Kép forrása: canva.com

Az angol egy nyugat-germán nyelv. Világszerte a legtöbb beszélővel rendelkezik, és a harmadik legtöbbet beszélt anyanyelv a mandarin és a spanyol mögött. A 17. század folyamán a Brit Birodalom és az Egyesült Államok hatására terjedt el világszerte, és rövid időn belül a nemzetközi diskurzus vezető nyelvévé vált. És hogy melyek a világ legnagyobb városai, ahol a lakosság többsége az angolt beszéli anyanyelvként? Nos, hatról már beszéltünk, ezeket nyugodtan visszakeresheted a blogban, most pedig látogassuk meg az angyalok városának ikonikus nevezetességeit és leglélegzetelállítóbb helyeit. Jó ötlet? Akkor irány L.A.!

A messze földön híres Los Angeles, röviden L.A. a népessége szerint az Egyesült Államok második legnagyobb agglomerációja New York után. Fontos gazdasági és kulturális központ, a világ szórakoztató iparának egyik legmeghatározóbb fellegvára. Az angol-amerikai kultúra és a latin-amerikai befolyás keveréke nagy szerepet játszott ennek az ultramodern amerikai városnak a kialakulásában. Los Angeles városának lakossága több mint 4 millió fő, de az egész nagyvárosi terület mintegy 12,5 millió embernek ad otthont.

Hol is van pontosan?

Ahogy azt általában lelki szemeinkkel is látjuk, ha magunk elé képzeljük a világ térképét, Los Angeles az Egyesült Államok délnyugati régiójában, Kalifornia államban található egy fennsíkon, keleti irányból a San Gabriel-hegység, nyugatról pedig a Csendes-óceán ölelésében. Mivel Hollywood otthona, ezért „a világ szórakoztató fővárosa” titulus boldog tulajdonosa is, toronymagasan vezető szerepet tölt be a mozifilmek, televíziós produkciók, videójátékok és zenei felvételek készítésének terén. A város több mint 80 kerületre és városrészre oszlik, földrajzi elhelyezkedésének és a legfőbb közlekedési eszközként használt autók hatalmas számának köszönhetően jelentős légszennyezettségtől szenved, ami sajnos gyakran okoz szmogot. A San Fernando völgyre kiterjedő medence-lokáció felfogja és megrekeszti a számtalan autó, kamion, hajó és vonat kipufogógázait és füstjét, és persze mindehhez hozzájárul az ipari és egyéb szennyezés is.

Geológia

Los Angeles egyben erőteljesen földrengéseknek kitett terület, mivel a csendes-óceáni tűzgyűrűben található. A geológiai instabilitás számos törésvonalat hoz létre mind a föld felett, mind a föld alatt, amelyek összesen mintegy 10 ezer földrengést okoznak évente. Az egyik fő törésvonal a San Andreas-törés, a csendes-óceáni lemez és az észak-amerikai lemez határán található, és az előrejelzések szerint Dél-Kalifornia következő nagy földrengéseinek forrása lesz. A város egyes részein a csendes-óceáni cunamik is komoly kockázatot jelentenek.

Történet

Los Angelest, Amerika második legnagyobb városát és a nyugati part legjelentősebb gazdasági hatalmát eredetileg bennszülött törzsek, köztük a Chumash és Tongva vadászó-gyűjtögető indiánok lakták időszámításunk előtt 8000 környékén. Juan Rodríguez Cabrillo portugál tengerész volt az első európai, aki 1542-ben felfedezte a régiót, de Gaspar de Portolá csak 1769-ben hozott létre spanyol előőrsöt Los Angeles környékén, ami 1781-re megsokszorozódott, amikor is egy 44 főt számláló, Észak-Mexikóból vándorló, európai, afrikai és indián származású telepesből álló csoport egy mezőgazdasági falut alapított a Rio Porciúncula partján. A települést a spanyol kormányzó az „El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula” névvel illette, ami magyar fordításban annyit tesz: „Szűzanya és a Porciúnculai Angyalok Királynőjének városa”. Hamarosan spanyol missziókat hoztak létre a térségben, köztük a III. Ferdinándról elnevezett San Fernando missziót és a Junipero Serra által alapított San Gabriel Arcángel missziót. 1821-ben Mexikó kikiáltotta függetlenségét Spanyolországtól, és egész Kalifornia mexikói ellenőrzés alá került. 1846-ban azonban kitört a mexikói-amerikai háború, és két évvel később Kaliforniát annektálta az Egyesült Államok. Az időzítés szerencsés volt, mivel 1848-ban gazdag aranylelőhelyeket fedeztek fel a Sacramento-völgyben, ami elindította az aranylázat. 1881-ben a Southern Pacific Railroad befejezte a Los Angelesbe vezető vágányt, amely összeköti a várost az Egyesült Államok többi részével. Ez hatalmas földspekulációt váltott ki, és a polgárőrök hamarosan a buja narancsligetek és a határtalan napsütés ígéretével csábították ide a megfáradt keletieket. De a narancsnak és az egyre sokasodó embertömegnek vízre volt szüksége, és L.A. a 200 mérföldre található Owens-völgyre apellált, hogy olthassa szomját. Évekig tartó háttéralkuk, vesztegetés és egyéb cselekmények után William Mulholland felügyelő végül 1913-ban megnyitotta a Los Angeles-i vízvezeték-rendszert, ami a Sierra Nevada-hegység keleti részén fekvő Owens folyóból szállítja a vizet Los Angelesbe. Majd megszületett Hollywood, beköltözött az olajipar, 1924-re a város lakossága meghaladta az 1 millió főt, és L.A. büszkén adott otthont a nyári olimpiának 1932-ben, majd 1984-ben is.

Földrengések, erdőtüzek fenyegetik

Természeti katasztrófák is megzavarták a nyugalmat Los Angelesben: az 1994-es northridge-i földrengés 57 ember halálát okozta, és több mint 20 milliárd dolláros kárt eredményezett. Egyéb hírhedt sorscsapások is pusztítottak már a térségben, például az 1933-as Long Beach-i földrengés, majd az 1971-es sylmari földrengés és a 2018-as woolsey-i erdőtűz is letarolta a várost.

Éghajlat

A Los Angeles-i éghajlat jellemzően félszáraz vagy mediterrán. Ez legalább három természeti körülmény harmonikus összjátékából adódik: a régió szélessége elég délre esik ahhoz, hogy eloszlassa a legsúlyosabb észak-csendes-óceáni téli viharokat, a tengeri levegő hűsítő rétege mérsékli a nyári forróságot, a magas hegyláncok pedig védik a régiót a potenciálisan intenzív sivatagi hő- és hidegrobbanásoktól. A régió két évszaka közül az egyik egy száraz és mérsékelten meleg időszak, ami nagyjából áprilistól novemberig tart, a másik egy mérsékelten hűvös, de ritkán hideg periódus. A város középhőmérséklete körülbelül 18 fok, az éves csapadék mennyisége átlagosan körülbelül 380 milliméter.

Érdekességek

  • A legtöbb Mexikón kívüli mexikói itt él. A teljes latin-amerikai csoport a város lakosságának mintegy 47,5 százalékát teszi ki.
  • A város lakosait angelenosnak hívják, L.A. egy igazi világváros, az egyik legnagyobb és legsokszínűbb közösség a Földön. Szülőhelyétől távol egy városon belül itt él a világon a legtöbb örmény, kambodzsai, filippínó, iráni, guatemalai, izraeli, japán, koreai, salvadori, thai és mexikói. Hozzávetőlegesen 140 nemzet lakosai élnek Los Angelesben, összesen legalább 224 különböző nyelvet beszélnek.
  • A várost öt fő és több kisebb közforgalmú repülőtér szolgálja ki, ez rekordnak számít az amerikai nagyvárosok között. Fő reptere a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAX), a világ ötödik, az ország harmadik legforgalmasabb repülőtere.
  • A több mint 1300 négyzetkilométernyi területet elfoglaló L.A. terület szempontjából az Egyesült Államok legnagyobb városa.
  • top 10 Los Angeles-i látnivaló között szerepel a Hollywood Boulevard, a Universal Studios, a DTLA, a Getty Múzeum, a Griffith Park, a Walt Disney Concert Hall, a San Monica Pier, Beverly Hills, a Los Angeles-i Állatkert és a Grove, de eszedbe se jusson, hogy mindezt egy nap alatt bejárod, mert ez alsó hangon háromnapos ügymenet.
  • Los Angelesben több mint 105 múzeum és 225 színház található.
  • Azt mondják, L.A. a gyönyörű emberek városa, hiszen itt született Angelina Jolie, Leonardo di Caprio és Marilyn Monroe is.

…és igen, L.A. az angyalok városa, vagy Hollywood szempontjából fogalmazzunk úgy, hogy az álmok városa, ahová az emberek tényleg azért jönnek, hogy megvalósítsák „amerikai álmukat”. Ha Mila Kunisnak, Milla Jovovichnak, Johnny Deppnek és Jennifer Lawrence-nek sikerült, neked miért ne működne? Csak fejleszd tökélyre az angolod, amiben a Speak! teljes erőbedobással támogatni tud, és vedd a nyakadba a várost! Ha fejlesztenéd az angolod, akkor első körben töltsd ki az ingyenes online angol szintfelmérőnket!

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This