed? Kedvet kaptál, hogy a saját szemeiddel is csekkold ezt a fantasztikus angol nyelvű várost? És mit szólnál egy könnyed, laza csevejhez egy igazi glaswegiannel? Még fejlesztenéd kicsit az angolod? Részünkről rendben van, első lépésként töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket, és szíves-örömest állunk rendelkezésedre!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This