Sztárok, színészek, hírességek… A legnagyobbak mindannyiunkra hatással vannak valamilyen szinten, még ha nem is követjük figyelemmel életük minden mozzanatát. Felnézünk rájuk, hiszen inspirálnak bennünket. Akár példaképnek is tekinthetjük őket, és bármilyen hihetetlen, még az angoltudásunk fejlesztésében is segítségünkre lehetnek. Ebben az új cikksorozatban az én kedvenceimről fogok mesélni, akikért nem csupán rajongok, de rengeteget köszönhetek nekik.

David Robert Jones, vagy ahogy mindenki ismeri, a nagyszerű David Bowie hatszoros Grammy-díjas angol zenész. Öt évtizedet felölelő pályafutása során számtalan új zenei trendet teremtett meg, ezzel örökre beírta magát a zenetörténelembe. Egy igazi kaméleon, akinek a munkássága generációkra volt hatással, és még halála után is rendkívül meghatározó jelenség nagyszerű zenéje és különleges személyisége miatt. Az én életemben is fontos szerepet tölt be, ezért választottam őt a példaképeket bemutató cikksorozat következő alanyaként.

Korai évek, első dalok

1947. január 8-án a londoni Brixton városrészben látta meg a napvilágot, hatévesen azonban családja Bromley-be költözött, ami ma már szintén az Egyesült Királyság fővárosához tartozik. A zene szeretete és a tehetsége már korán megmutatkozott, 13 évesen már szaxofonon játszott. 1962-ben összetűzésbe keveredett egy iskolatársával, bizonyos George Underwooddal. A balhé egy lány miatt tört ki, és Bowie húzta a rövidebbet. A szemét ért sérülése miatt hónapokig kimaradt az iskolából, az orvosok arra számítottak, hogy fél szemére a látását is elveszíti, de szerencsére nem így történt. Műtétek sora után a bal pupillája tágabb maradt, a szemszíne pedig kékről zöldesbarnává változott. Ezzel igazán különleges megjelenése lett, azonban a térlátással egész életében problémái voltak. Szerencsére a két fiú idővel megbékélt, olyannyira, hogy Underwood tervezte később Bowie első lemezborítóit. A középiskola után a Bromley Főiskolára járt, ahol művészetet, zenét és rajzot tanult. 18 éves korában hagyta el a szigorú szülői házat, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse zenéléssel. Kezdetben bluest és Elvis hangzásvilágát felelevenítő dalokat játszott, és több zenekarnak is a tagja volt. Énektudására egy szerencsés véletlen hívta fel a közönség figyelmét, egyszer ugyanis egy londoni klubban kellett helyettesítenie valakit.

A The King Bees zenekarban már megcsillogtatta a tehetségét, ezen a felvételen a 17 éves Bowie-t hallhatjuk énekelni:

David Jones elköszön, megszületik Bowie

Bowie-ra mindig is nagy hatással volt a színház, karaktereit az avantgárd, a pantomim és a commedia dell’arte inspirálta. Persze az új stílushoz művésznév is dukált, és mivel nem akarta, hogy összetévesszék a The Monkees énekesével, Davy Jonesszal, a Bowie név mellett döntött. Első szólólemeze 1967-ben jelent meg, ám ezzel még nem sikerült feltornásznia magát a listák élére. Első nagyobb sikere két évvel később volt, a holdraszállás idején megjelent Space Oddity című kislemez hatalmasat tarolt. A dal egy eltévedt asztronauta, Major Tom történetét meséli el, az énekes azt nyilatkozta, hogy a dalt Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje ihlette. Akárhogy is, óriási sláger lett Nagy-Britanniában. 1971-ben a The Man Who Sold the World címmel jelent meg következő albuma, ahol éles stílusváltást figyelhetünk meg. Keményebb, rockosabb hangzású dalokat írt, amelyeket izgalmas zenei megoldásokkal tett igazán különlegessé. Nem kellett sokáig várni, hogy Bowie újabb perszónája megszülessen. 1972-ben induló turnéját Ziggy Stardust karakterébe bújva teljesítette, lángvörös frizurájával, extravagáns színpadi jelenlétével és teátrális koncertjeivel azonnal belopta magát a közönség szívébe. Később több stílusváltással is sokkolta a rajongóit, Ziggy karakterét hátrahagyva „sovány fehér herceg”-ként (Thin White Duke) folytatta a zenélést, akit első filmszerepéről, az Égből pottyant férfi (The Man Who Fell to Earth) főhőséről mintázta. Látványos átalakulásaival számtalanszor magára irányította a figyelmet, különleges, androgün (Az androgün szó eredeti jelentése kétnemű ember. Napjainkban az olyan nőkre vagy férfiakra használják, akik külsejükben vagy esetleg viselkedésükben is részben a másik nemre hasonlítanak. Forrás: lexiq.hu) megjelenése pedig kedvelt téma volt a bulvársajtóban is. 

Az 1976-os filmben Bowie azt is megmutatta, hogy a színjátszásban éppen olyan tehetséges, mint a zenélésben.

Földre pottyant világsztár

A glam rock időszak lezárása idején Lou Reednek és Iggy Popnak készített albumokat, majd kiadta Aladdin Sane című lemezét. Ezen az albumon Mick Jaggerrel és Keith Richards-szal közös dalai is helyet kaptak. A polgárpukkasztó jelmezektől és pszichedelikus (Önkívületi, hallucinációs állapotot ébresztő) díszletektől lassan búcsút vett, és új korszakba lépett. Két év alatt újabb két albummal rukkolt elő, az egyiken rajta volt a Fame című dal is, amit John Lennonnal és Carlos Alomarral közösen írt, és listavezető kislemez lett az Egyesült Államokban. Ezzel párhuzamosan egyre jobban elkezdte érdekelni a mozi is. Az Égből pottyant férfi sikere után Az elefántember című darabban is szerepelt a Broadwayn, 1986-ban a kultikus Fantasztikus labirintus (Labyrinth) című fantasy-kalandfilmben tűnt fel a manókirály szerepében, később a Twin Peaks című sorozatban is kapott egy kisebb szerepet. Zenei sikereit azonban sem a 80-as, sem a 90-es években nem sikerült felülmúlnia, habár a későbbi évtizedekben is aktívan koncertezett, újabb és újabb lemezeket adott ki. A 90-es években inkább a magánéletére figyelt a világ. A szomáliai szupermodelllel, Imannal egy vakrandin találkozott, ami olyan jól sült el, hogy 26 évig éltek együtt boldog házasságban. 

Magyarországon csak 1983 után vált népszerűvé, méghozzá a Let’s Dance című lemezével, aminek címadó dala ismét bizonyította a zenész sokoldalúságát:

A fekete csillag és az utolsó évek

Egészségi állapota már a kétezres évek elején megromlott. 2004-es turnéja során szívrohamot kapott egy németországi koncert előtt, emiatt hosszú kényszerpihenőre vonult. Közel tíz év kihagyás után 2013-ban jelent meg új albuma, majd 2016-os Blackstar névre hallgató legutolsó lemezével nem csupán a színpadtól, de az élettől is elbúcsúzott. Dalai sötétek, misztikusak, és egyértelműen a halálról szóltak, csak ekkor vált publikussá, hogy Bowie haldoklik, és ezzel az utolsó albummal készül az elmúlásra. Blackstar című dalához készült klipben egyszerre lenyűgöző és rémisztő látványt nyújt, ahogy a saját haláláról énekel. Két nappal a 69. születésnapja és a legújabb lemeze megjelenése után hunyt el.

Bowie sosem idegenkedett a furcsa és meghökkentő dolgoktól, utolsó videóklipjével azonban minden eddigi performanszát sikerült felülmúlnia, életműve végére ezzel a dallal tett pontot:

David Bowie dalszövegeit elemezve sokkal közelebb érezheted magad a zenéjéhez, mint valaha! Sőt, ha eredeti nyelven nézed a filmjeit, még inkább megbizonyosodhatsz a tehetségéről. Ehhez persze az is kell, hogy fejleszd az angoltudásod! Nálunk a legjobb helyen vagy, töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, és kezdhetjük is.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This