Kép forrása: canva – canva.com

Volt már olyan tapasztalatotok, hogy meg voltatok győződve egy angol helynév kiejtéséről, mégis kiderült, hogy nem úgy van? Nem gondolnánk, de ez anyanyelvi beszélőkkel is megesik, ha nem tanulták meg, hogy kell egy-egy helynevet kiejteni.

Aki egy kicsit is tanult angolul, megszokhatta, hogy az angol kiejtés nem mindig követi az írott változatot. Azonban ha a helynevekkel akarunk közelebbről megismerkedni, még jobban meglepődhetünk, hiszen ezeknek a kiejtése sokkal jobban el tud térni a várttól, mint egy-egy hétköznapi szónak.

Összegyűjtöttünk nektek 10 + 1 videót a hasznostól kezdve egészen a bizarrig és szórakoztatóig. Különösen ajánljuk az Egyesült Királyságban élőknek vagy oda készülőknek, de annak is jó időtöltés lehet, akit csak a szórakoztató információk érdekelnek.

Ne felejtsetek el beleolvasni a kommentekbe a videók alatt, sok érdekes hozzászólást lehet találni. Többek közt olyan dolgokra derülhet fény, hogy hova valósiak azok az amerikaiak, akik helyesen tudják megtippelni a brit helynevek kiejtését, valamint hogy a britek mely városok neveivel küszködnek, ha nem azon a környéken laknak.

1. Híres londoni helyek kiejtése egy londoni segítségével

Egyik kedvenc angoltanulós YouTube csatornám a LetThemTalkTV. A csatorna tanára, Gideon, érthetően és érdekesen magyarázza mind a nyelvtant, mind a szavakat és az idiómákat. Ebben a videóban londoniként nem csak a város fontosabb helyneveit tanítja meg kiejteni, de röviden mesél London történelméről is és ötleteket ad turistáknak, mit érdemes felkeresni, ha Londonban járnak.

2. A 42 legnehezebben kiejthető londoni metrómegálló

Miután elkezdtünk megismerkedni Londonnal, lemegyünk a föld alá, ahol Tom fog elkalauzolni minket a nehezen kiejthető metrómegállók között. Itt biztosan találkozol olyan nevekkel, amelyeknek a kiejtéséről megvolt a magad elgondolása, de most kiderül, hogy mégsem így kell ejteni. Hogy mondanád például azt, hogy Marylebone, Euston vagy Leicester Square? Ebből a videóból megtudhatod, hogy kell őket helyesen ejteni.

3. 30 helynév az Egyesült Királyságból, amit valószínűleg rosszul ejtesz

Chris 30 helynevet tanít meg nekünk ebben a videóban. Nem csak részletes magyarázatot ad mindegyikhez, hanem a törvényszerűségeket is bemutatja, hogy ha valami hasonlóval talákozunk, jobb eséllyel ki tudjuk találni a helyes kiejtést. Megtudhatjuk tőle, hogyan különbözik a –mouth vagy a –ham végződés ejtése a hétköznapi angolban megtalálható változatuktól olyan helynevek esetén, mint például Portsmouth és Bournemouth vagy Birmingham és Durham. Angliából kitekintve pár skót és walesi helynévvel is megismerkedhetünk.

4. Hogyan ejtsük ki a brit városok nevét: -ham, -bury, -wich, -mouth

Néhány tipikus végződéssel már találkoztunk Chris videójában, English Jade viszont összegyűjtött egy egész csokorra valót. Lassan, kényelmes tempóban beszél, könnyű követni a magyarázatát. Azt is elmondja, mit jelentenek ezek a végződések és honnan kerültek a modern angolba. Ahol többféleképpen lehet ejteni egy-egy végződést vagy városnevet, megismertet mindegyik lehetőséggel. Így nem csak azt tudjuk meg, hogyan különbözik a shire kiejtése önálló szóként és végződésként, hanem a végződés kiejtéséséhez alternatív változatot is bemutat.

5. További 20 brit helynév, amit valószínűleg rosszul ejtesz

Az ötödik videóhoz érve azt gondolhatnánk, ez már ínyenceknek való, akiket érdekelnek az eldugott kis falvak bonyolult nevei is. Ezzel szemben a bemutatott helyeknek a nagy része fontosabb város vagy megye, érdemes őket megtanulni. Persze megjelenik egy-két érdekes kiejtéssel rendelkező kisebb hely is, ha ezeket megjegyezzük, akár britek körében is elismerést szerezhetünk. Hogyan ejtenéd például Godmanchester nevét? Megsúgjuk: nem úgy, ahogy első látásra gondolnád!

6. Amerikai próbálja kiejteni a brit helyneveket és nagyon nehéznek találja őket

JT egy amerikai fiatalember, aki reakcióvideókat készít. Ez alkalommal az előbb látott videóra reagál és megpróbálkozik a brit nevek kiejtésével. Ha láttátok Tom videóját, kényelmesen hátradőlhettek, mert ti már tudjátok a helyes kiejtést és jót mulathattok JT próbálkozásain. Kifejezetten szórakoztató, ahogy keresi a logikát, amikor pedig – ahogy minden angolul tanuló jól tudja – ezt nem mindig tudjuk megtalálni az angol kiejtésben. Azt is megtudhatjuk tőle, hogyan mondjuk ki egyes brit helynevek amerikai megfelelőjét.

7. Ki tudod ejteni ezeknek a városoknak a nevét?

Itt az ideje, hogy teszteld a tudásodat Lucy tanárnő segítségével. Ha az eddigi videókat megnézted, sok helynév kiejtését el fogod találni, főleg Dél- és Közép-Anglia esetében! Az észak-angliai városok viszont valószínűleg újdonságot fognak jelenteni. A videó végén Lucy végül átfutja a legfontosabb végződéseket. Köztük olyanokat is megemlít, amelyekkel eddig még nem találkozhattunk.

8. Szokatlan brit városnevek – ejtsd ki őket úgy, mint egy helyi!

Aki eddig kitartott velünk, most megismerkedhet olyan helynevekkel, amelyek a britek számára is nehézséget jelenthetnek. Oxfordból indulva nemcsak Wales-ig és Skóciáig jutunk el, hanem Észak-Írországba és a Man-szigetre is ellátogatunk. Ahogy az első videóban megtanultuk, hogy Beauchamp nevét ne franciásan ejtsük, most az is kiderül, hogy Belvoir-t sem így kell, sőt, a helyes kiejtése megegyezik egy állat nevével.

9. Miért olyan nehéz kiejteni a brit helyneveket?

Ha az előző videó után túl tudtad tenni magadat Frome kiejtésén, akkor a MapMen – Mark és Jay – szórakoztató videója neked való! Itt jó pár hasonló bizarr helynévvel találkozhatsz brit humorral fűszerezve. Az én kedvencem Towcester, amely helyesen kiejtve ugyanúgy hangzik, mint egy bizonyos konyhai eszköz neve. Ha pedig nem érted jól a videót, mert úgy érzed, gyorsan beszélnek, ne csüggedj: tényleg nagyon gyorsan beszélnek! Nézd felirattal vagy lassíts egy kicsit a videón – ezt a YouTube-on könnyű beállítani – és bár néha furcsán fog hangzani, sokkal érthetőbb lesz.

10. Miért olyan nehéz kiejteni a brit helyneveket? – Amerikai reakció

Végül álljon itt megint egy amerikai reakció az előbbi videóra. Túl sok újat nem fogunk megtudni belőle, de Ryan reakciója nyugtató hatással lehet a MapMen által felzaklatott idegeinkre. Ne felejtsétek el figyelni az arckifejezését sem! A videó végén azt is megtudjuk, Ryan szerint mi célt szolgál, hogy ilyen furcsán kell ejteni a brit helyneveket.

+1: Hogyan ejtsük ki Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch nevét

Ha szeretnéd megtanulni a többször emlegetett walesi kisváros nevének kiejtését, itt az alkalom! Gwyneth Angharad anyanyelvi beszélőként walesi nyelvet tanít a YouTube-on, tehát ne lepődj meg, ha nem pontosan úgy mondja ezt a hosszú szót, ahogy korábban másoktól hallottad. Te az igazi walesi változatot fogod tudni!

Remélem, te is annyit tanultál és olyan jól szórakoztál az angol helyneves videókon, mint én, amikor válogattam őket! Ha viszont az angoltudásod miatt mégsem értettél eleget belőlük, gyere a Speak! Nyelviskolába angolozni, rövid idő után érzékelhetően fejlődni fog a tudásod. Kezdd ott, hogy kitöltöd az ingyenes online angol szintfelmérőnket és jelentkezel a szintén ingyenes online angol bemutatóóránkra!  

Lángi Éva
a Speak! Nyelviskola tanára

Share This